Home

Nieuws 1036 x bekeken

Landbouwwoordvoerder Bas Eickhout lijsttrekker Groenlinks

Den Haag - Leden van Groenlinks hebben Bas Eickhout aangewezen als lijstaanvoerder van Groenlinks bij de Europese verkiezingen. De huidig landbouwwoordvoerder van die partij in het Europees Parlement (EP) won met bijna 70 procent van de stemmen de strijd van collega Marije Cornelissen.

Weliswaar lag de opkomst van het lijsttrekkersreferendum beneden de vereiste 30 procent, maar doordat Eickhouts enige concurrent zich na bekendmaking van de uitslag terugtrok is een nieuwe raadpleging niet nodig. Wel moet het congres de uitslag nog officieel bekrachtigen. De Europese verkiezingen hebben plaats in mei volgend jaar.

Eickhout neemt sinds 2009 zitting in het EP, waar hij lid is van de milieucommissie en plaatsvervangend lid van de landbouwcommissie. Rondom de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) was hij schaduwrapporteur voor het dossier horizontale regulering (financiering en monitoring van de nieuwe regels). Eerder deed hij ook al een gooi naar het lijsttrekkerschap, maar verloor toen van huidig delegatieleider Judith Sargentini.

Bij het CDA wordt mogelijk eveneens de portefeuillehouder landbouw aanvoerder van de kieslijst. Onlangs werd bekend dat Esther de Lange één van de twee overgebleven kandidaten is. Haar tegenstrever is europarlementariër Wim van de Camp. De uitslag van die strijd wordt op 2 november bekendgemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.