Home

Nieuws 1372 x bekeken 14 reacties

LTO stuurt aan op uitstel ganzenakkoord

Brouwershaven - LTO heeft haar opstelling in het ganzenoverleg verscherpt. De organisatie wil garanties dat het ganzenakkoord in zijn geheel wordt ingevoerd. Zo niet, dan moet er afstel komen. Dat heeft de organisatie de andere partners in het G7-overleg laten weten, aldus portefeuillehouder en onderhandelaar Peter de Koeijer. Hij vindt dat afgelopen zomer weinig van de ganzenbestrijding is terechtgekomen en dat het daarom niet logisch is om de winterrust die het akkoord voorschrijft nu wel in te laten gaan.

Aanleiding voor de veranderde opstelling van LTO is kritiek uit de achterban, vooral van veehouders in het Noorden. Wim Brus, bestuurder bij LTO Overijssel: "Het verhaal was altijd dat alles geregeld was. Maar er is niks klaar. Er zijn geen nieuwe rustgebieden en er is geen geld. We hebben ons geconformeerd aan het akkoord, maar dan wel als totaalpakket."

Vogelbescherming Nederland beaamt dat afgelopen zomer nauwelijks tot geen bestrijding heeft plaatsgevonden. Volgens deze organisatie hoefde dat nog niet. "Het ganzenakkoord gaat pas per 1 november in", zegt de woordvoerster. Wel vindt ook Vogelbescherming, evenals Natuurmonumenten, dat het akkoord in zijn geheel moet worden ingevoerd en dat dat nog steeds mogelijk is. Ze gaan ervan uit dat de provincies nog op tijd klaar zijn met de rustgebieden.

Provincies sorteren inmiddels voor op invoering van het akkoord door het afschotbeleid te wijzigen. Er worden veelal geen nieuwe afschotontheffingen afgegeven voor komende winter. In verschillende provincies wordt hiertegen actie gevoerd vanuit onder meer jagersvereniging NOJG en melkveehoudersvakbond NMV.

Donderdag is er nieuw overleg tussen provincies (IPO) en G7. Eerder is toegezegd dat er voor 1 oktober helderheid moet zijn voor alle betrokkenen over zowel de verjaag- en afschotregels als over de vergoedingen.

Laatste reacties

 • J@gertje

  Kijk aan, Peter de Koeijer wordt langzaam wakker.
  Hij is er eindelijk achter gekomen dat hij een akkoord heeft getekend met veel onduidelijkheden en open einden.
  Nog even en het G7 wordt eerst een G6 en daarna een fiasco

 • Gijs Gans

  peter wordt niet wakker, hij wordt terug gefloten door zijn eigen mensen peter en siemjan schenk willen het kostte wat kostte doorzetten. uitleg volgt

 • Weer uitstel in plaats van afstel. Dat hele G7 is een ramp voor de melkveeboeren. Het is beter dat Peter de Koeijer de portefeuille inlevert. Hij gaat toch over stag. Deed hij vorig jaar ook al. Hij gaat niet voor de belangen van de leden. De vogelbescherming en de natuurorganisaties gebruiken hem en hij staat het toe. De centen gaan straks naar die organisaties en wij zitten met de schade en hebben geen mogelijkheden meer. De natuurorganisaties zijn de lachende derde. In het afgelopen jaar is duidelijk gebleken dat zowel De Koeijer als ook Schenk er voor zichzelf zitten en maatjes willen blijven met de natuurorganisaties. De belangen van de melkveeboeren worden door deze bestuurders al lang niet meer behartigd. De LTO is landelijk in dit dossier toe aan goede bestuurders die hun rug recht houden voor hun leden. Geen bestuurders die een eigen beleid voeren dat haaks staat op de belangen van de leden. Als de Koeijer en Schenk er deze week niet in slagen om o.a. het verjagen en afschot in de winter te handhaven rest ons als leden maar een actie.

 • J@gertje

  Peter heeft zich in de luren laten leggen door het faunafonds.
  Vlak voordat de onderhandelingen afgerond werden kwam het faunafonds ineens op de proppen met het behandelbedrag van 350 euro bij schade aanvragen.
  Peter heeft dit weten te voorkomen door in te stemmen met een afschotverbod op winterganzen.
  Peter is dus grandioos ten onder gegaan aan een smerig politiek spelletje van het faunafonds.

 • J@gertje

  @melkveehouder uit Gelderland,
  Dat hele G7 is niet alleen een ramp voor de melkveeboeren maar ook voor de akkerbouwers.
  Ik denk trouwens dat het niet lang meer gaat duren voordat de zeepbel uit elkaar spat.
  Maar het is nu wel hét moment om als boer de rug recht te houden en aktie te blijven ondernemen.

 • PetervanKempen

  @allen; De reden dat wij toch doorgaan met acties en bezwaarschriften tegen elke nu al lopende actie van de individuele provincies is dat bij het geval van 'uitstel' wat nu wordt geroepen die al soms heel stiekem (gelderland) ingezette wijzigingen in de provinciale regelgeving die het schade bestrijden van ganzen in de winter na 1-11 niet meer toestaan gewoon doorgezet worden! De jagers en Boeren leunen opgelucht achterover op een noodverbandje nog een winter 'mogen'schade bestrijden met afschot en hupsakee volgend jaar als de huidige elan er uit is sta je allemaal voor het blok:
  Toch winst voor de anti's door manipuleren en uitwonen van de nu actieve bezwaarders. DUS: Winterafschot ganzen PERMANENT TERUG in het wettelijk kader OVERAL en de G..... opnieuw afspreken zonder Vogelbescherming maar met resultaat.

 • Aerschot

  Afstel G7 akkoord is ingebracht door LTO Noord Overijssel. Echter de meerderheid heeft gekozen voor uitstel. Tja, dat is dan toch democratie! Anderzijds, volgend jaar hebben we weer dezelfde discussie, let maar op! Jammer!

 • Leo van Malsen

  Nu is het dus tijd om grote druk op de ketel te houden want dit G7 akkoord is een ramp voor de sector.

 • somporn

  Zijn de bestuurders van Lto niet in staat om tot duidelijke afspraken te komen die de achterban wil dan moeten de leden ervoor zorgen dat deze slappe bestuurders per direct hun functie neerleggen.
  Ze zitten er nu als zakkenvullers ipv de belangen te behartigen.
  Dus leden wordt wakker en kom in actie!

 • gjh

  kan die peter de knoeier niet wat anders gaan doen wat hij nu doet is hij niet geschikt voor. Hij heeft geen rechte rug en weet van niets dit is typisch een LTO er gewoon je zakken vullen en niet voor je achterban opkomen. WAT EEN ZIELIG FIGUUR DIE PETER DE KNOEIER. weg ermee

 • koestal

  laat de wolven maar komen

 • PetervanKempen

  @Koestal Ik jank snachts ook, maar dan uit frustratie door die !@#$%^&*()_+
  smerige streken van zogenaamd objectieve bestuurders in FBE en Provincies, die je achter je rug om een oor aan naaien door de wettelijke kaders voor een permanent verbod op winterafschot, ondanks alle weerstanden en twijfels bij LTO toch gewoon door zetten.

 • Wullink.S.M.

  Het is volkomen juist dat de LTO zijn rug niet rechthoudt.
  Er is maar een partij die het gelag betalen moet en dat zijn de boeren.
  Hoe is het mogelijk dat LTO met natuurorganisaties praat die tegen afschot zijn en geen financiele bedrage levert.
  Het zijn de grootste veroorzakers van deze allende die nu is onstaan het is ongelooflijk
  Er zijn 2partijen bij betrokken die dat moeten regelen nl.Overheid en Agrarische sector en de rest zijn veroorzakers.

 • japke33

  Beetje laat, maar niks anders gewend van LTO. Maar nu doorzetten inderdaad!!! Wij boeren moeten niet over ons heen laten lopen. Als de LTO niet voor jullie opkomt, is er gelukkig nog een andere hele goede partij, die wel voor haar boeren vecht.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.