Home

Nieuws 1064 x bekeken 6 reacties

Koeien als onderpand onderbrengen bij de bank

Zimbabwe – Boeren in Zimbabwe kunnen bij de TN Bank koeien aanbieden als onderpand voor een lening. De bank accepteert vee als wettig betaalmiddel, waardoor de boeren een lening kunnen afsluiten om te investeren in andere zaken.

Het vee wordt dan in een weiland van de bank ondergebracht en onderhouden. De bank is dit voorjaar gestart. Inmiddels heeft de bank 250 koeien in beheer. De bank heeft 540 hectare land om de dieren op te houden.

De lening die een boer kan krijgen via het onderbrengen van zijn vee, is gelijk aan de waarde van het vee. Voor 24 koeien kan een boer bijvoorbeeld 7.500 euro lenen. Als de boer het geld niet terug kan betalen, houdt de bank het vee.

Veel Zimbabwaanse boeren zijn zo arm, dat ze nooit een bankrekening hebben kunnen openen. De koeienbank biedt voor hen een oplossing. Volgens directeur Charles Chakoma van de TN Bank is de veebank de enige manier waarop boeren geld kunnen krijgen zonder de koeien te hoeven verkopen. Als de koeien bij de bank zijn ondergebracht krijgen de eigenaren ook rente over de dieren. Oude dieren worden door de bank naar de slacht gebracht. Het vlees wordt verkocht via een fastfoodketen die ook in bezit is van de bank. De geslachte dieren worden door de bank vervangen door nieuwe dieren.

Boeren kunnen na twee jaar hun vee weer ophalen als ze de lening kunnen afbetalen. Het langer onderbrengen van het vee bij de bank mag ook.

Laatste reacties

 • John*

  creatieve oplossing

 • John*

  en de rente / voer / arbeid wordt dat betaald van de melkopbrengsten cq vleesopbrengsten van de koeien?

 • alco1

  Wat is uw beroep? Ik werk bij de bank. En wat doet u zoal? Ik melk koeien.

 • Weerkundige

  bak begint ook al aa twee tak wat rabo zijn twee tak?

 • John*

  de rabo is wat slimmer die laat de boer voeren en melken...

 • jan honshorst

  Hoe gaat het met de aanwas ,is dat ook voorde boer ??
  Zo ja dan is het een goeie oplossing en kunnen deze boeren zich verder ontwikkelen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.