Home

Nieuws 2502 x bekeken 9 reacties

Kamer neemt NVWA op de korrel

Den Haag - De Tweede Kamer debatteert woensdag met staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) over het tekortschietende toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op slachterijen.

Aanleiding is een rapport over de werkwijze van de controledienst en beschuldigingen van anonieme medewerkers in het televisieprogramma Zembla. Veel fracties zijn geschrokken van de situatie en vinden dat het kabinet in actie moet komen.

Dijksma zelf heeft vorige week al aangekondigd de organisatie van het toezicht op slachthuizen te gaan herstructureren. Zij wil daarom de organisatie van het toezicht op slachthuizen herstructureren. Ook moet de capaciteit bij de NVWA omhoog en om dat te realiseren worden de tarieven. De capaciteit bij de NVWA moet bovendien omhoog en om dat te realiseren worden de tarieven die aan het bedrijfsleven worden doorberekend kostendekkend. Of de Kamer dit voldoende vindt, zal nog moeten blijken.

De Dierenbescherming pleit voor een diepgravend onderzoek naar de anonieme beschuldigingen dat vleesconcern Vion fraudeert met het Beter Leven-kenmerk. Dit moet worden uitgevoerd door een onafhankelijke commissie. Indien de aantijgingen kloppen, zal de organisatie de samenwerking met Vion opzeggen en en justitie verzoeken het bedrijf strafrechtelijk te vervolgen. Maar, zo zegt de Dierenbescherming, vooralsnog zijn er geen concrete bewijzen de de beschuldigingen aantonen. Vion ontkent de in Zembla gedane uitlatingen.

Laatste reacties

 • Elevage

  Tuurlijk Dijksma: de tarieven gaan omhoog en worden kostendekkend doorberekend aan het bedrijfsleven.................. dus de boer is weer de pineut!!! Ga nog even zo door en er is geen staatssecretaris meer nodig, want dan zijn er geen landbouwers meer!!

 • Fred60

  Wie zou het dan moeten betalen? Wat is er mis met kosten doorberekenen?
  Toch niet weer subsidies....

 • Heijdravleesvee

  Kosten doorberekenen is niet erg als dat in heel Europa zou gebeuren. Dit is dus alleen in NL zo.
  En de subsidies mogen er helemaal af in NL. Maar dan ook geen agrarische producten meer binnen laten wat niet onder de zelfde regels als in NL geproduceerd zijn.

 • marpau

  De NVWA zou eens deskundige en gemotiveerde dierenartsen in dienst moeten nemen. En niet zoals nu dat een groot gedeelte van deze mensen bijna de hele dag op hun kantoor blijven zitten.

 • W Geverink

  Niet zo lang geleden werd alle keuren gedaan door de NVWA. Toen moest het allemaal goedkoper. Bezuiniging hier en bezuiniging daar en werden er een hoop mensen in de voedselveiligheid wegbezuinigd. Dat gat moest worden opgevuld door keuring vanuit het bedrijfsleven zelf. Die willen uiteindelijk een goed product afleveren wordt er dan gezegd… Tja, het zijn alleen naieve politici die dat soort fabeltjes geloven. Laat nooit een slager zijn eigen vlees keuren!

 • niek brabant

  kostendekkend ? de tarieven zijn al hoger als in het buitenland. presteren ze hier dan niet zo goed ? @geverink , als een slager niet goed keurt dan raakt hij afzet kwijt.

 • W Geverink

  Beste niek. Als aan het vlees te zien was of het goed gekeurd was of niet dan was er geen probleem. Als er politie langs de weg staat rijdt niemand harder dan de toegestane snelheid. Zo is dat bij het keuren ook. Als de NVWA over de schouder van de slager meekijkt maakt die ook betere beslissingen.

 • Heijdravleesvee

  Eet vooral geen vlees of andere landbouwproducten als je er geen vertrouwen in hebt. Mensen genoeg die terecht wel dat vertrouwen hebben in onze producten. Daar kunnen we ons beter druk om maken. Het produceren onder regels zoals die nu zijn en de kosten die daaraan hangen brengen al genoeg werk en stress met zich mee.

 • PIETER123

  Als je als publieke omroep wilt blijven.Moet je veel kijkers hebben.Dan moet je net als roddelbladen je verlagen tot '' er was eens een medewerker bij een slachterij'' die....
  Met als reaktie weer meer zendtijd en hoe dom kan je zijn kamervragen.
  Zijn er nog keurmerken over dan moeten boeren die zelf beheren en koesteren.De hete adem van aandeelhouders geeft dit soort gedoe.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.