Home

Nieuws 1315 x bekeken

Kamer bezorgd over grondverkoop natuurorganisaties

Den Haag – SP-Kamerlid Henk van Gerven en VVD-Kamerlid Rudmer Heerema hebben Kamervragen gesteld over berichtgeving dat natuurorganisaties gronden moeten verkopen omdat de Europese Commissie heeft beoordeeld dat die ten onrechte steun hebben gekregen bij de aankoop van natuurgronden.

Van Gerven vraagt wat staatssecretaris Dijksma ervan vindt dat kasteelheren en grootgrondbezitters natuurverenigingen 40.000 hectare natuurgebied afhandig wil maken. De politicus vindt dat het bereiken van de natuurdoelen de verantwoordelijkheid van de overheid is, en niet slechts een 'hobby van kasteelheren'. De SP'er vraagt welke consequenties de handel in natuurgrond heeft voor het beleid, omdat volgens hem particulier natuurbeheer bewezen inefficiënter is gebleken dan dat van de terreinbeherende organisaties.

Heerema belicht de kwestie anders. Hij vraagt de staatssecretaris wat ze ervan vindt dat natuurorganisaties vele duizenden hectares, verworven met ten onrechte ontvangen staatssteun, moeten verkopen om een miljardenclaim af te wenden. “Kan hieruit geconcludeerd worden dat gelijkberechtiging de afgelopen jaren niet gefunctioneerd heeft?”, vraagt Heerema. Hij pleit voor een eerlijke handel in de gronden.

De Europese Commissie heeft in juli 2011 beoordeeld dat Nederland nieuwe regels moet maken voor de subsidiëring van grondaankopen en het doorleveren van grond aan natuurorganisaties. Het doorleveren van de gronden door provincies aan de terreinbeherende natuurorganisaties is om die reden in mei 2012 stil gelegd.  De Europese Commissie stelt dat terreinbeherende organisaties moeten worden aangemerkt als ondernemingen, die niet zomaar staatssteun mogen krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.