Home

Nieuws 1578 x bekeken 12 reacties

'Geen plus op vergoeding ganzenschade in rustgebied'

Zwolle - Er komt zeker deze winter geen plus van 30 procent bovenop de vergoeding voor ganzenschade in rustgebieden. Dat zegt gedeputeerde Hester Maij van Overijssel.

Het ganzenakkoord voorziet hierin, maar het geld moet uit POP3-gelden komen en dat is er nu niet, aldus Maij. De provincies gaan het niet bijpassen, verklaart ze. "Dat was niet de afspraak."

Gevolg is dat boeren in foerageergebieden het moeten doen met de afgesproken vergoeding van de schade uit het Faunafonds. Een compensatie voor wegvallende vergoedingen uit afgelopen ganzenopvangcontracten zit er niet in. Het ganzenakkoord gaat per 1 november in, al is daarover nog discussie gaande tussen provincies onderling, tussen provincies en G7 en tussen G7-partijen onderling.

Gedeputeerde Maij pleit voor uitstel, omdat de populatie ganzen afgelopen jaar verder is gegroeid, en winterrust daarom niet verantwoord is. Donderdagavond vergaderen IPO en G7-partners hierover.

Laatste reacties

 • Gijs Gans

  tenminste een verstandige gedeputeerde

 • Aerschot

  Insteek O verijssel lijkt me juist. Het is alles of niets. Niet de krenten uit de pap halen en de boeren met de rest laten zitten. Uitstel is wellicht maximaal haalbaar, echter volgend jaar voeren we deze discussie opnieuw. Er komt nog een tijd dat iedereen beseft dat het G7 akkoord zoals het nu moet worden uitgevoerd onuitvoerbaar is! Voorlopig blijft de jacht in de winter in Overijssel hopelijk mogelijk. In ieder geval wordt hieraan gewerkt. Want niets doen is geen optie, de aantallen blijven groeien. En de broedgebieden zijnde N2000 komen we met de beste wil van de wereld niet in. De Nb wet houdt dit tegen. En dat wisten de TBO's natuurlijk ook wel. De rapporten hierover zijn duidelijk.

 • Leo van Malsen

  Dat krijg je als je een overeenkomst sluit met open einden. Bovendien, POP 3 gelden inzetten voor ganzenschade: Wat vindt de EU daarvan?

 • Klaas Hoogendoorn

  Volgens mij als ze dat geld daar voor gaan gebruiken is dat zelf straf baar het het is dan illegale staats steun geciteerd uit en stuk van de nedelandse melkvee houders vak bond stuk

 • trijnie

  Beste mensen wat krijgen jullie zoal als schadevergoeding de bunder?
  En stel, die ganzen vreten van het gras of misschien zelfs een ander gewas? Wat gebeurt er dan met dat gras, ik heb het hier zelden meegemaakt dat er veel ganzen waren, maar ik heb er geen idee van of dat nu erg is.... Ze poepen erop maar dat doet de koe ook?

 • PetervanKempen

  Net bekend geworden dat er dit jaar afschot zal worden toegestaan na 1 november, men 'zegt'tot 31- 12 ipv zoals eerder tot 1-04 jaar erna en hoe weten we nog niet.
  Let heel goed op: de ingezette processen om wettelijke kaders te veranderen naar de G7 eis van winterrust , waardoor een boer zijn rechten schade zelf te bestrijden in de winter verliest, zijn niet formeel afgeblazen en in Fryslan al onderweg. Omdat het per provincie verschilt ( overijssel had niets veranderd, gelderland wel daar liggen bezwaren op, en Fryslan dramt door) kunnen we niet spreken van een nieuwe opening voor beleid inclusief ganzen afschot in de winter. @aerschot heeft gelijk , nu afblazen is nog niet besloten en zou wel moeten, volgend jaar weer , ze weten dat dit vertraagt en jullie uitput en ontmoedigd. Wakker Boer blijven spelen!

 • Freriks

  is er al een meldpunt voor ganzenschade?

 • Schaapje

  Trijnie je krijgt geen schadevergoeding per bunder.... maar een tegemoetkoming in de vraatschade. Er wordt een schatting gemaakt wat er wordt weggevreten. Dus denk nou niet dat we rijk worden van de tegemoetkoming. Je hebt ook nog eigen risico en de pot is niet groot en het voer wat we moeten aankopen duur. Reken dus maar uit.
  De overheid loopt weg voor hun eigen domme beleid en wij boeren moeten het gelach weer betalen. Ja burgers zien en denken o een paar ganzen in het land is niet erg... maar zien niet wat ze daadwerkelijk aan gras weg vreten, vertrappen en besmeuren, wat onze dieren niet meer kunnen eten.

 • trijnie

  Schaapje, niet in de verdediging schieten, daar vraag ik het niet om. Ik vroeg me alleen maar af in hoeverre omdat ik het hier midden in de weilanden nog nooit gezien heb. Vorige winter zat er hier wat maar een enorme knal, mijn buurman, maakte dat ze snel vertrokken.

 • Schaapje

  Beste Trijnie, Hier in Waterland Oost zitten het jaarrond ganzen de aantallen varieren tussen de 10 en 22.000 stuks. Hier worden wij echt niet vrolijk hoor.... Over een 100 stuks worden we niet warm of koud maar bij deze aantallen wel.....

 • trijnie

  @schaapje, dat is niet mis, dan zie je door de ganzen, geen land meer.
  Dan wordt de natuurlijke bemesting zo heftig dat je dan echt over
  overbemesting kunt spreken.
  Weet trouwens niet waar Waterland oost ligt. Denk in N- Holland in de buurt van Broek in Waterland.?

 • PetervanKempen

  Als nu eeens de G7 het ganzen afschot redelijk onbelemmerd op alle gewassen buiten opvang gebieden vanuit de zomermaanden laat doorgaan tot 31-12 elk jaar, en de broedparen in de natuurterreinen al per 1 februari erop zou gaan schieten, en als dan Fauna fonds eens niet het eigen risico verhoogt, en ook nog eens garandeert dat de chade voor voorjaarsgras en eerste snee voor 95 % vergoed wordt, ja, als.................................
  Kon je als boer nog schapengras verhuren, en je lot bepalen, wilde je wel, ook NMv en NAv en ook NOJG en KNJV. Waarom eigenlijk niet?? Moet er een conflictmodel blijven en moeten we telkens naar de rechter? hebben ganzen niets aan en boeren ook niet. LTO voor 10 oktober goed idee hebben , zoiets als boven?

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.