Home

Nieuws 3624 x bekeken 12 reacties

'Geen extra eisen brandveiligheid bestaande stallen'

Den Haag – Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst wil geen extra eisen stellen voor brandveiligheid van bestaande stallen. Dat zegt hij tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Marianne Thieme van de  Partij voor de Dieren pleit voor extra eisen voor brandveiligheid, omdat ze het onaanvaardbaar vindt dat er in bestaande stallen niets wordt gedaan aan verbetering van de brandveiligheid.
Blok zegt dat hij geen extra maatregelen wil vanwege rechtszekerheid en vanwege het feit dat regelgeving pas effect heeft als er draagvlak voor is. “Er is in de stuurgroep stalbranden zeer zorgvuldig aan gewerkt. Er is wel een programma om de bewustwording van het risico van stalbranden te vergroten.” CDA en VVD willen geen extra eisen, mede omdat verzekeraars al extra eisen stellen.
Thieme pleitte tijdens het debat ook voor een aparte opslag van mest in een brandwerend compartiment. Ook daar ziet Blok geen noodzaak toe.

Laatste reacties

 • yvijn

  Het zal je vader maar wezen.......
  Als het kalf verdronken is dempt men de put.

 • Correurink

  Marianne Thieme is toch een vrouw?

 • anton1937

  Brandveiligheid in stallen wordt het beste verbeterd door het toepassen van materialen die een hoge brandweerstand hebben m n glaswol,gipsplaten..
  Platen met pur en polystyreen horen niet in stallen.Sprinkler installaties zijn zinloos in stallen als pur of polystyreen platen zijn toegepast.De dieren stikken van de gassen uit deze kunststofplaten.

 • info258

  Als mest zo makkelijk zou branden hebben we er weer een brandstof bij.

 • PIETER123

  Volgens de wet is een aparte mestsilo opslag zoals Marianne Thieme wil wel afdekplichtig vanwege ammoniak uitstoot.Dan denk waarom moeten dan zoveel gaten inzitten maar die zijn juist verplicht in verband met methaan ophoping en explosie gevaar.Dus een aparte opslag geeft veel kosten en gedoe terwijl een natuurlijk strodek is bij wet is verboden.De enige logica is dat een gemeente de kap kan zien bij een milieucontrole om een kiwa stempel te krijgen gaan vele ''goede '' kappen naar 10 jaar naar de strotplaats van die gemeenten.Milieu winst is dan ook een dikke min.

 • trijnie

  Wat moeten we toch met dergelijke beleidslieden.....Dus laat maar branden die hap, 't zijn toch maar beesten en als je goed verzekerd bent is er toch niks aan de hand.

 • W Geverink

  Tja Trijnie, Marrianne thieme wil de varkens in bio stro stallen huisvesten. Ze kan hier dus onmogelijk gaan praten over de brandbaarheid van stro ondanks het feit dat stro brand als een fakkel. Het lijkt er op dat als je maar op een politiek correcte manier boer bent, het minder erg is dat er brandbaar strooisel wordt gebruikt dan brandbare bouwmaterialen.

 • trijnie

  Dat stro is flink brandbaar geverink maar er bestaan ook nog brandmelders en zelfs die zijn veelal niet aanwezig.
  En daarnaast is het toch altijd beter om niet giftig bouwmateriaal te gebruiken. En ik heb wel vaak het idee dat de overheid, daar waar het de landbouw betreft graag een oogje dichtknijppen.

 • niest028

  brandmelders werken niet of gaan gauw kapot ivm met ammoniak gassen.

 • hvr

  Trijnie #8, het gaat hier over de nuance tussen bestaande en nieuwboustallen. De overheid, sector, brandweer, verzekeraars en dierenbescherming hebben samen bepaald dat er geen sterk brandbare bouwmaterialen meer gebruikt moeten worden in nieuwe stallen. Maar om alles in bestaande stallen te veranderen kost erg veel geld. Dat is niet een kwestie van oog dichtknijpen maar van redelijkheid en compromis. En anders komt er weer het verwijt dat de overheid de sector de nek om draait.

 • trijnie

  Ik begrijp het. Want als je het oude zou aanpassen, zou je beter nieuw kunnen bouwen en ook daar is niet altijd geld voor.
  Woon zelf in een oud boerderijtje en heb overal brand, rookmelders.
  Maar als er wat gebeurt.....dan is er geen houden meer aan, dan kunnen we alleen maar zorgen dat we er zo snel mogelijk uit komen.
  Alleen die beesten kunnen dat niet en daar heb ik wel moeite mee.

 • jancoenmans

  Word tijd dat ze mevr.Thieme in een aparte opslagplaats met de deuren op slot stoppen.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.