Home

Nieuws 840 x bekeken 1 reactie

'Fout uit het verleden geen garantie voor nieuwe fout'

Den Haag - Hoe hinderlijk foute metingen van de overheid uit het verleden ook kunnen zijn, ze houden niet in dat nieuwe metingen onbetrouwbaar of onjuist zijn. Dat zegt het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in een zaak die een veehouder uit Driebruggen startte tegen het ministerie van Economische Zaken.

De ondernemer tekende bezwaar aan tegen het besluit van het ministerie over de toekenning van de bedrijfstoeslag. Volgens de veehouder was er sprake van een onjuiste gemeten oppervlakte van een van de percelen. Om te zien of de boer het bij het rechte eind had, zijn ambtenaren van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ter plekke geweest om een zogenoemde gps-meting te laten verrichten. Daarnaast maakt de overheid gebruik van de zogenoemde AAN-laag (Agrarisch Areaal Nederland), waarin de landbouwgronden digitaal zijn aangegeven.

Volgens de boer is in de loop van de tijd de oppervlakte van het perceel  op papier en in de digitale systemen drie keer naar boven bijgesteld, terwijl het perceel zelf in 25 jaar niets is veranderd.

De rechter begrijpt dat die herhaalde aanpassing van de oppervlakte vragen oproept, "maar het enkele feit dat eerdere metingen onjuist waren, hoe hinderlijk wellicht ook - betekent niet dat ook de nu voorliggende meting onjuist is", aldus het College van Beroep.

Eén reactie

  • XB

    Ieder jaar is de opp van enkele percelen weer anders vlg DR! Vreemd, er is niets gewijzigd. Dat een boer vervolgens wordt afgerekend op deze fouten is typisch NL-rechtspraak.

Of registreer je om te kunnen reageren.