Home

Nieuws 689 x bekeken

FAO: kosten voedselverspilling 750 miljard dollar

Rome – Voedselverspilling kost producenten van voeding tot jaarlijks 750 miljard dollar (565 miljard euro) per jaar. Dat schrijft de Wereldvoedselorganisatie FAO in het rapport Food Wastage Foodprint: Impacts on Natural Resources.

Het VN-agentschap schrijft ook dat voor de productie van het nimmer opgegeten voedsel jaarlijks net zoveel water wordt gebruikt als door de Wolga stroomt.
In alle gevallen zijn de berekeningen exclusief de visserij en zeevruchtenproductie. De economische schade laat zich vergelijken met meer dan tien keer de jaaromzet van Unilever in 2012. De foutmarge is wel groot, geven de onderzoekers toe, omdat de prijseffecten van het op de markt komen van het verloren product zich niet makkelijk laten becijferen.
De voedselverspilling leidt ook tot een onnodige uitstoot van 3,3 miljard ton broeikasgassen in de atmosfeer. Directeur-generaal José Graziano da Silva van de FAO zei tijdens een conferentie bij de presentatie van de studie dat een derde van het voedsel dat wordt geproduceerd, verspild wordt, en dat dit gezien de circa 870 miljoen mensen dat honger lijdt én de groeiende klimaatproblematiek niet kan worden getolereerd.
“Wij allemaal - boeren en vissers; voedselverwerkers en supermarkten; lokale en nationale overheden en individuele consumenten – moeten veranderingen teweeg brengen binnen elke schakel van de menselijke voedselketen die voorkomen dat voedselverspilling plaatsvindt.” Als dit mislukt, moeten de verloren ingrediënten wat de Braziliaan betreft worden hergebruikt of gerecycled.
Volgens de FAO-studie gaat 54 procent van het verspilde voedsel verloren tijdens de productie en bij de opslag. Het overige deel gaat verloren door de verwerking, distributie en consumptie.

Of registreer je om te kunnen reageren.