Home

Nieuws 2980 x bekeken 5 reacties

Europarlementariërs pleiten voor uitstel vergroening

Brussel - De vergroeningseisen van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) moeten met een jaar worden uitgesteld. Dat zegt de Duitse europarlementariër Albert Dess (Europese Volkspartij) in een deze week gepubliceerd rapport.

Volgens Dess, lid van de grootste groep in het Europees Parlement (EP), is uitstel nodig om alle lidstaten voldoende tijd te geven de regels te implementeren. Uit onderzoek zou namelijk blijken dat de invoering van vergroening een moeizaam proces zal zijn. Vertraging is volgens de Duitser onwenselijk, maar noodzakelijk.

De Europese Commissie verzet zich tegen verder uitstel. Aanvankelijk zouden de vergroeningseisen op 1 januari 2014 worden ingevoerd, maar vanwege de trage voortgang in de onderhandelingen over het nieuwe GLB werd dit met een jaar opgeschoven. Verdere vertraging is in de ogen van landbouwcommissaris Dacian Ciolos niet wenselijk.

In hoeverre Dess steun zal vergaren voor zijn plan is nog moeilijk te zeggen. Met zijn rapport, dat handelt over de overgangsregels tussen het huidige en het nieuwe GLB, heeft hij getracht een gezamenlijk standpunt van het EP neer te leggen. Maar de meeste groepen in het Parlement staan niet te springen voor het op de lange baan schuiven van vergroening. De vraag is ook in hoeverre de lidstaten bereid zijn daar in mee te gaan, zeker nu er net een moeizaam compromis is bereikt.

CDA-europarlementariër Esther de Lange deelt de opvatting van Dess wel. “Op dit moment lijkt 2016 het meest realistisch”, zegt zij. “Veel is namelijk nog onduidelijk, vooral op het gebied van equivalente maatregelen. De deur staat wat dat betreft op een kier, maar als je die wilt openkrikken moet je eerst de Europese Commissie zien te overtuigen. Dat kost tijd.” Niettemin zegt De Lange dat als alle onduidelijkheden snel uit de weg worden geruimd, 2015 als ingangsjaar alsnog in beeld komt.

Laatste reacties

 • Isidorushoeve

  Wat mij betreft mogen de vergroeningseisen nog wel 5 jaar uit gesteld worden. Om 5% minder gaan te produceren is niet van tijd met steeds meer vraag naar voedsel.

 • Isidorushoeve

  Wat mij betreft mogen de vergroeningseisen nog wel 5 jaar uitgesteld worden. Om 5% minder te gaan produceren is niet van deze tijd met steeds meer vraag naar voedsel .

 • anton1937

  Door vergroeiing wordt het leven op het platteland nog slechter en blijft de crisis in de stad. dat willen de PvdA,de sp,GroenLinks de PvdD en feitelijk ook D66 .gelukkig handelt de EVP anders en beter en staat zij achter de boeren en voor een gezonde economie

 • hervé

  ik bekijk het toch anders: als er 5 % van het areaal naar vergroeningsmaatregelen gaan, dan komt er minder product op de markt, en dat betekent hogere prijzen. en da willen we toch allemaal ?

 • kuijpers reniers

  als ze zo graag wat vergroening willen waarom moet dan de hetwigepolder onder water gezet worden...ik snap het niet meer het blijkt toch maar weer dat ze zomaar wat zeggen in brussel!!!!!!!!!!!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.