Home

Nieuws 1872 x bekeken 6 reacties

Druk op slachthuizen neemt toe

Den Haag - Vlees afkomstig uit Nederlandse slachthuizen zou vaak ziekteverwekkende bacteriën als E.coli bevatten. Dat zeggen keurmeesters van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) donderdagavond in een uitzending van het televisieprogramma Zembla. Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) roept keurmeesters op zich bij haar te melden.
Het probleem wordt veroorzaakt doordat de darmen van dieren tijdens het slachtproces worden doorgeprikt. Zodoende kunnen uitwerpselen, inclusief schadelijke bacteriën, zich over het karkas verspreiden. “Ik denk dat wij op 60 procent van de karkassen mestbezoedeling hebben”, zegt een keurmeester in het programma. Hij wijt dit aan een te hoge bandsnelheid en hygiëneproblemen. Dijksma wil nu dat keurmeesters in slachthuizen zich bij haar melden om uit eerste hand te vernemen wat zij aan misstanden meemaken.

Dinsdag bleek uit een rapport dat Dijksma naar de Tweede Kamer heeft gestuurd dat het toezicht op slachthuizen veel te wensen over laat. Vooral in de kleine en middelgrote slachthuizen glippen misstanden er geregeld tussendoor doordat controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en KDS overtredingen niet zien of niet als zodanig herkennen. Dijksma heeft daarom maatregelen aangekondigd, waaronder betere handhaving en hogere tarieven voor het bedrijfsleven.

Volgens een woordvoerder van Vlees.nl, die ook namens de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) optreedt, heeft de vleesindustrie belang bij een effectieve NVWA. “De toon is nu meer handhaving en dat vinden wij op zich prima”, zegt hij. “Bedrijven hebben behoefte aan duidelijkheid.” Wel heeft hij moeite met het plan van Dijksma om de controletarieven te verhogen. “Wij staan al jaarlijks voor 60 miljoen euro aan de lat. Mijn gevoel is dat de dienstverlening dan op orde moet zijn.” Op de bevindingen van Zembla wil hij niet reageren voordat het programma is uitgezonden.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) laat weten geschrokken te zijn van de ‘zeer ernstige beschuldigingen van Zembla’ over besmet vlees. De supermarktenkoepel pleit voor onmiddellijke openheid indien er concrete bewijzen zijn voor misstanden in slachthuizen. Ook wijst de organisatie erop dat het televisieprogramma verplicht is eventuele overtredingen bij de NVWA te melden.

In de Tweede Kamer is vooral met verbijstering gereageerd op zowel de rapportage over het functioneren van de NVWA als de bevindingen van Zembla. Veel fracties begrijpen niet hoe dezelfde misstanden die vijf jaar geleden al werden geconstateerd nog steeds kunnen voorkomen. Zij prijzen weliswaar de door Dijksma voorgestelde aanpak, maar willen tegelijkertijd garanties dat dit ook effect heeft. Volgens CDA’er Jaco Geurts dreigt het imago van Nederlands vlees een deuk op te lopen.

Tweede Kamerlid Helma Lodders van regeringspartij VVD vindt echter dat Dijksma te hard van stapel loopt. Zij wil dat eerst het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over paardenvleesfraude wordt afgewacht. Ook benadrukt zij dat het wat haar betreft geen oplossing is om alle verantwoordelijkheden naar de overheid toe te trekken. Marianne Thieme (PvdD) stelt dat zij niet verrast is door het nieuws, ‘omdat we al wisten dat de rek eruit is bij de NVWA’.

Laatste reacties

 • arkova

  En alles wat we invoeren is 300% in orde !Maakt niet uit wat het is,daar hoor je nooit iets over.

 • Lie

  Uit ervaring weet ik dat de contaminatie vaker komt door het niet hygienisch verwijderen van de huid dan door het aanprikken van het darm pakket. Een hoge contaminatie is eenvoudig aan te tonen door het testen van de karkassen of wordt dat tegenwoordig niet meer gedaan in Nederland?

 • probe14

  Die Geurts heeft vaker constateringen dan oplossingen. Makkelijk meedeinen met media.... brengt ons als sector zo niet verder.

 • krulsaart

  Tis wel Kl#te dat de boeren elke keer de dupe worden van de schandalen bij voerleveranciers (MPA, dioxine, etc) en nu weer de slachterijen en het VWA.

 • krulsaart

  Hoe gaat dat trouwens met vogelpoep op bijvoorbeeld kersen of appels? Zijn appels met schil nog wel te eten? Of sperziebonen? Allemaal schillen dan maar??? En die bacterien in de grond? Hoe gaat dat met de aardappels?

 • wimschaap

  vlees zitten altijd baterien is altijd geweest maar door te bakken en te braden is het weg . maar ze zijn er alleen maar op uit om de boer omzeep te helpen . moet er eerst oorlog komen dan lopen ze d eigen kapot naar de boer

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.