Home

Nieuws 2141 x bekeken 76 reacties

Dijksma wil geen ander beleid Oostvaardersplassen

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw en natuur houdt voet bij stuk als het gaat om het beheer van het wild in de Oostvaardersplassen. Kamerleden Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren en Dion Graus van de PVV zouden graag verandering van het beleid zien, met meer oog voor dierenwelzijn.

Graus vindt dat de dieren moeten worden bijgevoerd en dat er door middel van hormonen geboortebeheersing moet plaatsvinden. “We hebben in Nederland geen echte natuur. Het is allemaal maar Tupperware-natuur op kleine stukjes. Als je dieren in dit soort dierentuinen houdt, moet je er ook goed voor zorgen”, vindt Graus. Ouwehand ziet er meer in dat de dieren meer mogelijkheden krijgen om te migreren als er een tekort aan voedsel komt.
Dijksma ziet in beide voorstellen niets en blijft bij de huidige werkwijze van het afschieten van stervende dieren. “Afgelopen jaar hebben we een barre winter gehad, waardoor er veel meer wild is afgeschoten dan voorgaande jaren”, aldus Dijksma.

PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi wilde van Dijksma weten hoe het staat met het Oostvaarderswold. “Ik ben bang dat we straks in Nederland een mooi natuurnetwerk hebben, met op de plek van het Oostvaarderswold een witte vlek”, zei Jacobi. Dijksma zegt dat de verantwoordelijkheid voor dit gebied bij de provincie ligt. “Het wordt lokaal opgelost en dan moeten we ons er niet vanuit Den Haag mee bemoeien.” De staatssecretaris heeft er vertrouwen in dat er een goede oplossing komt, mede omdat er een brede raadpleging is bij alle belanghebbenden. “Draagvlak in de regio is van groot belang, dat was in het verleden ook een probleem. Ik ben optimistisch”, aldus Dijksma.

Laatste reacties

 • agratax2

  OVP = intensieve grote grazers houderij, zonder ingrijpen van de Dierenbescherming wegens dierenmishandeling.

 • boerke brabant

  dijksma komt zo te zien niets tekort, misschien moet zij een winter gaan bivakeren in de oostvaardersplassen. Je kent haar na een paar maanden winter niet meer terug.

  Dijksma, thieme, ouwehand, en alle 'dierenwelzijn schreeuwers' ga je heel erg schamen dat dit nog steeds kan gebeuren; dieren een gruwel dood door verhongering ! schande schande

 • Romeijn

  Als je echt moeite hebt met het gebrek aan bewegingsvrijheid van het wild in de OVP dan maak je je als boer sterk voor de verbinding met de Veluwe. Zorg er dan voor dat de direct betrokken boeren in de Oostvaarderswoldzone goede alternatieven aangeboden krijgen. Met middelen als crowdfunding moet iedereen er toch beter van kunnen worden.

 • abtje

  Dus je bouwt een concentratiekamp, daar zijn de dieren maanden bezig met doodgaan en als iemand commentaar heeft moet die persoon er voor zorgen dat de martelslachtoffers naar de Veluwe kunnen?
  Ben je wel helemaal lekker Romeijn?

 • Patrick Boek

  Laten ze die hele polder onderwater zetten ben je helemaal van dat gezeur af en dan hebben ze een mooie goedkope ijsbaan het een grote zeur bende in die Flefopolder het alle maal nep natuur vroeger was het zee en nou weggwezen met die troep het kost de belastingbetaler ook heel veel geld..

 • trekker123

  Kunnen ze er niet gewoon landbouwgrond van maken. Of industrieterrein zoals ook aanvankelijk de bedoeling was. Brengt het ook nog eens wat op. Als je de Oostvaardersplassen werkelijk aan de natuur over laat heb je 3 meter water. Allemaal een beetje betrekkelijk dus met die zogenaamde natuur.

 • Mozes

  De boeren in de Oostvaarderswoldzone kan een nieuwe plek worden aangeboden door de Markerwaard in te polderen. Ook boeren uit andere delen van Nederland die weg moeten voor natuuraanleg of stadsuitbreiding kunnen hier naartoe.

 • info48

  Romeyn als je dit als oplossing ziet moet je samen met Graus de dieren wel vertellen dat ze aan de pil moeten....succes!

 • schoenmakers1

  ik vind het wel een beetje raar, een paar dagen geleden stond hier over een boer die een boete had van 110 duizend als ik het goed had voor het verwaarlozen van vee, en dit kan zomaar doorgaan
  Dijksma heeft wel gelijk dat de overheid zich niet overal mee moet bemoeien, zou ze vaker moeten toepassen, schijnbaar is belgie de crisis te boven gekomen in de tijd dat men met de langste formatie allertijden zat, geeft iets aan

 • Realist

  In deze tijd van het jaar, als de dieren goed in het vlees zitten, moet je jagers uitnodigen. Voor € 100,- mogen ze een paard of stier afschieten, die dan via voedselbank naar de armen kan.

  Op deze manier extra inkomsten, voedsel voor de armen, en dieren hoeven niet te lijden.

  Op deze manier elke herfst de populatie terug brengen naar een niveau dat in het gebied de winter kan overleven.

  En anders de hekken los zetten. Natuur is geen dieren opsluiten en laten verhongeren, dan mogelijkheden geven om voedsel te zoeken!

 • agratax2

  Romeijn. Geloof jij dat de overbevolking wordt pgeheven als er een verbinding komt met de Veluwe? De Veluwe is ook overvol, overbevolkt + overbevolkt is dubbel druk.

 • alco1

  De wereld bevolking puilt bijna uit en daar kan nog wel geboorte beperking toegepast worden. Bij dieren geschied dat pas door honger. Vreselijk dat er mensen zijn die zich daar sterk voor maken.

 • Romeijn

  Laat je niet gek maken met al die tendentieuze praatjes van jagers die hun eigen onvermogen proberen te verhullen door andere beheermethoden in diskrediet te brengen. Deze manier van beheren is anders, maar niet perse slechter.

 • abtje

  Jagers zie ik tenminste hun best doen om de natuur te beheren. Ook zonder geweer, iets waar ik al die gladde mooipraters nog nooit op heb kunnen betrappen. Zoals ganzeneieren schudden of prikken.
  Dan kan je hele mooie beheermethodes bedenken, als niemand ze uitvoert kom je toch weer terecht in de realiteit.

 • Romeijn

  Wat je hier ziet is dat Boerderij de informatie z'n best doet om de informatie juist en correct in artikelen te verwoorden. Vervolgens komt er een stortvloed van reacties van gedesinformeerde lieden die geen enkele moeite doen om de informatie die zij uit andere bronnen hebben verkregen op juistheid te controleren. Het is toch een kleine moeite om zelf op de site van Staatsbosbeheer zelf de feiten te checken en een beetje verder te googelen voor gedetailleerde informatie over nieuwe ontwikkelingen in wildbeheer. Gebruikelijk was populatiebeheer waarbij gezonde dieren werden afgeschoten; een nieuw soort populatiebeheer is hier geïntroduceerd waarbij de zwakste dieren in de winter zichtbaar worden en voor het werkelijke lijden door ziekte begint - in plaats van gezonde dieren - worden afgeschoten. Op den duur worden daarmee de beheerkosten lager.
  Geen wonder dat mw. Dijksma het bestaande beleid handhaaft.

 • alco1

  Stortvloed aan gedesinformeerde lieden? Volgens mij is er maar één die zijn humane verstand niet gebruikt!

 • J@gertje

  Romeijn heeft het over een andere manier van beheren.
  Wat hij bedoeld te zeggen is, creperen!

 • Romeijn

  Over het creperen van grofwild buiten de beschermende omgeving van de OVP:
  'Per jaar komen er gemiddeld 6.000 stuks grofwild om door aanrijdingen of verdrinking. Tot grofwild worden alle grote hoefdieren gerekend waaronder hertensoorten en zwijnen. Deze 6000 dieren zijn direct dood. Maar er zijn ook ongeveer 1200 stuks grofwild die na een aanrijding of tijdens de jacht niet direct dood zijn maar vluchten in voor hen zo dicht mogelijke begroeiing. Als hier niets aan wordt gedaan zal een ree, hert of zwijn dat gewond is zich in die begroeiing schuil houden en een langzame dood sterven. Soms kan het zwaar gewonde dier nog kilometers ver weg vluchten, om dan op ellendige wijze te creperen.'

 • joannes

  @Romeijn, waarom moet je iedere keer weer het tegenwicht brengen? En.. het zogenaamde ¨beleid¨verdedigen! Creperen vergelijken met Bewust laten creperen! Niet laten lijden is humaan beleid en wanneer het toch gebeurt kan dat nooit doelbewust! Precies dat is waarvoor geageerd wordt. Het moet geen mathematische vergelijkng worden om recht te praten wat krom is!

 • aarthamstra1

  MOZES ,nou breekt mijn klomp.Ga je dood schamen ,Boeren verhuizen om ingevoerd wild de ruimte te geven. Wat ben je voor Boerenbelangen behartiger wat is je werkelijke doel ???? Dieren voor het plezier ,de kik ,het genot,aan hun lot over laten om te zien hoe ze verhongeren, Dikke lagen stront van ganzen, VETTE Vossen in rioolpijpen .die jonge ganze half dood bijten en vervolgens niets mee doen.

 • alco1

  Wat een reactie met #18 Net als: 'Ik mag mijn kinderen slaan, want mijn buurman doet het ook'.

 • alco1

  Ik moet ergens Aart gelijk geven. Geen handel aangaan met de natuur beweging. Deze moeten opgeheven worden wegens wanbeleid wat ons naar de financieële afgrond heeft geleid.

 • J@gertje

  Romeijn,
  Ik ben benieuwd waar je die cijfers vandaan hebt gehaald.
  Je zou je ook eens kunnen verdiepen in de cijfers over succesvol nazoek van valwild met zweethonden, zodat deze dieren alsnog uit hun lijden verlost kunnen worden.
  Daar zijn een aantal echte natuurliefhebbers 7 dagen in de week mee bezig.
  Het is zo gemakkelijk om slechts dat deel wat jij belangrijk vindt te noemen en zo alles uit zijn verband te rukken.

 • J@gertje

  Maar beste Romeijn, ik zal mijn uitspraak speciaal voor u anders formuleren.

  Romeijn heeft het over een andere manier van beheren.
  Wat hij bedoeld te zeggen is, MOEDWILLIG laten creperen!

 • Romeijn

  Het verschil is dat in de overzichtelijke en afgesloten OVP vrijwel alle zwakke dieren afgeschoten worden voordat zij creperen. SBB heeft geen enkel belang bij nodeloos dierenleed. Een tendentieus filmpje van één zwak dier dat door jagers het ijs opgejaagd wordt heeft de werkelijkheid aardig uit zijn verband gerukt. Het maken van dat soort filmpjes lijkt afgekeken van dierenactivisten. En heeft iemand de film Nieuwe Wildernis al gezien?
  Overigens denk ik dat met de nazoek van de duizenden stuks valwild door zweethonden uitstekend werk wordt verricht en heel veel nodeloos lijden voorkomen wordt.

 • alco1

  Een zwak dier trekt zich terug en verstopt zich uit angst aangevallen te worden, dat is natuurlijk instinct. Ontvindbaar dus voor afschot. Dus wel creperend de dood in. Hoelang gaan we die nonsens van wildbeheer nog tolereren. Er moeten afspraken gemaakt worden hoeveel dieren er goed kunnen overwinteren en een overtal moet gezond gevangen worden.
  Een overschot moet niet creperen, maar mag zeer zeker ook niet verzwakken. Verzwakken betekend honger voor alle dieren, waardoor er te weinig voedsel voor de winter overblijft voor het aantal wat we wel tolereren. Gebruik je verstand eens!!!

 • J@gertje

  Romeijn je beantwoord mijn vraag niet.
  Waar haal je die cijfers vandaan?

 • Romeijn

  Alco1, je hebt nog niet helemaal begrepen welk wildbeheer wel wordt uitgevoerd in de OVP.
  J@gertje, kan je zelf ook googlen: Jan Brand Zweetwerk.

 • alco1

  @Romeijn. Antwoordt geven? Zwakke dieren worden afgeschoten. De zwakte komt door honger. Dit betekend een totaal tekort. Waardoor er ook voor de overblijvers een moeilijk winter in het verschiet ligt. Op tijd dus regulatie voorkomt veel ellende!

 • Romeijn

  Alco1, alleen aan het eind van de winter speelt ondervoeding de grootste rol. Voor de rest is het gewoon 'survival of the fittest'. Dat komt erg dicht bij rechts gedachtengoed over hoe de samenleving moet functioneren. Er zijn zelfs boeren die daarom liever aan de andere kant van de plas een bedrijf opzetten.

 • alco1

  We zullen het eens simpel uitleggen
  We hebben schapen die ook de hele winter buiten blijven.
  Als we de herfst ingaan wordt het aantal gereduceerd tot zover als we denken dat er genoeg vreten overblijft voor het aantal wat we aanhouden.
  Zouden we de selectie pas uitvoeren als er al zwakkere dieren zijn, wat veroorzaakt wordt door honger, zijn we al veels te laat om nog voldoende voorraad te hebben voor de overblijvers. Ik weet niet of je wel weet dat er geen nieuw voedsel groei in de winter, dus moet er een voedsel voorraad aanwezig blijven voor de barre tijden. Dus nogmaals, zwakkere dieren betekend een tekort aan voedsel. Daarmee kunnen we met gezond verstand de populatie niet laten overwinteren. Als je zegt dat er pas op het laatst van de winter een tekort is, ben je ook gewoonweg te laat en ben je zeer dieronvriendelijk bezig. En dat gebeurt, gezien de vele doden.

 • J@gertje

  Romeijn,
  AIlereerst bedankt voor de link.
  Maar wat bij jouw reacties opvalt is dat je slechts dat gedeelte gebruikt wat jou het beste uitkomt.
  Door intensief zweetwerk en een goed werkend netwerk wordt bij veel gewonde dieren in de vrije wildbaan een hoop leed gespaard.
  Dat ligt op de OVP toch wel even anders.
  Daar lopen de dieren eerst weken lang van de honger te creperen voordat bij slechts een gedeelte het verlossende schot komt.

 • alco1

  Romeijn heeft na vanmiddag nog niet gereageerd, hij zal het nu wel snappen wat wij bedoelen.
  Hij had het ook nog over het rechtse gedachtengoed. Heel veel mensen zijn juist rechts vanwege hun zorg om de sociaal mindere. Links schreeuwt wel wat maar laten alles naar de d... gaan. Praatjes vullen geen mondjes.

 • Romeijn

  Alco1, je kan beter zelf even de uitleg van SBB lezen:

  http://www.staatsbosbeheer.nl/nieuws%20en%20achtergronden/nieuws/archief/2012/5/de%20balans%20na%20een%20strenge%20winter%20in%20de%20oostvaardersplassen.aspx

  http://www.staatsbosbeheer.nl/nieuws%20en%20achtergronden/nieuws/archief/2013/6/lange%20winter%20voor%20grazers%20in%20de%20oostvaardersplassen.aspx

  J@gertje, net als in de rest van Nederland wordt ook in de OVP een kleiner deel van het valwild niet gevonden. Het verschilt allemaal nauwelijks. Ik heb geen belang bij het selectief uitlichten. Wel ben ik een kritisch volger van ontwikkelingen en de discussies die daaruit volgen. Die moeten wel zuiver gevoerd worden. Ik ben voor de jacht; daarom lees en gebruik ik ook informatie uit jachtkringen.

 • J@gertje

  je bent een draaikont en je lult maar wat

 • Romeijn

  J@gertje, als dat al zo is dan mag je dat ook zien als 'spiegelen' van gedrag.

 • J@gertje

  Romeijn,
  Misschien is dit iets waar je wat mee kunt.
  Maar ook dat zul je wel weer wegwuiven.
  http://www.youtube.com/watch?v=FWvFAGWwmeg

 • trijnie

  Reactie 22 er zijn nu eenmaal andersdenkenden en je moet elkaars mening respecteren. Geldt overigens voor ieder hier.

  Als je de filmbeelden ven de ovp hebt gezien kun je toch niet anders zeggen dan dat het er schitterend uitziet.
  Heel wat mooier dan het Brabantse..... of niet soms?

 • trijnie

  Alco1 #33 kom eens van dat overtuigend rechts af, dat is echt niet zaligmakend want als dat het wel was, dan zaten we nu niet met zo'n puinhoop. Of lag en ligt dat ook aan de oppositie?:-)

 • Leo van Malsen

  Dat de zogenaamde draagkracht mede wordt gebaseerd op propagandabeelden zoals in de film Nieuwe wildernis, die vol met prachtige beelden verdoezelt wat er werkelijk elke winter gebeurt maakt Dijksma kennelijk niks uit. Ach, ze zal er zelf ook nooit gelopen hebben aan het einde van de winter, dan zakt ze immers tot....
  Maar boeren, trek hier wel uw lering uit. De wijze waarop men hier te werk gaat past men ook toe op al uw sectoren....

 • alco1

  @Trijnie. Ik geef in #33 een reactie op @Romeijn die in # 30 de 'survival of the fittest', vergelijkt met het rechts gedachtengoed hoe de samenleving moet functioneren.
  Leuke filmbeelden van het OVP, mede door die geld verkwisting daar ergens anders intensivering.

 • alco1

  @Romeijn. Het SBB schrijft precies wat jij zegt. Het gaat mij erom dat jullie begrijpen dat als dieren zwak zijn door honger. Alle dieren honger hebben. Kortom, men moet op tijd uitdunnen, zodat overwinteraars genoeg voedsel overhouden. Dan kan ik ook met een goed gevoel naar de film:'Nieuwe wildernis' kijken.

 • boerke brabant

  als ik het goed begrijp is er 2 jaar lang gefilmd , flinke selectie in de beelden gemaakt, om te laten zien hoe fantastisch het allemaal is in de OVP. Dan heb je nog een paar figuren die het hier ook gaan verdedigen, dat het allemaal wel mee valt en bij de natuur hoort. Ondertussen gaan we over een paar weken/maanden weer de winterperiode in met veel te veel dieren op een te beperkt gebied, met als gevolg dat dieren honger lijden, verzwakken. De 'gelukkige' worden gedood door een kogel. En ondertussen blijft marianne en de rest van de natuurliefhebbers verdedigen dat er eigenlijk helemaal geen dieren leed plaats vindt..... onvoorstelbaar. En kom nou niet aanzetten met allemaal cijfertjes en rapportjes waarin staat dat het allemaal helemaal niet zo erg is. Trek in januari je laarzen aan, gaan we samen een rondje OVP doen. Praten we dan verder..

 • trijnie

  Mensen er zijn ook beelden in de film te zien die laten zien wat de meesten van u alleen willen zien.

  Maar kijk toch ook eens naar de echt mooie dingen van de natuur in het algemeen. Het gaat niet alleen om dood en verderf.

  En als je in landbouwgebied fietst, hoeveel bakken en omgekeerde badkuipen liggen daar niet langs de weg?
  De krengenauto komt hier haast dagelijks langs en die komt niet voor dat haas bij mij in de achtertuin.

 • trijnie

  Alco, sorry, maar je draait er om heen, je wilt het gewoon niet weten dat de regering van de afgelopen jaren de situatie, die er nu is, gemaakt heeft, zoals het nu is. Zal maar niet zeggen ervoor ge zorgt heeft dat het banksaldo van dit land zo laag is....:-)

 • alco1

  Trijnie. Luister nou eens goed naar de 'Algemene Beschouwingen'. Ik zou er graag opbouwende kritiek in zien, waarmee men tezamen iets voor ons land kan betekenen. Maar het enigste wat men doet is elkaar zwart maken en vlooien afvangen. Dit geschied al decennia lang zowel van rechts als van links. Daar maak ik mij grote zorgen over. Populistisch geneuzel waar 90 % van de onwetende kiezer intrapt. Hierin scoort geld verkwisten altijd beter dan de hand op de knip.

 • agratax2

  alco1. Je hebt volkomen gelijk, maar gelukkig worden er in de agemene beschouwingen geen zaken gedaan. Maar ik kan ook niet anders concluderen dan dat de verloedering van de maatschappij waar de regenten zo graag van af willen, door hen tot een (regerings) cultus is verheven. Waarom moet de jeugd zich netjes en beleefd gedragen als het Haagse voorbeeld het tegen overgestelde uitstraalt. Hoe groten je bek en hoe vuiler de opmerkingen, hoe vaker je in beeld komt en dat is goed voor je populariteit. Of moeten we de journalisten op hun verantwooding wijzen, zodat ze deze deze vuilspuiterij niet meer in beeld brengen en als het gebeurd er bij zeggen dat de spreker zih duidelijk misdraagt en niet serieus moet worden genomen.

 • agratax2

  trijnie8.31. Ik kan niet anders zeggen dan dat de beelden prachtig zijn. Helaas kunnen en mogen we hier als betaler, niet van profiteren in natura. De OVP zijn tot een kleine dierentuintje na verboden gebied voor de belasting betaler. Wil je een stukje van het reservaat zien moet je met de trein Lelystad-Almere kan ik je aanraden om die rit speciaal aan het eind van de winter te maken voor dat de lente zijn intrede heeft gedaan. zie je de zwaar vermagerde dierenlopen tussen de kadavers van hun omgevallen familieleden in een terrein zonder gras en met dode stramples en struiken. Doet het niet onder voor de Sahel aan het eind van de droge periode. Helaas kan ik dit geen natuur noemen, in de natuur is altijd ingegrepen door preditoren waar de mens een van was en nog zou moeten zijn.

 • Romeijn

  Het filmpje 'De Nieuwe WilderniX' geeft goed weer hoezeer de mens moeite heeft met verandering. Met mensen als Martijn en Rob heb ik het gebied dertig jaar geleden al bezocht. Inmiddels is de successie in het gebied verder gegaan en ziet het gebied er heel anders uit dan toen. Zij zijn echte vogelaars en missen de grote aantallen bijzondere vogels van vroeger.
  Als je een beetje moeite doet kan je overal in Nederland foto's maken van afgeschoten en creperend wild; overal in Nederland raakt wel eens een paard in een sloot enz.

  Het gaat hier om de doelen en hoe die bereikt worden. Natuurlijk is het een leerproces. Door nog meer vroegtijdig ingrijpen (nog verder uitdunnen van de populatie) wordt dat leerproces beperkt. Als je geen onderdeel uitmaakt van de groep mensen die dagelijks praktisch en beleidsmatig met de OVP bezig is dan zijn alle factoren die hierbij een rol spelen moeilijk in te schatten. Ook deze mensen hebben moeite met onnodig dierenleed. Toch moeten zij voorkomen dat korte termijn denken perspectief voor Nederlandse wildernisbeleving op de lange termijn onmogelijk maakt. Zij hebben de verantwoordelijkheid om de kosten zo minimaal mogelijk te houden bij een maximale beleving. Geleidelijk aan zal het beleid daarvoor aangepast worden. Over de snelheid van dat proces kunnen we heel dramatisch doen. We kunnen ze ook de tijd gunnen om tot meer evenwicht te komen. Dat laatste is wat mw Dijksma nu gedaan heeft.

 • Romeijn

  'Iconische soorten creëren unieke mogelijkheden voor plattelandsontwikkeling.' Aldus Gerben-Jan Gerbrandy, lid van het Europees Parlement en Rapporteur voor Biodiversiteit

  http://rewildingeurope.com/assets/uploads/News/Wildlife-Comeback-in-Europe/Wildlife-Comeback-in-Europe-the-recovery-of-selected-mammal-and-bird-species.pdf

  Dit schrijft de natuurorganisatie Ark hierover:
  Gerben-Jan Gerbrandy zegt: 'Allereerst laat dit rapport de verbazingwekkende veerkracht van de natuur zien. Verder benadrukt hij het belang van EU-beleid: de Vogel- en Habitatrichtlijn, het Natura 2000-netwerk van beschermde gebieden en de Kaderrichtlijn Water zijn allemaal van wezenlijk belang voor de ondersteuning van deze indrukwekkende terugkeer van wilde dieren. De rewilding van Europa overtreft natuurbescherming, omdat deze iconische soorten unieke mogelijkheden voor plattelandsontwikkeling creëren.
  'Ik ben ervan overtuigd dat slimme investeringen in de natuur enorme economische kansen creëert en ik zal in Brussel hard blijven werken om de rewilding van Europa om te zetten in realiteit,' voegt Gerbrandy toe.

 • alco1

  'Leerproces' , 'Moord Escaders'.

 • boerke brabant

  beste Romeijn, de beleidsmakers meer tijd gunnen om tot meer evenwicht te komen. Om de kosten minimaal mogelijk te houden bij een maximale beleving ?
  Dus het is een kostenverhaal ? Zeg dat dan meteen; Voor beheerorganisaties hangt aan dierenwelzijn een prijskaartje... verduidelijkt een hoop .

 • trijnie

  Alco en agratax, ik heb het niet over de algemene beschouwingen, ik heb het over de situatie waarin wij nu verkeren.

  En het feit dat veel mensen op dit forum, jij vooral alco, de 'linkse rakkers' dit, deze slechte financiele situatie,veelal in de schoenen schuift.

  En dat is niet de realiteit.

  Als dit wel het geval was geweest was er waarschijnlijk meer geld vrij gemaakt voor natuur en minder voor landbouwsubsidie.

  En het mag best weleens gezegd worden: de landbouw zit hier in dit land in een riante positie.
  Bv, bij de q-koorts hebben de geitenboeren een behoorlijke vergoeding gekregen, de mensen die ziek zijn geworden, niets.

  Dit geef ik aan omdat er hier wat natuur betreft geen goed woord gezegd kan worden en altijd maar alleen aan het landbouwgebeuren gedacht wordt.... maar er is meer.

 • alco1

  Trijnie. Vertel jij mij eens even hoeveel geld er de afgelopen decennia's wel niet door de natuur is opgeslokt, voordat je weer zo'n domme opmerking maakt. Allereerst de aankoop, waarmee ook veel uitgekochten opnieuw in het buitenland begonnen. ( Weg geld). Daarna produceert het land ook niets meer. Weet je nog hoe Bleker er van langs kreeg, toen hij de natuur korten wilde en met de staart tussen de benen maar weer moest toegeven, anders zou het de CDA veels teveel stemmen kosten.
  We hebben een enorme staatsschuld opgebouwd toen de tijden nog goed waren, nu in deze crisis moet echt opgepast worden anders vervallen we in een anarchie met die blonde aan het roer
  Landbouwsubsidies heb ik ook al menigmaal verafschuwt als zijnde een dwangmiddel om de landbouw te sturen, want door subsidies verlaagt door marktwerking de basisprijs. Maar zo kan wel de concurentie met het buitenland aangegaan worden, om weer wat positiever uit te komen op de handelsbalans.

 • jordi 1455

  Wie dit natuurbeleid verdedigt is
  A) niet goed wijs
  B) of verdienen er gruwelijk veel geld aan zoals SBB

 • trijnie

  Alco, praat me niet over die Bleeker , die was in staat alles wat maar een beetje natuur was, ten gronde te richten.
  En die blonde, alsjeblieft, niet graag.
  Het enige wat ik bij jou en velen op dit forum wil laten doorgronden, is het gegeven dat je/jullie niet steeds moet schelden op de linkse politiek alsof zij overal de oorzaak/schuld van zijn.
  Wel was het vorig kabinet(rechts) genegen om die blonde erbij te nemen.
  En dit was vooral bij menige(oudere) CDA er een doorn in het oog.
  Nu hoop ik dat het begrepen wordt, echt waar.

 • trijnie

  @Jordi, bij deze bedankt.....

 • trijnie

  Agratax, als men de ovp opensteld voor het publiek is het geen wilde natuur meer. En hoewel ik er ook moeite mee heb,dat er in de winter en ook anders, aan ziekten en ouderdom, dieren dood gaan, is het normaal.

  Ik vind op mijn bundertje al zo nu en dan dode dieren, reigers, zelfs een ree, vogels en pas nog een dikke haas (aangeschoten).

  Het was ook niet de bedoeling dat de ovp afgesloten zouden blijven.

  Maar ik hoop van harte dat het beleid zo zal zijn dat de dieren niet al te lang hoeven te lijden.

  En ik ben ook van mening dat het niet goed is dat er zoveel beesten van buiten ingebracht zijn. Er wordt wat dat betreft, teveel gestuurd.

 • Bison

  Die OVP beheerders moeten maar eens gaan kijken in of contact opnemen met Elk Island National park bij Edmonton in Alberta en zien hoe het er daar toegaat.
  Dat park is ook omheind en bestaat al 100 jaar en de wantoestanden als in de OVP komen er niet voor.
  Het park is ook open voor het publiek en er zijn free roaming herds of wild bison en Elk en een hele reeks of ander groot wild als deer en eland en predators als beer en wolf.

  Volgens mij kunnen ze beter die paarden en koeien uit OVP verwijderen en er Europese Wisenten in fokken want daar zijn er nog niet zoveel van.
  Dan word er tenminste iets nuttigs gedaan met dat gebied en al die knaken;)

 • alco1

  Ik begrijp je ook wel trijnie, maar wel zo dat je het niet begrijpt.
  Steeds maar weer punten aanhalen. Nu dat Bleker alle natuur ten gronde wilde richten. Wartaal, genoeg is genoeg was het motto. Die blonde erbij nemen is nonsens. Die blonde gedoogde. Wat moet je anders als de linker zijde alleen maar aan opmaken denkt.
  Nu weer spreken over sterfte door ziekten en ouderdom in de OVP. Wij hadden het over dood door honger. Sorry Trijnie. Ik ben ervan overtuigt dat het zo niet langer door kan gaan.

 • koestal

  gewoon een roedel wolven loslaten ,die ruimen de zwakkere exemplaren wel op,dat is ook natuur

 • trijnie

  Alco 1, je bent een beste kerel maar.......ik geef het op.

 • trijnie

  Alco nog even een aanvulling: die ziekte en ouderdom bij de dieren bedoelde ik niet speciaal in de ovp maar overal waar dieren niet in stallen leven, dus overal of het nu in bos, weiland of stad is, overal leven dieren en gaan ook een keer dood. De reigerstand en de ijsvogels gaan er ook aan in een beetje winter, evenzo de hazen en reeën en zwijnen.

 • trijnie

  Koestal, dat willen ze graag in de ovp als ik het goed begrepen heb, het zou een goede oplossing zijn.
  Toch denk ik dat we de natuur niet kunnen dwingen en maken.
  Ik merk het hier met mijn tuin ook, zie soms mooie planten die ik ook wel in de border of bloem rijk grasland zou willen hebben, maar als ze niet bij je grondsoort en klimaat passen, dan wordt het niks.

 • LUCTOR

  Hoe wild word NL de komende decenia? vraag het sbb

 • johannetje

  gezien het gedoe in de tweede kamer, erg wild. Met Wilders voorop :-(

 • podolski

  Waarom noemen ze die ovp niet gewoon reservaat. In de reservaten in Afrika zijn de olifanten gewoon aan de prikpil. Daar willen ze blijkbaar niet zo hoognodig natuurtje spelen.

 • Romeijn

  Inmiddels is gebleken dat de film De Nieuwe Wildernis maar weinig uitleg geeft over de getalsregulatie van de heckrunderen, edelherten en koniks in de Oostvaardersplassen. De meest uitvoerige en genuanceerde uitleg is nog steeds de bijna drie jaar oude uitzending door de KRO van De Wandeling met boswachter Jan Griekspoor.
  http://dewandeling.kro.nl/seizoenen/2010-2/afleveringen/03-12-2010

 • Mozes

  De film 'Wildernix' geeft wel een goede uitleg.

 • Romeijn

  Mozes c.s. nog een beetje plagen met het volgende citaat:
  'Natuurgestuurde begrazing kent fluctuaties en nadelige uitschieters. Begrazing is een noodzaak, omdat anders het gebied een bos wordt en er nog minder plaats is voor vogels. Vanuit het perspectief van de dieren zullen de dieren tot de meest gelukkige ter wereld behoren. Nergens leven zoveel dieren vrij van stress.'

 • Mozes

  In de natuur is het eten of gegeten worden. 's Avonds niet weten of je de ochtend zult halen, dag en nacht opgejaagd worden door vossen, buizerds of zeearends is verre van stresvrij. Om nog maar niet te spreken over de stres van uithongering.

  In een gebied van beperkt omvang zoals de OVP is een zelf regulerende natuur mogelijk met kleinere dieren. Tegenover deze dieren staan verschillende predatoren die zorgen voor een evenwichtige stand.
  Tegenover de grotere dieren staan geen predatoren waardoor deze zich steeds verder vermeerderen totdat er een hongerdoodbegrenzing optreed. Dan is er geen sprake meer van natuurlijke begrazing maar van overbegrazing. Alleen planten die goed tegen overbegrazing kunnen zoals grassen blijven over. Zelfs de bomen worden door de honger kapot gevreten. Door de overbegrazing wordt het land zo intensief betreden dat geen weidevogelnest zal overleven. Bomen en plantenrijkdom met bijbehorende insecten zullen verdwijnen. De biodiversiteit wordt vernietigd. Dát is het punt wat in de film Wildernix gemaakt wordt en ook volledig terecht. De OVP kan alleen een soortenrijk natuurgebied zijn als de populatie grote grazers begrenst wordt tot een omvang die in de echte natuur (Afrika of Canada) ook voorkomt. Het niet willen begrenzen van de populatie grote grazers en zich vastklampen aan het dogma van geen menselijk ingrijpen is hét probleem van de OVP.

 • Romeijn

  Je hebt groot gelijk Mozes; daarom wordt ook getalsregulatie door afschot toegepast in de OVP. Het is zelfs zo belangrijk dat het alleen door professionele jagers en met geluiddempers gedaan mag worden. De buitengesloten plezierjagers hebben daar zo'n moeite mee dat ze allerlei onzinverhalen de wereld in helpen.

 • minasblunders1

  Onzin wat je zegt, Romeijn. Men is pas met afschot begonnen na zware maatschappelijke druk. Het uitgangspunt was eigenlijk dat de wildstand zichzelf wel zou reguleren. En dat kan niet anders dan door verhongeren en de daarmee gepaard gaande wormenaantasting.

 • Romeijn

  Hoezo onzin; het gaat erom wat - na al of niet voortschrijdend inzicht - al weer jaren lang de werkelijke praktijk is. Zie verder:
  http://dewandeling.kro.nl/seizoenen/2010-2/afleveringen/03-12-2010
  Wel even helemaal afkijken voordat je oordeelt.
  Daarna mag je weer met de Wachttoren op stap.

 • J@gertje

  Romeijn,
  Je laatste reactie zet echt weer zoden aan de dijk.

 • alco1

  jagertje. Het is net als met de dommen, die meer kunnen vragen dan wijzen kunnen antwoorden.

Laad alle reacties (72)

Of registreer je om te kunnen reageren.