Home

Nieuws 610 x bekeken

Dijksma: uitstel vergroening geen optie

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) is niet van plan in Brussel te gaan pleiten voor uitstel van de vergroeningseisen. Zij vreest dat het heropenen van de onderhandelingen hierover de invoering van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) vertraagt.

De Tweede Kamer legt zich bij die uitleg neer. Volgens VVD'er Helma Lodders leidt het van kracht worden van de vergroeningseisen op 1 januari 2015 tot uitvoeringsproblemen bij lidstaten en hoge administratieve lasten voor boeren. Een jaar uitstel kan verlichting bieden, denkt zij. Eerder hield europarlementariër Albert Dess een soortgelijk pleidooi.

Maar volgens Dijksma is dat geen begaanbare weg. Zij vreest dat het opnieuw ter discussie stellen van de vergroening ertoe zal leiden dat het akkoord over het GLB - waar de eisen deel van uitmaken - wordt opengebroken. Dat zou betekenen dat ook andere afspraken op de helling komen te staan met mogelijk grote vertraging tot gevolg. De staatssecretaris wijst erop dat invoering van de vergroeningseisen eerder al met een jaar is uitgesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.