Home

Nieuws 1043 x bekeken 14 reacties

'Dijksma moet landbouwsteun niet gebruiken voor platteland'

Den Haag - LTO-voorzitter Albert Jan Maat zegt dat Nederland geen gebruik moet maken van de mogelijkheid om landbouwgelden in te zetten voor plattelandsbeleid.

Hij neemt stelling tegen het Brusselse akkoord over de verdeling van de gelden in het Europees landbouwbeleid.

LTO Nederland is vierkant tegen de mogelijkheid om landbouwgeld te gebruiken voor plattelandsbeleid, zoals de Europese Commissie, het Europees Parlement en de landbouwministers zijn overeengekomen.

Volgens het Europese akkoord kunnen lidstaten maximaal 15 procent van de landbouwsteun overhevelen naar de pot voor het plattelandsbeleid, zonder dat ze daar zelf geld bij hoeven te plussen. Op die manier komt er minder Europees geld beschikbaar voor de boeren.
LTO Nederland heeft zich altijd verzet tegen de overheveling van de landbouwsteun. Als daartoe toch zou worden besloten, dan alleen onder de voorwaarde dat de lidstaat zelf de helft zou bijplussen.  Met die cofinanciering zou worden voorkomen dat lidstaten gaan shoppen in het landbouwgeld voor allerlei doeleinden die ver staan van de landbouw.

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft eerder aangegeven de ruimte die de regeling biedt te gaan benutten. Albert Jan Maat hoopt dat de Tweede Kamer vast houdt aan de eerder uitgesproken wens om in Nederland geen gebruik te maken van die mogelijkheid.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  is al de zoveelste keer dat we er achter komen dat we van mevrouw Dijksma niet veel goeds te verwachten hebben

 • trekker123

  Plattelandsbeleid. Ook weer zo'n vage term om te voorkomen dat de belastingbetaler door krijgt bij wat voor een onzin en in verkeerde zakken het geld terecht komt. De overheid moet eens ophouden te denken dat ze met subsidies alles wat niet levensvatbaar is kunstmatig overeind moet houden. Is het begrotingstekort meteen opgelost.

 • aarthamstra1

  Mooi wark in Putten worden kilometers GOEDE asvalt vervangen om het wild
  te redden van lawaai , veul leuker dan oudjes verzorgen.loat stoan boertjes

 • Romeijn

  Altijd gedacht dat boer zijn meer betekende dan alleen maar landbouw bedrijven. Dus het LTO is er niet meer voor het boeren platteland, maar alleen nog voor agrariërs op industrieterreinen?

 • Schaapje

  Mevrouw Dijksma moet met haar handen afblijven van het boerengeld. Ze weet zeker nog steeds niet hoeveel wij bijdragen aan de export / economie van Nederland. Plattelandsontwikkelingsgeld komt niet bij de boeren maar bij groene nietsnutten terecht.

 • gjcamps

  Verlaag de steun met 15% en verlaag ook de belastingen voor het platteland met 15% (OGB, Wegenbelasting, Inkomstenbelasting, Vermogensbelasting, Rioolbelasting, Frisse lucht belasting, Toeristenbelasting voor kleine campings, Energiebelasting, .... ) Misschien de rode diesel weer terug? Helaas zal het zo wel niet worden...

 • drientje

  Tja, als de LTO deze slag verliest is dat wel een heel groot gezichtsverlies.
  Er gaan dan ongetwijfeld nog meer leden vragen stellen bij de enorme contributie bijdrage.

 • schoenmakers1

  ik geloof niet dat lto nog kritische leden heeft, alleen meelopers.
  de andere hebben hun lidmaatschap al lang opgezegd, maar de lto wil toch nog steeds over deze groep regeren

 • poldes

  het eu geld wat naar een lidstaat gaat,zal door deze lidstaat verdeeld worden.
  is nog nooit anders geweest; en wie controleert of deze lidstaat 15% en niet meer voor andere doelen gebruikt als platteland?
  een groot dorpsplein voor een gemeentehuis/een onrendabel gebied van gas voorzien.
  het zijn voorvallen uit het verleden.
  de dubbele planken zoldervloer bij de restauratie van het naburige kasteel heeft subsidie gekregen voor deze voorziening omdat daar vleermuizen gingen huisvesten. controle niet nodig. het geld was misschien anders bij boeren terecht gekomen.
  het is allemaal gebeurd en ik heb nog nooit van lto vernomen dat dit te gek was.
  erger nog,er waren gemeente bestuurders die ook lto bestuurders waren.

 • Marco22

  Kleedkamers van voetbalclub mede mogelijk gemaakt door pop-gelden. In een dorp met 40.000 inwoners. Geld wordt gewoon omgecat. Waar boeren streng worden gecontroleerd, wordt hier een oogje toegeknepen.

 • Romeijn

  Net de subsidiewinkel voor een plattelandsontwikkelingsproject afgerond. De provincie controleert zo nauwgezet dat veel logische en verantwoorde kosten toch niet vergoed worden. Contante betalingen van je diesel worden niet vergoed; alles moet via de bank lopen. Reparatie aan je trekker van door het vele extra werk veroorzaakte slijtage? Dat is je eigen risico. Het is een bijdrage; het overgrote deel zal je toch zelf moeten betalen. Daar overheen moet nog weer eens een accountantscontrole plaatsvinden; waarbij alles nog een keer dubbel gecontroleerd wordt en of wel aan de voorwaarden voldaan is. Misbruik lijkt tegenwoordig haast niet meer mogelijk.
  Deze indirect agrarisch ingezette gelden dragen bij aan de leefbaarheid op het platteland (economische ontwikkeling); dus ook voor boeren.

 • abtje

  Laat die plattelandontwikkelingsproject dan ook een goed persoon het subsidiewinkeltje regelen. Als je zulke simpele basisregels al niet weet, wat doe je dan ook om dat te regelen???
  Extra slijtage claimen? Kansloos. Contante betalingen? Kansloos...

 • Romeijn

  Abtje, ik klaag niet, ik geef alleen aan hoe het werkt. Overigens worden we op verschillende plekken als voorbeeldproject gepresenteerd; dus zo slecht zullen we zelf de regie niet gevoerd hebben.

 • abtje

  Precies, borst vooruit, fouten opzij, wij vinden dat wij het goed doen.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.