Home

Nieuws 6952 x bekeken 42 reacties

Dierenbescherming wil diepgaand onderzoek na ´Zembla´

Den Haag - De Dierenbescherming wil zo snel mogelijk duidelijkheid over de gang van zaken bij Vion. De organisatie neemt het initiatief voor een diepgaand onderzoek door een onafhankelijke commissie. Dat meldt de organisatie naar aanleiding van de berichtgeving door het Vara-programma Zembla.

Zembla stelde in de uitzending van donderdagavond dat Vion zou frauderen met het Good Farming star-vlees en ook gangbaar vlees onder dat label verkoopt. Hoe het onderzoek wordt opgezet en vorm zou moeten krijgen, is nog niet duidelijk. De organisatie wil in de loop van volgende week een concreet plan rond hebben.

Communicatiedirecteur Marc van der Lee is niet onder de indruk van wat Zembla naar buiten heeft gebracht. "Ze hebben niks. Ze zeggen mails in bezit te hebben waaruit zou blijken dat er gefraudeerd wordt. Ik geloof dat niet. Als ze iets hadden gehad, dan hadden ze dat in beeld gebracht, zoals ze ook onze statements en dergelijke in beeld hebben gebracht."

Ook supermarktondernemingen Albert Heijn en Plus willen dat de Dierenbescherming als houder van het keurmerk een diepgravend onderzoek instelt. "Eventuele beslissingen over Beter Leven moeten door de Dierenbescherming worden genomen", aldus de woordvoerder van AH. AH meldt verder dat het de komende dagen van Vion bewijzen ontvangt waaruit moet blijken dat Vion kilo voor kilo kan aantonen dat er geen vermenging plaatsvindt.

Supermarktorganisatie Plus is voor nader onderzoek. Zembla levert geen onomstotelijk bewijs dat er gefraudeerd zou zijn. Er moet een goed onderzoek komen met hoor en wederhoor van alle partijen, stelt de woordvoerder.

Europarlementariër Esther de Lange ziet in de uitzending eveneens aanleiding voor nader onderzoek. "Het verpest veel voor de hele sector. De boer is slachtoffer van iets waar hij totaal geen schuld aan heeft." Volgens De Lange is een cultuuromslag nodig. "De controles zijn nu te ambtelijk, te veel gericht op het afvinken van lijstjes. Een politie-achtige aanpak is beter. Dijksma benoemt wel de noodzaak van een andere cultuur maar noemt geen maatregelen die dat bewerkstelligen." Een tariefsverhoding noemt De Lange onwenselijk. "Dan wordt de boer nog verder uitgeknepen."

Dé van de Riet van vlees.nl zegt niet veel nieuws te hebben gezien in de uitzending. Hij vraagt zich af hoe hard de beschuldigingen over mestbezoedeling zijn. "Wat betreft het keurmerkverhaal moeten partijen met elkaar klaarheid zien te vinden. De uitzending biedt aanleiding om zaken met elkaar te bespreken." Hij denkt niet dat het vertrouwen van de consument is geschaad. "Natuurlijk is de uitzending daar niet bevorderlijk voor, maar wij hebben in het verleden al zo veel meegemaakt met bijvoorbeeld dierziektencrises. Er is een heel stevige basis en hoge mate van vertrouwen in Nederlands vlees. Ook de NVWA zegt dat."

Ook Unilever dat Beter leven Vlees verwerkt in zijn producten wil een grondig onderzoek en sluit zich aan bij het initiatief van de Dierenbescherming. De organisatie kondigt verder aan ook zelf bij Vion een grondig onderzoek te starten om fraude onomstotelijk uit te kunnen sluiten.

VanDrie Group zegt zich niet te herkennen in de ‘anoniem gedane uitspraken in de uitzending van Zembla’, stelt het bedrijf in een persbericht. "VanDrie Group werkt volgens strikte en hygiëne- en kwaliteitseisen die continu bewaakt worden. Twee dierenartsen van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) zien in onze slachterijen alle werkdagen continu toe op de juiste uitvoering van onze bedrijfsprocessen binnen alle wettelijke kaders."

VanDrie wijst er net als in de uitzending op dat invriezen mag van de Europese regels.

In verband met de aantijging dat er bezoedeld vlees wordt verpakt, stelt VanDrie dat in het slachtproces ‘zeer zorgvuldig te werk wordt gegaan en dat voedselveiligheid in onze bedrijven gewaarborgd is’.

Laatste reacties

 • Mozes

  Wakkerdier concurreert met de Dierenbescherming. Ik krijg steeds meer het gevoel dat Wakkerdier via Zembla de Dierenbescherming een hak probeert te zetten.

 • LouiseB
  Voor iedereen die de uitzending van Zembla 'Sjoemelen met vlees' heeft gemist. Je zou er bijna vegetariër van worden....

  http://zembla.incontxt.nl/seizoenen/2013/afleveringen/05-09-2013


 • Koeienboer

  Ik hoef die uitzending niet te zien, LouiseB, ik hou al niet van vlees dat door de dierenbescherming goed gekeurd moet worden, dus doe mij maar het gewone normale vlees.. zonder wakker dier of dierenbescherming bemoeienis...

 • krulsaart

  Hoeveel ton stervlees heeft VION bij de boer gekocht en hoeveel hebben ze verkocht. Dat lijkt me een redelijk eenvoudige berekening.

 • jordi 1455

  @louise B het voedingscentrum zegt dat er niets aan de hand is en het met gewoon domweg verhitten het gevaar is vermeden. http://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/de-poepbacterie-schakel-je-zelf-uit.aspx

 • Mozes

  Kruisaart, Vion directeur communicatie Marc van der Lee heeft gisteren al gemeld dat Vion meer stervarkens heeft dan ze aan stervlees verkopen. Er is dus geen economische noodzaak om te frauderen.

 • VLBD

  Ik ben ca 25 jaar als internationaal consultant actief voor de vee-en vleesindustrie (en ik heb een opleiding als levensmiddelentechnoloog). Als 'deskundige' vond ik dat de reportage veel ongeloofwaardige zaken bevatte:
  - Kalfsvlees: als je zoveel stinkend vlees zou verkopen houdt je geen klant meer over (Ekro exporteert meer dan 90% van haar productie,
  - Kapotte darmpakketten 40-60%: dan zou de slachtlijn eruit zien als een mestvaalt; dat is niet zo als goed naar de beelden kijkt.
  - Stervlees: het 'vermengen' van Stervlees met niet-Stervlees is dermate ingewikkeld bij productiemanagement dat het meer geld kost dan het oplevert.
  - De getoonde 'ambachtelijke slager' maakte zeker 5 à 10 voedselveiligheidsfouten (niet ontsmetten gereedschappen, kruisbesmetting varkens/runderen, identificatie, e.d.).
  Het is kwalijk dat dit soort uitzendingen mogen; de schade voor de sector loopt in de miljoenen, zonder echt gefundeerde feiten te tonen.
  Ing Bert van Laer.

 • Lie

  Ik heb de uitzending gezien en wat mij het meeste stoort is dat de inspecteurs die onafhankelijk moeten inspecteren dit niet kunnen uitvoeren.
  Er wordt vanuit gegaan dat een voedselbedrijf een goed en veilig product wil produceren want dat is goed voor het bedrijf en de klant. Echter de werkelijkheid is toch iets anders, geld drijft tot het maken van beslissingen die niet altijd overeenkomen met de voedselveiligheid en labelling. Een onafhankelijke inspectie dienst die naar behoren hun werk kunnen doen en steun krijgen van hun superieuren, zou moeten zorgen dat bedrijven een betere beslissing nemen t.a.z van voedselveiligheid an eventuele fraude.

 • joopi

  @ing bert van laer : In een woord 'super' hoe je reageert

 • AD AKKERMANS

  Dit is rampzalig voor de sector . Vion(ZLTO) dus ramp voor sector

 • trust

  maar poep komt toch uit het sterretje?
  dierenbescherming heeft zichzelf letterlijk en figuurlijk (door een VION mes) in de vingers gesneden.

 • trijnie

  Een storm in een glas water, en als destorm gaat liggen, gaan we op dezelfde voet verder. Was vandaag in een varkensstal, maakte zelfs mee dat een zeug haar biggen ter wereld bracht tussen de ijzeren stangen. Ze kon geen kant op. Dat is het dus. Maar ook intensief gesproken met de bedrijfsleidster. Te lang om het na te vertellen maar genoeg om te zeggen: boeren wat zijn jullie afhankelijk van wat jullie afnemer wenst. Ik begrijp dat jullie hier vaak heftig reageren. Maar haal toch niet steeds w.d. en dierenbescherming erbij. Jullie afnemers die denken dat ze alles maar kunnen eisen en vervolgens de consument.

 • VLBD

  @Lie: In de grotere vleesbedrijven wordt de vleeskeuring uitgevoerd door KDS. Dit is een niet-overheidsorgaan met bestuur vanuit de betrokken sectoren onder dierct toezicht van de overheidsinstantie NVWA. Daarboven vinden ook nog regelmatige inspecties plaats vanuit de Europese toezichthouder EFSA. De uitvoerende inspecteurs in de bedrijven staan dus onder direct toezicht van een veterinair die in dienst is van de NVWA. Bij de nieuwste invulling van de keuring wordt een belangrijk deel overgeheveld naar producent. Hoe verder ketenmanagement gaat hoe minder detailcontrole in het vleesbedrijf nodig is.
  Al dit soort zaken kwamen in de Zembla uitzending niet aan de orde!
  Ing Bert van Laer

 • Lie

  VLBD
  En dat is dus precies wat er aan schort dit is de moderne manier van voedsel inspecteren, (kosten besparend) zelf kom ik al jaren in slachthuizen in Noord Amerika en zie hoe ook hier dat de inspectie dienst meer taken overhevelt aan het bedrijfsleven.
  Met de huidige gezondheids status van de dieren zijn er niet veel pathologische aandoeningen die afkeuring van het hele carcass vereisen, echter wat een probleem is dat productie cijfers moeten worden gehaald en wanneer er problemen zijn op de productie vloer HACCP niet altijd wordt nageleefd. Wanneer er een overheids inspecteur staat toe te kijken worden over het algemeen wel de HACCP protocollen gevolgd, het is net zoals wanneer er politie op de weg rijdt dan gaat ook niemand als een idioot rijden!

  In het programma Zembla kwam naar voren dat de inspecteurs van de KDS de lijn niet kunnen stoppen, hoe kun je dan ingrijpen en controle houden bij eventuele problemen, luisterend naar de verklaringen voelen de KDS inspecteurs zich onmachtig en niet gesteund bij de veterinair die toezicht heeft.

 • geintreseerde

  hoi ik ga morgen reageren

 • VLBD

  @Lie: KDS is niet 'in dienst' van het bedrijfsleven en staat onder permanent toezicht van de OD (officiële dierenarts). Het is inderdaad zo dat in veel landen de keuring volledig door het bedrijf uitgevoerd wordt, maar die bedrijven hebben dan geen EU erkenning. Als een KDS inspecteur iets ziet in de slachtlijn dat niet orde is moet hij/zij die lijn niet stop te zetten doch het betreffende karkas naar de onthouderslijn overhevelen voor nadere inspectie eventueel verwijderen van bezoedeling als dit plaatsgevonden heeft.
  Bij een aantal KDS mensen speelt nog steeds dat zij in 2004-2006 weg moesten bij de VD en overgingen naar de KDS.

 • PetervanKempen

  hoezo sterkeurmerk en bewaken ervan? ik proef een stuk vlees en het is lekker, of niet. Op smaak wordt er geen Fraude gevonden en goed verhitten levert de oplossing voor het evemntueel besmettingsprobleem bij een gemorst iets tijdens het slachten. koks in goede restaurants spugen in het vet om te zien of het heet genoeg is te bakken.
  Whats new?

 • Vegan

  De Dierenbescherming moet opkomen voor de dieren en niet een leuke vergoeding opstrijken voor hun sterren keurmerk en de dieren laten afvoeren naar de slachtbank. Dierenbescherming= slachtbescherming met een zakgeld.

 • Mozes

  Vegan, jij geeft dus toe dat er in de dieractivistenwereld veel wrok is tegen het 1-ster vlees van de Dierenbescherming? Dit versterkt mijn vermoeden dat dat hele Zembla verhaal door concurrerende dieractivisten is opgezet om de Dierenbescherming met hun 1-ster vlees onderuit te halen.

 • koestal

  allemaal anonieme tips,zo kan ook nog wel wat zeggen,geen woord of wederwoord ,je reinste insinuaties

 • joannes

  Het grote probleem van grootschaligheid is dat het verhaal belangrijker wordt dan het goed, of in dit geval het vlees. Bij kleinschalige bedrijven is vertrouwen persoonlijk, en bij grootschalige is het de reputatie of merk bekendheid. Nu ... in die evolutie zijn we nu voor de kostprijs en ons besteedbaar inkomen afhankelijk van grootschaligheid.(de lagere prijzen) En dan is er zoiets als journalistiek die hun bestaan vinden in; verhalen vinden en schrijven. Wanneer voor het beschermen van die belangrijke reputatie, waar het betrokken bedrijf en het NVWA alles te verliezen hebben, de journalistiek met alle middelen mag werken en hun eigen geloofwaardigheid of reputatie bevestigd zien in slechts enkele anonieme of private getuigenissen is het natuurlijk een ongelijke strijd. Het is een vorm van sabotage en misschien wel terrorisme met het incident een reputatie tot schande te brengen en hele bedrijfstakken of bedrijven aan de schandpaal te nagelen. Wanneer wordt er voor de journalistiek eens criteria opgesteld? Nieuws zou ook verantwoordelijkheid moeten nemen voor de schade die ze (kunnen) brengen. Alleen kijkdichtheid en reclameopbrengsten kunnen niet het criterium zijn!

 • koestal

  weer een blik met ambtenaren lostrekken door Dijksma op kosten van de boer,Dijksma is hier wel rap mee

 • theorikyreintjes1

  Iets goeds opbouwen valt niet mee, er zijn er teveel die alles afbreken wat goed is! Om het eten betaalbaar te houden voor de consument is schaal grote noodzakelijk. Het moet allemaal betaald worden om het goed te kunnen doen. Maar die negatieve reclame over de slachtkip op de TV is schandalig. Hoeveel mensen kunnen nog het vlees betalen als het moet zo als b.v. Wakker dier dat eist. Als de consument wat meer betaald om wat mee ruimte voor de kip is het meteen geregeld! Als dit zo door gaat heb je straks geen eten meer. Besteed de tijd aan goede zaken en doe het goed!

 • antibioticasyndicaat

  'Ze hebben geen bewijs'. Is dát de manier om het vretrouwen van de consument terug te winnen?
  Als van der Lee niets te verbergen heeft, had hij transparanter kunnen zijn en Zembla bijvoorbeeld in zijn slachterij laten filmen, of kunnen aantonen dat er evenveel sterrenvlees in- als uitgaat.
  Blijkens de Kamerbrief van Dijksma etteren misstanden in slachterijen al sinds 2008 door. Sindsdien is de NVWA alleen nog maar verder uitgekleed. We hebben net gemerkt dat we ongemerkt 2 jaar lang paard in plaats van rund gegeten - en betaald! - hebben. Hoe lang is dat al zo voor sterrenvlees?

  Het is structureel fout de slager zijn eigen vlees te laten keuren. Of veevoerfabrikanten hun eigen veevoer. Controle dient onafhankelijk te zijn, en er dient gehandhaafd te worden. Zolang men dat niet snapt kun je schandalen blijven verwachten.

 • trijnie

  Theorikyreintjes 1, misschien zou het minder maar beter moeten worden? Beter voor dier en mens. Ik was de afgelopen dagen in een gangbare varkensstal en in een biologische.
  En ik vind het sneu voor de gangbare boeren maar die bio-varkens die worden mijns inzien toch meer dier eigen gehouden dan de gangbare.
  Als je een zeug ziet die biggen moet werpen en die in haar pijn geen kant op kan en niet eens in staat is haar biggen schoon te likken dan kan ik niet anders dan hier niet in meegaan.

 • trijnie

  Neemt niet weg dat ik het erg vind voor de 'gangbare' boer dat hij, zij, niet vrij is in zijn doen en laten en ook geen kant op kan dan gehoor geven aan wat zijn afnemer wenst. Was in een bedrijf dat ster bedrijf wilde worden maar dat er dus niet tussen kon komen omdat er niet genoeg van werd verkocht. Dat na een jaar niet castreren verplicht werd dit weer te doen. Ze moesten een varken zus en een beer zo want er moest dat soort varken geleverd worden enz. enz.
  Boeren ik heb in ieder geval begrip voor jullie situatie gekregen.

 • Mozes

  @antibioticasyndicaat, Vion woordvoerder Marc van der Lee heeft direct op radio 1 gemeld dat Vion meer 1-ster varkens slacht dan ze aan vlees verkopen. Er is dus geen economische noodzaak of zelfs maar voordeel om met 1-ster varkens te frauderen.
  Lees ook reactie #26 van @trijnie die bij een varkenshouder is geweest die graag ster-bedrijf wilde worden maar er niet tussen kwam omdat er niet genoeg verkocht werd.

  Ik heb er al eerder op gewezen dat het 1-ster concept eigendom is van de Dierenbescherming. Concurrent Wakkerdier heeft een zeer sterke positie in de media (vooral publieke omroepen). Het heeft er alle schijn van dat Wakkerdier zijn invloed in de media heeft gebruikt om het 1-ster concept van concurrent Dierenbescherming de vernieling in te jagen.

  Een aantal jaren geleden heeft Wakkerdier samen met een aantal supermarkten het verdooft castreren ingevoerd. Concurrent Varkens In Nood voelde zich in de wiek geschoten omdat ze de varkenshouderij als het exclusieve werkterrein van hunzelf zagen. Ze hebben vervolgens met een aantal supermarkten die niet wilden meebetalen aan het verdooft castreren dit weer gesaboteerd.
  Het is in de dieractivistenwereld haat en nijd onder elkaar.

 • theorikyreintjes1

  trijnie , het gangbaar ligt op hoog niveau. Voor dierwelzijn en economisch en zeker voor het milieu is het veel beter. Men moet altijd streven naar beter. Maar ga a.u.b. niet terug naar 50 tot 60 jaar geleden. De varkens hebben het nu veel en veel beter! En de varkens houders ook, alleen is de zorg of men de offers die ze moeten brengen, vergoed krijgen! Dat zijn de enige zorgen!!!!

 • Hogman1

  Trijnie, 33% haalt de eindstreep niet.En jij bent niet te overtuigen?!?!?!.
  http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2013/8/Deen-telt-meer-uitval-in-biologische-houderij-1331099W/

 • W Geverink

  Je bent er in de zomer geweest Trijnie maar ga ook in de winter kijken als het weer op zijn beroerdst is.

 • trijnie

  Hogman, ook dat heeft de boerin mij verteld, het feit dat de uitval groter is in de biologische stallen. Het systeem waarin de zeug haar biggen kreeg en daarna nog zoogde was hierbij een uitgekiend systeem (beweegbarevloer) maar het feit dat de zeug totaal geen bewegingsvrijheid had, vond ik erg. En ook het castreren en staart verwijderen lijkt me geen pretje voor de dieren.
  Net zo min dat ik het voor de boeren niet prettig vind dat ze alles 'voorgekauwd' wordt. En wat de medicijnen betreft, er was een zeug waarvan de biggen diarree hadden en die kregen medicijnen, logisch natuurlijk, ik neem aan dat het ook bij de bio gebeurt. Ook over dit aspect hebben we gesproken. Het was een heel eerlijk en open gesprek, ik heb niks verzwegen en zij ook niet. Ik ben heel blij dat ik zo iemand getrffen heb, ik ben veel wijzer geworden en heb nu veel begrip voor varkens houders gekregen.
  Met de dag voor het varken ga ik nog eens kijken, hier en daar en ik wil nog een keer rustig naar een gemengd bio bedrijf.

 • jordi 1455

  @Mozes eigenlijk moet je ze proberen allemaal tegen elkaar op te zetten, dan maken ze elkaar wel af die NGO's.

 • trijnie

  Theorikyreintjes, natuurlijk ligt gangbaar op een hoog niveau.
  Het is schoon, levert veel op, is overzichtelijk, misschien beter in de hand te houden. Het vlees is goed.
  En ja, het is beter voor de luchtkwaliteit en misschien ook gemakkelijker voor de boer?
  Maar als ik het bekijk vanuit het dier, de ruimte, het naar buiten kunnen, niet castreren, staartengedoe, het stroo, dan vind ik dit toch prettiger voor het dier.
  En ik vond het heel erg dat die zeug die biggen kreeg niet wat meer uit de voeten kon. Ze had weeën,was onrustig, wilde overeind komen maar het ging maar net, ze kon niet voor of achteruit en als ik het nog goed heb, duurde dit 6 wkn. En dan begrijp ik wel dat dit systeem biggen spaart maarblijft toch dat ik het voor de zeug geen leven vindt.
  Begrip is er van mijn kant maar ik zou het toch graag anders willen zien.

 • trijnie

  En geverink, in de winter heb ik een dikke jas en een varken een speklaag. Wat bedoel je nu toch met die winter?

 • W Geverink

  Er zijn genoeg mensen met een speklaag en ook die hebben in de winter een dikke jas aan trijnie.

 • trijnie

  Geverink, raadsels moet je aan domme mensen uitleggen........

 • W Geverink

  Om te beginnen hebben varkens tegenwoordig geen dikke speklaag. Varkens vertoeven s'winters wel buiten maar hebben absoluut geen lol aan koud weer.Daarom hebben ze in de winter wel een plek nodig waar ze op kunnen warmen, warm en tochtvrij kunnen vertoeven. Ik heb een heel aantal jaren ervaring met het buiten houden van varkens en heb de voor en de nadelen afgewogen. In de zomermaanden is het prachtig maar de rest van het jaar is er geen lol aan of zelfs keihard bikkelen. Daarom zeg ik dat het een goed idee is om s'winters ook te gaan kijken en vergelijken.

 • trijnie

  Geverink, bij dat bio bedrijf konden ze kiezen of ze al dan niet naar buiten mochten. En binnen hadden ze matjes liggen waarop ze zich konden warmen, de kleine biggen dan.
  De boerin vertelde nog, de gangbare, niet van het biobedrijf,dat ze een zeug hadden verkocht aan iemand die voor de lol een paar varkens had. Het varken was bij de gangbare geboren en opgegroeit dus niks geleerd door overlevering. Maar toen bij die hobbyboer de zeug inmiddels drachtig was en ze moest werpen, heeft ze van tarwestro en hooi een nest gemaakt een eindje van de stal af van wel een meter hoog. Daar was ze in gaan liggen en ze kwam er pas na 5 dagen weer uit. In die tijd had ze haar biggen gekregen..... Mooi verhaal toch, dus zelfs als een dier er niets van weet, komt toch het natuurlijke er weer uit.
  Ik heb veel geleerd van die vrouw, werkelijk.

 • W Geverink

  Mooi verhaal Trijnie. Het nestelgedrag zit er idd nog altijd in. Heeft die vrouw je mischien ook nog kunnen vertellen hoeveel van de biggen uiteindelijk zijn gespeend.

 • Mozes

  Dit soort gedrag wordt volledig hormonaal aangestuurd zonder enig analytisch begrip.
  Ik had eens een kat die van de eerste worp een jong had die ze nog zoogde terwijl die al groot genoeg was om zichzelf te redden. Twee weken voordat ze opnieuw jongen kreeg ging ze dat jong afstoten. Toen ze opnieuw jongen kreeg werd dat eerste jong ook weer geaccepteerd waardoor de nieuwe jongen niet genoeg melk konden krijgen. Dit was voor mij het bewijs dat de kat niet handelde vanuit enig analytisch inzicht maar vanuit hormonen zonder te begrijpen.

 • trijnie

  Geverink, nee dat heeft ze niet vertelt, wel dat er in het biologisch meer uitval is. en dat is logisch als een zeug de ruimte heeft en op de biggen kan gaan liggen.
  Zakelijk gezien is gangbaar beter maar je moet er wel achter kunnen staan.
  toch reguleert de natuur heel veel bv de zwaluwnesten in mijn schuur. Ze begonnen niet eerder te nestelen dan toen het weer warmer werd. En de eerste nesten zijn altijd groter dan de laatste nesten. Zo zal het bij de varkens ook wel enigszins gaan, het zwakke gaat eraan en de sterken blijven over. Dit is natuurlijk niet zo als de zeug met haar dikke lijf op de biggen gaat liggen.

 • koestal

  net doen of een koe of varken van een biologische boerderij met veel liefde geslacht wordt en dan ook nog met veel liefde opgegeten wordt,daar is dat dier blijkbaar heel gelukkig mee

Laad alle reacties (38)

Of registreer je om te kunnen reageren.