Home

Nieuws 569 x bekeken

Chinezen nemen belang in Uralkali

Moskou – Het Chinese staatsinvesteringsfonds China Investment Corp. (CIC) heeft een belang van 12,5 procent gekocht in de grootste kaliproducent ter wereld, het Russische Uralkali.

Door de deal krijgt China meer grip op de toelevering van de belangrijke meststof en lijkt herstel van het kartel van Uralkali en Belaruskali definitief van de baan.
Of leveringsafspraken zijn gemaakt, is niet bekendgemaakt. CIC beschikt over 575 miljard dollar en behoort daarmee tot de grootste investeringsfondsen van de Chinese regering. Het fonds belegt een fors deel van het vermogen in natuurlijke hulpbronnen, maar Chinese investeringen in Russische producenten van grondstoffen zijn zeldzaam.
Volgens de deal ruilt CIC obligaties met Wadge Holdings, waar onder meer de Russische miljardair Suleiman Kerimov eigenaar is. Uralkali ontketende in juli een prijzenoorlog en verliet het afzetkartel BPC, waar ook het Wit-Russische Belaruskali deel van uitmaakt. De topman van Uralkali werd vervolgens na overleg met de Wit-Russische premier gevangengezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.