Home

Nieuws 1318 x bekeken 2 reacties

China huurt 5 procent van Oekraïne

Beijing - China heeft voor de komende 50 jaar zo'n 3 miljoen hectare land gehuurd van Oekraïne, wat neerkomt op circa 5 procent van het totale oppervlakte van de voormalige Sovjetrepubliek. Dat meldt de website van Radio Free Europe dinsdag.

China wil het land gebruiken voor landbouw en veeteelt om de bevolking van het eigen land te kunnen voeden. Oekraïne kan met de overeenkomst jaarlijkse inkomsten tegemoet zien van circa 2,6 miljard dollar, ruim 1,9 miljard euro.

Het lease-akkoord is gesloten tussen de Chinese XPCC, een instantie die zich onder meer bezighoudt met infrastructurele projecten en de uitbreiding van het landbouwareaal, en de Oekraïense overheidslandbouwonderneming KSG Agro.

Eerder deze maand meldden Oekraïense media dat Kiev en Beijing dit jaar nog akkoord zullen sluiten voor de export van Oekraïens graan en sojabonen naar China. Daarnaast gaan de twee landen samenwerken op het gebied van visserij en infrastructurele projecten in het zuiden van Oekraïne.

China heeft al met andere landen, onder meer Argentinië en Brazilië, vergelijkbare akkoorden gesloten waarbij de Chinezen grote stukken land huren om eigen gewassen te verbouwen. In China woont ongeveer een vijfde van de wereldbevolking, terwijl het beschikt over slechts 9 procent van het landbouwareaal in de wereld.

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.