Home

Nieuws 1225 x bekeken 1 reactie

Brokprijzen dalen deze maand fors

Den Haag - De mengvoerprijzen zijn in september fors gedaald. Vleesvarkensbrok is ten opzichte van augustus zelfs 5 procent in prijs verlaagd. Dat valt op te maken uit de maandprijzen die het landbouweconomisch instituut LEI heeft bekendgemaakt.

Door de forse prijsdaling is A-brok deze maand ruim 6,5 procent goedkoper dan een jaar geleden. In augustus lag de prijs nog op hetzelfde niveau als vorig jaar. Met name door de fors stijgende grondstofprijzen in juli vorig jaar stegen de mengvoerprijzen in de tweede helft van 2012 naar recordhoogte. De piek voor A-brok lag dit jaar in februari met een prijs van €26,60 per 100 kilo. Sindsdien is de prijs gedaald naar €23,40 in september. Dit komt neer op een prijsdaling van zo'n 12 procent.

Bij varkensbrok zijn de prijzen dit jaar nog sterker gedaald. Vleesvarkensbrok is al bijna 15 procent goedkoper dan de top die voor deze broksoort in januari lag op €32,15 per 100 kilo. Afgelopen maand is de prijs gezakt naar €27,50 per 100 kilo. Veevoeradviesbureau Stigevo in Giessen denkt dat de prijs verder daalt naar €26,00 per 100 kilo in december.

Voor een varkenshouder met 2.000 vleesvarkens komt de voerrekening in september op zo'n 33.000 euro. De uitgaven aan brok liggen daarmee zo'n 6.000 euro lager dan in januari. Dat betekent dat deze boer per dag nu zo'n 200 euro minder kwijt is aan het voer dan begin dit jaar.

Bij vleeskuikenvoer is het LEI overgestapt op het bijhouden van prijzen voor geconcentreerde vleeskuikenkorrel met zo'n 35 procent tarwe. De prijs daarvan is in augustus met 5,6 procent gedaald ten opzichte van juli. In de afgelopen maand ging er nog eens 1,8 procent van de prijs af, zodat over twee maanden gerekend de prijs ruim 7,5 procent is gedaald naar €35,45 per 100 kilo.

Eén reactie

  • drientje

    De grondstofprijzen zijn nog harder gedaald, maarja, die voerschuldschuldafboekingen zijn nog niet weg hè.

Of registreer je om te kunnen reageren.