Home

Nieuws 1115 x bekeken 3 reacties

Boeren willen duidelijkheid over natuurgebied

Almelo - Acht agrarisch ondernemers en het landgoed Huize Almelo vinden dat de economische en sociale gevolgen voor de gezinsbedrijven bij het natuurgebied Engbertsdijkvenen in kaart moeten worden gebracht, voordat onomkeerbare besluiten worden genomen over de bescherming van het natuurgebied.

In een petitie aan de Tweede Kamer, Gedeputeerde Staten van Overijssel en de bewindslieden van het ministerie van Economische Zaken zeggen de ondernemers en het landgoed, dat er een compleet en duidelijk overzicht moet komen van alle kosten en baten. Ze vinden dat een rapportage over de gevolgen van de programmatische aanpak stikstof van het landbouweconomisch instituut van Wageningen UR (LEI) niet ingaat op de gevolgen voor de ondernemers in het gebied.

Engbertsdijkvenen is een natuurgebied van ruim 1.000 hectare, waarlangs een bufferzone zou moeten komen. De betrokken bedrijven liggen alle in de bufferzone.

Laatste reacties

 • Mels

  als het dan al 1000ha is,waarom kan die bufferzone niet in het gebied zelf? Dat hoor je nooit een ecoliegbeest vertellen,dat ze de bufferzone hun nieuw aan te leggen NEPtuur gaan maken. Huppekee aan de gang ermee.

 • Romeijn

  Om de bezwaren te begrijpen is het wel handig om te weten aan welke eisen een bufferzone moet voldoen. Is die vooral bedoeld om voldoende water voor het hoogveen in de Engbertsdijkvenen te houden door een hogere grondwaterstand? Dat alleen al vraagt lastige aanpassingen in de bedrijfsvoering. Daarvoor zal een financiële tegemoetkoming veilig moeten worden gesteld.
  Natuurbeheerders zullen hierbij aangeven dat hoogveenterreinen met toekomst (lage beheerkosten) een minimale oppervlakte moeten hebben. Zij praten dan ook over 'robuuste natuur'. Misschien is die 1000 ha dan eigenlijk al aan de kleine kant. De bufferzone zal daar dan vooral buiten moeten liggen en hoeft zelf geen hoogveenterrein te zijn. Er hoeft dan ook niet perse nieuwe natuurontwikkeling plaats te vinden.

 • somporn

  Het is makkelijker is van een ander af te pakken dan iets van jezelf te nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.