Home

Nieuws 395 x bekeken

Amerikaans landbouwinkomen in de lift

Washington - De inkomens van Amerikaanse boeren blijven stijgen, ondanks jaren met droogte. Dat heeft de Amerikaanse minister van landbouw, Thomas Vilsack, bekendgemaakt.

Amerikaanse boeren verdienen in 2013 in totaal 120,6 miljard dollar (91,3 miljard euro), dat is 6 procent meer dan in 2012. Na toepassing van een inflatiecorrectie is het totale landbouwinkomen op het op een na hoogste peil sinds 1973.

De uitgaven door bedrijven zijn voorzien op 354 miljard dollar (268 miljard euro), een record. De kosten stijgen het sterkst voor huur en pacht, arbeidskosten en voer. De financiële basis van de bedrijven wordt steeds sterker. De waardestijging van de bedrijven overstijgt die van de schulden.

Ondanks deze mooie cijfers daalt het netto inkomen per huishouden in de landbouw met 2,5 procent naar 66.989 dollar (50.772 euro). De definitie van een bedrijf is nogal ruim in Amerika. Veel boerenbedrijven zijn zelfs in de beste jaren niet rendabel. En ondanks hoge prijzen voor veel gewassen, was 2012 daarop geen uitzondering, aldus de USDA. Het mediane inkomen was 1.453 dollar (1.100 euro) negatief. Verwacht wordt een verdere daling naar 2.300 dollar (1741 euro) in 2013. De meeste Amerikaanse boeren verdienen hun inkomen buiten het bedrijf. Die inkomens van buiten het bedrijf stijgen wel, met bijna 2 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.