Home

Nieuws 1284 x bekeken

Agco sluit joint-venture in Rusland

Duluth – Agco heeft voor de productie van trekkers en combines een joint-venture gesloten met Russian Machines, een Russische producent van landbouwmachines. Daarmee volgt de eigenaar van trekkermerken Fendt, Valtra en Massey Ferguson het voorbeeld van haar rivalen Case New Holland (CNH Global) en John Deere, die al eerder productielocaties in Rusland opzetten.

Binnen de joint-venture hebben beide partijen een even groot aandeel. De bedrijven investeren 100 miljoen dollar in een fabriek in Golitsyno, zo’n 40 km ten westen van Moskou. De fabriek maakte voorheen bussen, maar wordt ingericht voor het bouwen van trekkers met verschillend vermogen en oogstmachines. Volgens planning komt de fabriek in 2014 in bedrijf, compleet met een voorbeeldboerderij en een trainingscentrum voor dealers en boeren.
De keuze van Agco een joint-venture te sluiten met een grote Russische partij is opmerkelijk, omdat haar concurrenten juist kozen voor goeddeels eigen bedrijven. Rusland wordt gezien als een groeimarkt voor landbouwmachines, omdat boereninkomens de laatste jaren zijn gestegen, kapitaalkrachtige buitenlandse investeerders grote akkerbouwbedrijven opzetten en de sector als geheel professioneler wordt en westerse machines verkiest boven lokale producten.
Exporteren naar Rusland is echter niet zo eenvoudig. De douane-unie van Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland overweegt al zware importbeperkingen aan te vullen met nog hogere importtarieven. Juist daarom proberen westerse bedrijven, zoals ook het Nederlandse Agrifac, de laatste jaren in Rusland te assembleren dan wel te produceren. De ervaring leert dat zakendoen in Rusland veel lokale kennis en connecties vergt, aldus Agco, en daarbij komt Russian Machines van pas.
Russian Machines is eigendom van de bekende Russische miljardair Oleg Deripaska, volgens Forbes magazine goed voor een vermogen van 8,5 miljard dollar. Het is geen toeval dat Deripaska in landbouwmachines investeert want de zakenman ziet de landbouw als groeibriljant. Russian Machines is onderdeel van Basic Element, eigenlijk een groep bedrijven van Deripaska waaronder Kuban Agro, dat veel landbouwgrond ontwikkelt in de vruchtbare Krasnodar-regio.

Of registreer je om te kunnen reageren.