Home

Nieuws 2180 x bekeken 57 reacties

Wakker Dier nomineert bedrijven voor Liegebeest 2013

Amsterdam - Dierrechtenorganisatie Wakker Dier nomineert dit jaar onder andere FrieslandCampina, Arla Natura en Albert Heijn voor de titel Liegebeest 2013 omdat zij misleidende reclames uitbrengen over weidegang, duurzaamheid en kwaliteit.

Het publiek kan via de website van Wakker Dier stemmen op in totaal vijf kandidaten. Wakker Dier meent dat FrieslandCampina en Arla onterecht mooie sier maken met koeien in de wei. In werkelijkheid neemt de weidegang al tien jaar af en mogen veel koeien niet meer naar buiten.

Albert Heijn werd vorig jaar ook al genomineerd voor de titel. Dit jaar omdat de supermarkt plofkippen gebruikt in het AH Excellent Kipfilet met pesto-gerecht.

De andere twee kandidaten waar het publiek op kan stemmen zijn McDonalds en het Duurzaam Paling Fonds. Er kan tot 12 september gestemd worden.

Laatste reacties

 • abtje

  En? Staat Wakker dier er zelf ook bij?

 • LouiseB


  Ik heb gestemd...uiteraard op Campina als DE nummer 1.
  Campina die denkt de mensen sprookjes te kunnen verkopen om melk producten te verkopen.
  Een kinderstem verteld over sprookjes en verweeft daarin wat dromerig wat Campinamelk allemaal kan doen. Het is zo slim gedaan dat de illusie overblijft dat dit 'natuur' product wondertjes verricht. Koeien doen als ik Campina mag geloven niets lievers dan melk produceren. Geen woord over het feit dat ze jaarlijks kunstmatig worden geïnsemineerd, een zeer pijnlijke aangelegenheid, om zo jaar in jaar uit kalfjes te produceren. Diezelfde kalfjes zijn een 'bij product' want zonder kalfjes geen melk. Die kalfjes worden vet gemest of afgevoerd als slachtvee naar verre landen. En de moeder koe wordt na duizenden liters melk uitgeput afgevoerd naar het slachthuis !!

  Mensen baby's drinken melk bij hun mensen moeders en daarna hebben ze geen melk meer nodig, laat staan van koeien. Koemelk is voor kalfjes. En iedereen die iets ander beweert verkoopt sprookjes

 • Koeienboer

  Ik zou trots zijn als ik door de grootste LEUGEN organisatie van Nederland, Wakker Dier, uitgeroepen werd tot Liegebeest.

 • abtje

  @Koeienboer Ja, maar jij hebt ook een heel hoog knuffelgehalte :-)

 • Koeienboer

  @LouiseB iedereen die een andere mening als de uwe is toegedaan heeft daar volledig recht op. Toch bedankt dat u uw mening met ons wilde delen. Iedere lezer wordt geacht daar op verstandige wijze mee om te kunnen gaan...

 • fransderondhoeven

  ik nomineer Louise b als Liège beest wat zij schrijft klopt geen snars van

 • bankivahoen

  WD illustreert de typische grachtengordel leugens over de agrarische sector met een nieuw media offensief , alleen saaier kunnen ze het niet brengen, hebben ze nooit eens andere leugens ?? Het is zo 2012 dat oude stokpaardje !

 • jordi 1455

  @Louise B kunstmatige inseminatie is niet pijnlijk, een stier van 1 ton op de rug is pijnlijk. Overigens gebeurt kunstmatige inseminatie ook bij mensen.

 • LouiseB

  Jordi het is wel pijnlijk !! Ennuuh, wat een idiote vergelijking, mensen kiezen er zelf voor om zich om wat voor duistere reden dan ook voort te planten. Dat ze dan soms voor Ki kiezen is nogmaals hun eigen vrije wil. Koeien hebben te ondergaan wat mensen ( nou ja mensen) voor hen bedenken.

 • Mozes

  Wat hypocriet LouiseB. FrieslandCampina was de eerste cooperatie die zich inspande voor weidegang. Dit jaar is die inspanning opgevoerd met als resultaat dat het aantal veehouders die stopt met weidegang fors is gedaald. Zonder de inspanning van FrieslandCampina was het aantal veehouders met weidegang veel meer gedaald. Dat FrieslandCampina genomineerd wordt voor liegebeest is uitsluitend bedoelt om hun inspanning voor weidegang te diskwalificeren. De bedoeling is blijkbaar de indruk te wekken dat alleen acties van Wakkerdier het dierwelzijn dienen door alles wat anderen doen onderuit te halen. Dit is gewoon een minne streek. Typisch Wakkerdier.
  Voor hun poging om inspanningen die anderen doen voor dierwelzijn onderuit te halen zouden ze zelf genomineerd moeten worden voor het Liegebeest van het jaar.

 • jordi 1455

  @louise B, als we jou het doen zou het pijn doen, overigens is er bij KI de kans zeer klein dat het dier een soa krijgt.

 • joopi

  @louise denk je nou echt dat een koe netjes stil blijft staan als het haar zeer doet, daar heeft ze 2 knetterharde achterpoten voor om dan van zich af te slaan. Er zijn zeker minder leuke kanten aan de melkveehouderij, net als aan alle andere werkzaamheden die je als mens op deze aarde kan doen. Kritiek mag je ook hebben, maar realiseer je alsjeblieft wel dat we het in nederland gewoon heel netjes proberen te doen

 • jeroentjer

  @louise , Is jouw mening gebaseerd op wat er staat op de site van wakker dier, of heb jezelf gekeken op een veehouderij bedrijf

 • ...............

  Louise heeft zelf liever een warme worst dan een 'koud' rietje.

 • LouiseB

  * Jeroentjer: ik ben geboren op een melkveehouderij. En toen ik de jaren der wijsheid had bereikt ben ik accuut veganist geworden.
  Tja het kan verkeren hé. Sommige kinderen van diep gelovige ouders worden de grootste atheïsten.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • LouiseB

  * Mozes zou je alsjeblieft inhoudelijk willen reageren en niet van mijn onderwerp afdwalen.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Mozes

  LouiseB, jij dwaalt zelf af. Het liegebeest gaat nergens anders over dan de weidegang. Jij haalt insemineren er bij en je eigen veganisme. Het blijft een minne streek om de inspanning van FC voor de weidegang op deze manier te diskwalificeren.
  En wat jouzelf betreft: voor een veganist kunnen wij het toch nooit goed doen.

 • Mozes

  LouiseB, kinderen van diepgelovige ouders worden atheïst om zich af te zetten tegen hun ouders. Ze hebben vaak in hun jeugd een slecht contact met hun ouders gehad. Omdat hun ouders diepgelovig waren richten ze zich daar op.
  Ik ken iemand met atheïstische ouders waar hij een moeilijke jeugd mee heeft gehad. Hij heeft zich op latere leeftijd bekeert tot het Christelijk geloof.

  Jij bent opgegroeid op een melkveebedrijf. Je ouders waren altijd met de koeien bezig en hadden geen tijd voor jou? Je ouders vonden de koeien belangrijker dan jou, hun eigen dochter? En nu op latere leeftijd wil jij niets liever dan de totale afschaffing van de melkveehouderij?

 • Bison

  LouiseB, ik vind #14 eigenlijk wel grappig :-)

 • Mels

  Ja, unox maakt ze....dat kouwe rietje kan je toch mooi je cola met ijs door slurpen;-)

 • Romeijn

  Dit hierboven geeft mooi weer waarom zoveel mensen denken geen goed gesprek met boeren te kunnen voeren. En dat is jammer.

 • colberskessel

 • LouiseB

  Nee hoor, ik had (ze leven helaas niet meer) liefdevolle ouders. Maar ik zag hoe kalfjes direkt na de geboorte bij de moeders werden weg gehaald en de moeders hart verscheurend zien en horen huilen. Ik heb gezien hoe boeren bij ons in het dorp met hun dieren om gingen ( koeien, maar vooral varkens en niet te vergeten de kippen) Je moet toch een ernstig geestelijk defect hebben om zó met dieren om te gaan als de boeren deden en doen in de bio industrie. Wie dat ooit heeft bedacht moet totaal geen respect en gevoel hebben voor dieren. Ik heb gezien hoe de dieren bij de boeren de veewagens werden in geslagen, getrapt en met varkens prikkers werden bewerkt. Ik heb de behandeling op de verschillende vee markten gezien . Als kind heb ik daar door vele trauma's opgelopen. Ik heb gezien dat het slechtste in de mens bij vele vele veeboeren aanwezig is. Ik haat ze niet, ik veracht het gros. En dat is vele malen erger dan haten. En ik weet wat voor reacties ik nu ga krijgen want weet je, veeboeren zijn zooooooooooooooo voorspelbaar. Bah.

 • Mozes

  Als je niet selectief had gekeken had je ook kunnen zien hoe kalveren spelen in het hok en koeien tevreden grazen in de wei. Het is maar net wat je wilt zien.

 • Mozes

  LouiseB, als jou ouders zo liefdevol waren hoe konden ze dan op zo'n manier met dieren omgaan? Jij zegt zelf dat ze een geestelijk defect hadden.

 • jordi 1455

  @Louise B waarom zullen we je nog geloven? jij scheld en teert over mensen die anders dan jou denken.

 • LouiseB

  @ Mozes mijn ouders gingen zo niet met de koeien om alhoewel de kalfjes wel werden weg gehaald bij de moeders.

  @ Jordi1455 ......Zoals de boer is vertrouwt hij zijn gasten. Het boeit me nix of u mij gelooft of niet. Ik scheld nooit dat in tegenstelling tot een heleboel anderen (boeren uiteraard) hier.

 • LouiseB

  @ colberskessel.....sneu filmpje wie probeer je te overtuigen ??

  Een aanzienlijk deel van de vleeskuikens van gangbare rassen heeft aan het einde van de mestperiode problemen met lopen. Veel kuikens hebben moeite met lopen.
  Dit blijkt uit een onderzoek van Wageningen UR Livestock Research, die in het kader van het Welfare Quality-onderzoek de mobiliteit (beweeglijkheid) van vleeskuikens in 180 verschillende koppels heeft gemeten. De metingen zijn 1 tot 5 dagen voor de afvoer naar het slachthuis verricht. Acht procent van de kuikens van gangbare rassen heeft aan het einde van de mestperiode veel moeite om eten en drinken te bereiken en kan helemaal niet meer lopen. 49% van de kuikens heeft een duidelijk afwijkende loopwijze en 35% heeft een lichte afwijking. Slechts 8% ontwikkelt geen loopproblemen. Met een verminderde mobiliteit neemt ook het risico op contactdermatitis - o.a. voetzoollaesies, hakdermatitis, borstirritatie - toe, zeker in combinatie met een slechte strooiselkwaliteit. Bij een ander onderzoek waarbij 386 koppels vleeskuikens werden onderzocht en beoordeeld, bleek dat bij ruim 38% van de koppels ernstige laesies voorkomen.

 • LouiseB

  Vergeten bron te vermelden

  Bron: Wageningen Livestock Research.

 • bankivahoen

  Wat Wageningen meet strookt niet met de praktijk, zie zelf honderden stallen per jaar en heb zelf hele andere bevindingen over de mobiliteit van de dieren! Maar dat past niet in het straatje van velen die de sector kostte wat kost willen elimineren ! Geloof lekker alle leugens en hoop dat je een fijn leven leidt !

 • Leo van Malsen

  Lach er maar om. Maar zo bewerkt wakker dier wel de opinie van het grote publiek. Straks wordt hun mening weer vrij vertaald door wakker dier en aangeboden aan de politiek, die gaat daar dan weer beleid op maken want anders worden de kiezertjes boos.

  Het wordt hoog tijd dat de verschillende sectoren die last hebben van dergelijke eenzijdige beeldvorming een tegenstem laten horen anders vergaat het ze straks net als de jagers!

 • Mozes

  LouiseB, waarop baseer jij de stelling dat jou ouders de enigsten waren die beter met koeien om gingen?
  De mentaliteit die jij hier toont is nu precies wat mij en veel boeren stoort. Anderen beschuldigen van een slechte mentaliteit die volgens jou zou voortkomen uit een geestelijk defect en jouzelf en jou familie er boven plaatsen. Hoe de ontwikkeling van de landbouw wordt aangestuurd door krachten vanuit de hele breedte van de samenleving (verlangen naar meer welvaart door steeds minder uit te geven voor de bestaande producten) wordt door jou volledig ontkent. Veel boeren voelen zich machteloos tegen dit soort huichelarij en vervallen door deze machteloosheid wel eens tot emotionele reacties ( schelden of beledigen). Hoewel beledigen precies is wat jijzelf ook doet. Het wordt hoog tijd dat dit soort gedrag in de media wordt doorgeprikt.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • joopi

  @louise dat van die trauma's geloof ik wel, bekijk het leven eens van de vrolijke kant zeg, wat een woede lijk je in je te hebben.

  De zon gaat morgen gewoon weer schijnen hoor en ik vergeet jouw aversie dan weer en ga vrolijk door met koetjes melken, therapeutisch werken dat zouden meer mensen moeten doen :D

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • LouiseB

  Joopi in ieder geval bedankt voor je begrip. Maar wat er op mijn netvlies aan (dieren) leed staat gegrift dat gaat niet zo maar weg. Woede.............?? Ja om het stuitende gebrek aan respect en empathie wat ik keer op keer in woord en daad, jaar in jaar uit bemerk bij veel heel veel veeboeren. Lees eens een weekje mee op het veehouders forum, dat is zelfs voor mensen die niets om dieren geven echt stuitend te noemen. De mens is niet het middelpunt van het universum hoor !! En wie heeft bedacht dat de mens straffeloos denkt te kunnen handelen met dieren ????? Daar gaat een eeuwenlange geschiedenis van menselijke hoogmoed aan vooraf.

 • alco1

  @Louise. Je spreekt dat je veel bemerkt van respectloosheid en empathie. Wijs die boeren aan, dan trekken we samen ten strijde. Maar ik heb de indruk dat, al ben je een zgn. boerendochter, nog nooit ergens bij een boer 'meegelopen' hebt.

 • Mozes

  LouiseB, probeer eens iets te begrijpen van de economische krachten vanuit de hele breedte van de samenleving die de landbouw dwingen tot steeds hogere efficiëntie. Jij doet net alsof de boer de mogelijkheid heeft om op een volkomen andere manier te werken. Alleen details heb je als boer zelf nog in de hand. Bijvoorbeeld onthoornen: sommige boeren meenden dit zelf te moeten doen. Mijn ouders en ook ikzelf hebben dit altijd door de dierenarts laten doen. Kost een tientje per kalf. Als ik dat niet zou kunnen betalen zou ik er vandaag nog mee stoppen. Sinds er langwerkende pijnstillers op de markt zijn spuit ik een kalf na onthoornen hiermee zodat zij er ook de dagen erna geen last van heeft. Kost mij ongeveer €250 per jaar. Hiervoor geldt hetzelfde: als ik dit niet zou kunnen betalen stop ik er vandaag nog mee.
  Maar kan ik ook bestaan van 20 koeien zoals mijn ouders in de jaren zestig nog wel deden? Nee, en ook niet van 40 koeien zoals wij in de jaren zeventig en tachtig nog deden. Ik heb nu zeventig koeien en dat zal over tien jaar een minimaal bedrijf zijn om van te bestaan. Meer koeien per man kan alleen door toenemende mechanisatie en automatisering. Hier heb je als boer geen keuze in als je boer wilt blijven.
  Wordt vervolgt.......

 • Mozes

  Vervolg:
  De enigste keuzevrijheid die je hebt zijn details binnen de marges van mechanisatie en automatisering van het groter wordende bedrijf zoals ik doe met het onthoornen van kalveren. Alleen dit soort details binnen de marges van het groter wordende bedrijf kunnen gekoppeld worden aan de mentaliteit van de boer.

 • Beheerder
  Redactie

  Er zijn een x-aantal reacties verwijderd. Het is op boerderij.nl niet toegestaan mensen te beledigen en te kleineren. Daarnaast is het de bedoeling dat men op de bal speelt in plaats van op de man. Op die manier is een gezonde discussie gemakkelijker te voeren. Alvast bedankt voor de medewerking!

 • trijnie

  @Louise, je draaft werkelijk door, dit is niet normaal meer.
  Meisje toch, als je al begrip voor jouw stand punt wil krijgen moet je het zo zeker niet doen. Echt ik kan best wel wat meegaan in jouw overtuiging
  Maar nu wordt me dit toch ook te gortig.

 • trijnie

  En boeren het is altijd beter je fatsoen te houden, misschien jammer voor jullie, mannen onder elkaar, er lezen ook vrouwen mee.

 • trijnie

  Louise, nog even, hier in mijn buurt is in ieder geval een koeienboer die op een goede manier met zijn koeien omgaat en zo zullen er wel meer zijn.
  En je kunt wel zeggen dat de mensen geen melk nodig hebben, maar dat is hun eigen keuze. En jij mag je eigen keuze maken maar een ander net zo goed. Je bent veel te veel een dwingeland.

 • Mozes

  Trijnie #47, dat ben ik met jou eens. Ik begrijp echt wel dat reactie #14 als grap was bedoelt maar met extreem emotionele en agressieve personen als Louise moet je dit soort grappen niet maken. Het is alleen maar olie op het vuur om nog harder te keer te gaan.
  Als men een dergelijke grap over bv Marianne Thieme zou maken is dat geen probleem.

 • Mozes

  Als ik reactie #41 lees moet ik denken aan iemand die een groot gebrek aan begrip en empathie heeft ervaren bij haar ouders. Ouders die zichzelf als middelpunt zagen en blind waren voor de gevoelens van hun dochter.

 • niek brabant

  beheerder lees reactie 23 dan nog eens terug. is volgens mij toch ook best kleinerend cq beledigend voor de boeren. verder ga ik niet reageren op een betweter, daar is toch niets aan te doen

 • trijnie

  Mozes, ook met Marianne thieme niet. Ze kan zich hier niet eens vededigen enwat heb je er nu helemaal aan als je mensen omlaag haalt?
  En ze zit er, hoe dan ook, gekozen door een deel van het volk.

 • Mozes

  Niek Brabant #51, ik zie in reactie #23 een uiting van grote emoties. Persoonlijk trek ik het mij helemaal niet aan. Ik kijk hier denk ik met andere ogen naar dan jij dat doet. Ik heb in mijn leven zeer veel ervaring opgedaan met mensen die grote emoties hadden overgehouden aan hun jeugd maar dit niet onder ogen konden zien. Deze mensen gaan tegen de klippen op een uitlaatklep zoeken bij anderen. Vooral dierwelzijn is hier een ideaal onderwerp voor. Dieren worden door brede lagen van de bevolking geïndentificeerd met kinderen. Mensen met een probleem zoals hiervoor beschreven kunnen in hun beleving eenvoudig het dier in de plaats zetten van het ongelukkige kind en de boer in de plaats van de liefdeloze ouder. Vervolgens kan men de emoties afreageren waar men in het contact met de ouders in geblokkeerd is.
  Deze mensen zijn met hun gedrag een enorme stoorzender in de discussie over dierwelzijn. Je kunt ze heel gemakkelijk herkennen van mensen die het echt om dierwelzijn gaat zonder jeugdproblemen te projecteren. Mensen die dierwelzijn gebruiken als uitlaatklep voor jeugdproblemen zijn steeds op zoek naar de slechte persoon achter de boer. Het hoe en waarom van de landbouw interesseerd hun niet. Ze willen alleen anderen overtuigen van de slechtheid van de boer en zoeken daar bevestiging voor.
  Wordt vervolgt......

 • Mozes

  Vervolg:
  Mensen die begaan zijn met dierwelzijn zonder belast te zijn met jeugdproblemen zijn idealistisch, soms naïef maar zijn niet op zoek naar de slechtheid in de persoon van de boer. Met deze mensen kun je best praten.
  Trijnie die in de regel kritisch is lijkt mij een interessant persoon die ik best wel eens zou willen ontmoeten.

  Dierwelzijn gebruiken als projectiescherm en uitlaatklep voor jeugdproblemen komt zoveel voor dat het een zinnige discussie vaak onmogelijk maakt. Emoties die niets met dierwelzijn te maken hebben overheersen de discussie. Het wordt mijn inziens hoog tijd dat hier een keer aandacht voor komt. Dit probleem moet niet alleen binnen de agrarische kring maar ook in de algemene pers en de politiek op de agenda worden geplaatst.

 • jan van den broek

  Wakker dier heeft zelf ook beesten in hun organisatie het grote beest Volkert van de G. Dit beest mag binnenkort weer vrij rond scharrelen,Of heeft dit beest een nieuwe naam gekregen.?

 • joopi

  Ik heb zelf geen enkele moeite met WD of mevrouw thieme of welke dierenactivist die het via de verbale weg doet dan ook.

  Wat ik wel mis en wat deze mensen volgens mij best weten is dat de grote meerderheid van de dierhouders in nederland gewoon goed opgeleide vakmensen zijn die liefhebber zijn van de diersoort waar ze mee werken en dat er naast kritiek dus ook best zo af en toe een keer gezegd mag worden dat het in nederland gewoon hartstikke goed met het dierenwelzijn.

  Neemt niet weg dat als er verbeterpunten zijn dat die best ten tafel mogen komen. Maar dan moet je de sector wel steunen en niet kapot proberen te maken, want het dierenwelzijn is naar mijn idee niet beter geborgd in het buitenland

 • koestal

  de beste reclame,goedkope reclame als de naam maar genoemd wordt

Laad alle reacties (53)

Of registreer je om te kunnen reageren.