Home

Nieuws 773 x bekeken

Voedingstak DSM groeit door overnames

Heerlen – De voedingsdivisie van chemiebedrijf DSM groeit vooral gestaag door overnames. De verkopen namen in het tweede kwartaal 23 procent toe tot 1,1 miljard euro. De winst voor rente, belastingen en afschrijvingen steeg nog sterker, met 28 procent tot 249 miljoen.

Rabobank verwacht dat de groei met voortgezette activiteiten voor DSM Nutrition de komende maanden doorzet.
De cijfers vallen analisten overwegend mee. Eerder had de Duitse concurrent BASF aangegeven dat de prijzen voor vitamines onder druk staan. Vitamines vormen een belangrijk onderdeel van de voedingsdivisie van DSM, die ook onder meer grondstoffen voor babyvoeding, voedingssupplementen, enzymen, en premixen en speciaalvoer voor vee maakt. DSM heeft van de divisie een speerpunt gemaakt: de onderneming wil weg van de 'oude' chemie.
De divisie verkocht een 6 procent groter volume, maar verkocht producten voor een gemiddeld 3 procent lagere prijs. Wisselkoerseffecten drukten de omzet met 2 procent. Het overgrote deel van de groei is toe te schrijven aan overnames. DSM kocht sinds vorig jaar onder meer de Chinese producent van fruitconcentraten André Pectin en het schimmel- en enzymenbedrijf van agriconcern Cargill. Voor dit jaar lijken grote overnames even niet aan de orde, aldus topman Feike Sijbesma.
De inkomsten van het totale concern, met wortels in de voormalige Nederlandse Staatsmijnen, namen 9 procent toe tot bijna 2,5 miljard euro. Bij de materiaaldivisie houdt DSM vooral last van de moeilijke marktomstandigheden voor Caprolactam. DSM onderzoekt de mogelijkheden om de marktblootstelling van die grondstof voor nylon, die het bedrijf ook voor eigen producten nodig heeft, af te bouwen. Sijbesma wilde daarover in een toelichting geen verdere details verstrekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.