Home

Nieuws 1309 x bekeken 4 reacties

Verzet NMV tegen Gelders ganzenbeleid

Ingen - Melkveehoudersvakbond NMV heeft bezwaar aangetekend tegen de verandering in het ganzenbeleid die provincie Gelderland deze zomer heeft bekendgemaakt.

De verandering vloeit voort uit het ganzenakkoord G7 en houdt in dat er geen toestemming meer wordt gegeven voor afschot van ganzen in de wintermaanden. De NMV is tegen het G7-akkoord en vindt dat de beheersing van het ganzenprobleem niet mogelijk is zonder afschot in de winter. De vakbond vreest bovendien dat met name melkveehouders fors achteruitgaan in vergoeding voor ganzenschade. Afschot op overjarig grasland in de winter is niet meer toegestaan. De beheervergoedingen in de foerageergebieden verdwijnen, de beoogde plus op de schadevergoeding binnen rustgebieden is nog onzeker in verband met benodigde toestemming uit Brussel. Dat de bestrijding in het voorjaar vroeger mag beginnen dan voorheen, stelt voorzitter Dirk Jan Schoonman niet gerust. De NMV overweegt om naar de rechter te stappen als de provincie het afschot in de winter blijft verbieden.

Laatste reacties

 • PetervanKempen

  Zowel NMV, NOJG en KNJV in de GAK hadden op 4 juni de toezegging deze aanpassing ter discussie te krijgen. In plaats daarvan heeft de provincie dit er op 27 juli doorheen gerommeld zonder weging aan te gaan. Partijen die belanghebbend zijn passerend, als NMV is, dan is wel duidelijk dat IPO onder leiding van gedeputeerde Kramer uit Fryslan blijkbaar alle middelen heiligt, inclusief bruskering van eis in AWB dat veranderingen zorgvuldig worden gewogen en ter visie gelegd. De provincie meende dat deze aanpassing 'geen grote wijzigingen met zich mee bracht' en daarom voor directe wijziging besloten. Let op, dat er op dat moment een brief van de boeren lag waarin werd aangegeven dat men problemen heeft met de aanpassing en verandering van de status van gewas en het recht van afschot ter schade bestrijding! Het verbaast niet dat zelfs gezagsgetrouwe boeren nu naar de bestuursrechter gaan om dit besluit te schorsen, en alleen op grond van de gevolgde procedure al zal die worden toegekend. Het doet ons deugd dat boeren het lef hebben een streep te trekken onder de niet aflatende aantasting van hun vrije bedrijfsvoering en linkse hobbies zonder onderbouwing te financieren.De wijze van handelen geeft heel duidelijk weer hoe slecht de onderbouwing van het G7 plan is en hoe klein het draagvlak hiervoor is bij de beroepsgroep die het moet ondergaan.IPO doet er goed aan na een moratorium op bestaande rechten in de winter, eerst op inhoud met boeren het gesprek aangaan.

 • Zippie

  Niet te geloven wie zich allemaal met dit circus bezig houdt.

 • HJ O R

  En de leiding van LTO vind het nog steeds een goed akkoord, daar zou eerst het jachtseizoen geopend moeten worden.

 • arista

  als je 20 procent van je eerste snede moet missen
  door ganzenvraat en faunafonds is niet thuis waar
  moet je dan je centen halen

Of registreer je om te kunnen reageren.