Home

Nieuws 3363 x bekeken 9 reacties

'Opheffing productschappen niet zonder risico's'

Doetinchem - De Nederlandse veehouderij loopt risico's als de opheffing en ontmanteling van de Productschappen Vee en Vlees en Pluimvee en Eieren niet zorgvuldig gebeurt. Dat zegt NVV-voorman Bennie van Til.

De ontmanteling van de productschappen is een eind op gang, maar er zijn nog veel onduidelijkheden en zaken die nog niet geregeld zijn. Eén daarvan is de basismonitoring diergezondheid, het instrument waarmee besmettelijke dierziekten als varkenspest MKZ en vogelpest in een zo vroeg mogelijk stadium worden vastgesteld. De overheid beschouwt het niet als een publieke taak die zij over moet nemen. Hoe een en ander wel wordt voortgezet is nog onduidelijk. "Als dat niet wordt geregeld, is dat levensgevaarlijk", aldus van Til. Volgens hem is op dit moment het grootste probleem dat het lang duurt voor het ministerie van Economische Zaken duidelijkheid biedt over de te maken keuzes. Volgens hem heeft de politiek amper in de gaten wat er met de opheffing van de productschappen overhoop is gehaald. "Men is begonnen met afbreken zonder te weten wat er weer opgebouwd moet worden."

Niet-publieke taken van de productschappen worden overgenomen door verschillende nieuwe organisaties. Voor de varkenshouderij is dat de nieuwe producentenorganisatie waarin NVV en LTO samenwerken. In de pluimveesector werken LTO/NOP, NVP, Nepluvi en Anevei samen in één organisatie. Het nieuwe Europese beleid schept mogelijkheden om dergelijke organisaties bepaalde bevoegdheden te geven. Dat beleid zal echter niet vóór 2015 zijn geïmplementeerd. De organisaties hechten echter zeer aan de mogelijkheid om bepaalde zaken dwingend op te kunnen leggen via een algemeen verbindend verklaring. Voor 2014 zullen daarvoor op de een of andere manier mogelijkheden moeten worden geschapen.

Eric Hubers van LTO/NOP wijst er op dat het ook bij de opzet en vaststelling van de bevoegdheden van nieuwe organisaties een kwestie van voorzichtig manoeuvreren is. "De politiek zal waarschijnlijk niet accepteren dat er een soort productschap nieuwe stijl ontstaat."

Laatste reacties

 • info48

  Dit was van tevoren te voorzien, het resultaat van een hoop stemmingmakerij dat het allemaal niet deugd dus: weg met die handel!
  Men moet zeker niet voorzichtig manoeuvreren, maar de politiek kristal duidelijk maken; dat wanneer de taken en belangen die er zijn niet heel goed en efficiënt ingevuld worden (en niet door het Ministerie) het voor de Nederlandse Landbouw en Economie uitdraait op een catastrofe!

 • schoenmakers1

  heb toch best wel wat op tegen dat ook voor de niet leden afspraken gemaakt moeten worden waar ook die zich aan moeten houden, het zijn niet voor niets niet leden, met andere woorden, ze zijn het niet eens met de handelswijze van de belangenbehartigers, we leven toch in een vrij land zegt men?

 • VLBD

  Naar mijn mening staat heel helder in het interview met Bukman (18 juli jl.) wat er allemaal verloren gaat met de opheffing van de productschappen.
  In de afgelopen 24 jaar heb ik als internationaal adviseur veel projecten gedaan in de vee- en vleessector. In het buitenland was men jaloers op Nederland vanwege de efficiënte verticale overleg- en managementstructuur voor de agrarische sectoren. Ik denk dat over 10 jaar buitenlandse adviseurs Nederland gaan helpen bij de (her-)oprichting van productschappen. In Hongarije functioneren productschappen (volgens het Nederlandse model) goed.
  Bert van Laer.

 • jan van den broek

  Straks komt er vogelpest,mond en klauwzeer, gekken koeien ziekte,etc of zijn de bedrijven zelf zo deskundig om dit in een vroeg stadium te controleren.
  Ik ben in mijn gezin toch ook verantwoordelijk voor eventuele ziektes die ik of mijn gezinsleden kunnen oplopen.
  Ik denk dat er als het de bedrijven niet lukt er veel geruimd gat worden in de toekomst, Of vacineren, denk aan de Q-koorts de 10 miljoen koorts.

 • j.verstraten1

  schoenmakers, ik heb het er best op tegen dat niet leden meeliften op de inspanningen van anderen.......

 • w v gemert

  Natuurkijk heeft de PVV ook goede dingen gedaan, die moeten op een andere manier voortgezet worden en naar mijn overtuiging kan dat goed, misschien niet makkelijk maar wel te doen. De teloorgang van de PVV, de opvolger van het Landbouwschap,vindt volgens mij zijn oorsprong hierin dat de grote betalers (varkens en overige dierhouders )verhoudingsgewijs weinig inbreng hadden en dat het CBL en de vakbonden die geen enkele financiële bijdrage leverde aan de kosten van de PVV de boventoon voerde en soms de primaire sector besluiten oplegde waar volstrekt geen draagvlak voor was. Zaak is nu om de noodzakelijke zaken over te nemen en te zorgen dat de miljoenen bijeen gebracht door varkenshouders en de overige dierhouders (de reserves van de PVV)in boeren handen blijven.

 • minasblunders1

  Verstraten, valt me nog mee dat je het geen 'successen' noemt.

 • schoenmakers1

  zie reacties van ganzenoverleg wat lto ons als niet leden opleverd

 • Demeter Griend

  We konden ook niet zonder het landbouwschap.
  landbouwvoorlichters ook weg.
  Ik hoor er nooit meer iemand over.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.