Home

Nieuws 557 x bekeken 1 reactie

Olie duurder door escalatie conflict Syrië

New York - De olieprijzen stegen dinsdag fors door een escalatie van de situatie in Syrië. De prijs van Brentolie steeg tot het hoogste niveau in een half jaar.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zei maandagavond dat Washington de Syrische regering verantwoordelijk houdt voor het gebruik van gifgas. Militair ingrijpen door Westerse landen lijkt daarmee een stap dichterbij te komen. Dat voedde zorgen over de beschikbaarheid van olie uit het Midden-Oosten.

Dinsdag verklaarde de Amerikaanse minister Chuck Hagel van Defensie dat het Amerikaanse leger klaar is om op te treden tegen Syrië zodra president Barack Obama besluit tot een aanval. Rusland, de voornaamste bondgenoot van Syrië en de grootste wapenleverancier van het land, drong er bij Washington op aan af te zien van militair ingrijpen.

De prijs van Brentolie werd ook beïnvloed door een flinke productiedaling in Libië. De Libische staatsoliemaatschappij maakte bekend dat de productie mogelijk is gedaald tot onder 200.000 vaten per dag als gevolg van protesten. Bewakers van de meeste exportterminals staken en hebben om hun looneisen kracht bij te zetten de uitvoer van olie vrijwel onmogelijk gemaakt.

Rond half vier dinsdagmiddag steeg de prijs van ruwe Amerikaanse olie met 2,9 procent tot $108,96 per vat van 159 liter. Brentolie werd 2,5 procent duurder en kostte $113,43 per vat.

Eén reactie

  • denker123

    De oliemaatschapijen,de munitieindustrie en de bisnissbanken zoals Goldman Sachs,houden samen de conflicten in het Midden Oosten in stand om de olieprijs hoog te houden.Deze godsdienstoorlogen zijn al meer dan 2000 jaar bezig maar een oplossing is er niet,zolang de mannen hun vrouwen als tweederangs mensen zien en moslims elkaar bestrijden kan er geen democratie komen in deze landen.Bij de minste beinvloeding van buitenaf is de vlam weer in de pan en is er weer een conflict en cassa voor de olieprijs ,de wapenindustrie en de speculatiebanken.

Of registreer je om te kunnen reageren.