Home

Nieuws 925 x bekeken 9 reacties

Lodders wil duidelijkheid over uitrijtermijn dierlijke mest

Den Haag – Kamerlid Helma Lodders (VVD) vraagt staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw snel met duidelijkheid te komen over een eventuele verlenging van de uitrijtermijn voor dierlijke mest.

Lodders had hier eerder om gevraagd, vanwege het vertraagde groeiseizoen. Doordat het voorjaar laat op gang kwam konden boeren pas laat gaan bemesten. Omdat afgelopen jaren meermaals in de nazomer nog een snede gras geoogst kon worden, vindt Lodders het legitiem om ook na 1 september nog mest te mogen uitrijden.

Dijksma heeft echter nog niet gereageerd op deze vragen, waardoor Lodders haar nu vraagt om haast te maken met haar antwoorden. Ze wil deze week een antwoord. Lodders vraagt tevens of het klopt dat in het vierde actieprogramma nitraatrichtlijn een mogelijkheid biedt om in geval van landbouwkundige noodzaak door extreme weersomstandigheden kan worden afgeweken van de standaard uitrijtermijn. Ze pleit ervoor om hiervan ook nu gebruik te maken.

Laatste reacties

 • GerJoVi omgevingsadvies

  Het beste is om het gehele jaar mest uit te rijden. Binnen zo'n kort tijdsbestek is en een en al geknoei en ge-emmer. Milieuwinst is nul. Het is zelfs slechter

 • abtje

  Ach, dit spelletje spelen ze ieder jaar. Dan weer regen dan weer droogte. Alle boeren denken ze even een dooie mus voor te houden en dan gaat het uiteindelijk toch weer niet door. Degene die hun hoop hierop vestigen worden uitendelijk toch weer jaarlijks beetgenomen.

 • Mozes

  GerJoVi omgevingsadvies, hoe komt het dat tegenwoordig in vrijwel heel Nederland het nitraatgehalte in grondwater beneden de norm ligt?
  De eerste reden is de betere verdeling tussen maisland en grasland dankzij de zodebemester.
  De tweede reden is dat men in de nazomer vroegtijdig stopt met dierlijke mest uitrijden en dit opspaart voor het volgend voorjaar.
  De derde reden is het stoppen met dumpen op kleine oppervlaktes vanuit de varkenshouderij.
  En de laatste reden die maar heel weinig tot niets heeft bijgedragen is het verlagen van het algemene bemestingsniveau.

  Wij hebben veel meer belang bij het verhogen van het bemestingsniveau dan het verlengen van de uitrijtijd.

 • Koeienboer

  @Mozes er gaan ook nog steeds speculaties over het verder inkorten van de uitrijperiode.... Dan wordt het echt dumpen per snede om de mest in die korte periode op het land te krijgen!

 • egbertk

  laatste week augustus alle veeboeren gauw een stukje maaien om de put leeg te rijden,akkerbouw is nog weinig land vrij dus die gaan vanaf september massaal kunstmest strooien om groenbemester op gang te krijgen met gevolg dat mestplaatsingsruimte niet wordt benut. zo wordt dus een mestoverschot gecreeerd!

 • alco1

  @koeienboer. We moeten met z'n allen, ook hier op dit forum onverkort doorgaan met het voorlichten hoe het werkelijk zit met de bemestingleer.
  Veel beleidsmakers zijn zeer onkundig betreft deze materie.

 • ...............

  ..maar lezen die beleidsmakers deze forums?

 • alco1

  Naar alle waarschijnlijkheid niet, maar via via kan het doorsijpelen!!

 • minasblunders1

  Natuurlijk lezen de beleidsmakers deze forums. Maar om nu toe te gaan geven dat je een paar miljard hebt gespendeerd (en duizenden gezinnen hebt gedupeerd) aan een volstrekt ondeugdelijke mestwet, die gebaseerd is op een rekenfout op basisschoolniveau.... Tja, beetje pijnlijk nietwaar? Dus gaat men er gewoon mee door. Tenslotte is het redden van je eigen gezicht belangrijker dan de bevolking die je hoort te dienen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.