Home

Nieuws 1339 x bekeken 2 reacties

'Het kan zeer tot extreem warm worden'

Zeist - Meteorologen verwachten dat het vrijdag "zeer'" tot zelfs "extreem" warm zal worden. Het KNMI houdt het op maximumtemperaturen in het oosten en zuiden van het land tot 36 graden Celsius.

MeteoConsult denkt aan 36 tot plaatselijk 37 graden en weeronline.nl voorspelt zelfs 37 graden en heel misschien wel de warmste dag ooit.

Alle weerbureaus zijn het erover eens dat het in grote delen van het land zeer drukkend zal aanvoelen door de hoge luchtvochtigheid. Ook waait het wel, maar dat geeft nauwelijks verkoeling aangezien het om warme wind uit het zuidoosten gaat. "Net een föhn'', zegt weeronline.nl donderdag.

Het dagrecord voor 2 augustus staat op 32 graden in De Bilt. Dat record zal vrijwel zeker worden gebroken. De warmste dag ooit in Nederland is op 23 augustus 1944 in Warnsveld in de Achterhoek gehaald met 38,6 graden. Meteorologen dachten dat dit record op 19 juni van dit jaar zou sneuvelen, maar dat pakte heel anders uit. Het regende en het bleef lang grijs en zelfs koel.

Voor vrijdag houden de weervoorspellers grote slagen om de arm. ,,Pas als alle puzzelstukjes precies op de juiste plek vallen, zou het kunnen gebeuren.'' Voorwaarden zijn volgens MeteoConsult dat er geen zeewind boven land gaat waaien. Zo'n windje koelt de zuidoostenwind af. Een lagedrukgebiedje uit de zuidelijke landen mag Nederland niet bereiken en de aanvoer van warme lucht in de hoge luchtlagen moet heel groot blijven.

,,We kunnen eigenlijk pas vrijdagmorgen zeggen of het ergens in de 38 graden kan gaan lopen. Dat zou voor Nederlandse begrippen extreem heet zijn.''

Laatste reacties

  • johan58

    Wordt het heet, heter, heetst? Dan wordt het nog lastig voor mens en dier, zeker i.c.m. een hoge luchtvochtigheid.

  • herwaarden

    Als oliemaatschappijen zo mogen knoeien, dat de warme-golfstroom niet meer
    vanaf Portugal het weer in Europa stabiliseert, maar boven Schotland heen gaat.
    Dan krijg je enkel uitersten.

Of registreer je om te kunnen reageren.