Home

Nieuws 1549 x bekeken 5 reacties

Europese subsidies verhogen pachtprijs

Brussel - Europese landbouwsubsidies hebben een verhogend effect op de prijzen voor grondhuur in de nieuwe lidstaten.

Dat blijkt uit een studie van het Centrum voor Europese Beleidsstudies, waarover AgraEurope bericht. Elke euro hectarepremie leidt tot 19 eurocent hogere prijzen voor grondhuur. Huur of pacht is in Oost-Europa veel belangrijker dan in West-Europa. Meer dan de helft van de landbouwgrond wordt daar gebruikt op deze basis. Ruwweg eenvijfde van de hectaretoeslagen vloeit naar de grondeigenaren, zo blijkt uit deze studie.

Laatste reacties

 • Demeter Griend

  1st de toeslagrechten, dan 500 euries voor het mest plaatsen per hectare en dan nog wat geld vangen voor uitgestelde maaidatum of andere SNL, liefst bont hooiland van een dikke 1100 euries per hectare, nee het leven is zo slecht nog niet.
  Bijna vergeten der moet ook nog wat pacht betaald worden...
  Die wordt echt veel te hoog, daar moeten de standorganisaties direct wat al doen, LTO ik betaal dus...

 • Tom R

  No shit, Sherlock!
  Ze zouden beter de hectaresteun volledig afschaffen en (deels) omzetten in extra ondersteuning voor landschapsbeheer/vergroening, investeringsteun & vooral startersteun => iedereen tevreden: consument, want een deel van zijn belastingsgeld kan elders naar toe gaan (of gewoon verminderd worden), en de boer ook: makkelijkere start, en ondersteuning bij zijn investeringen als hij ondernemend is. Op die manier ondersteun je ook de industrie, en leg je de focus op vooruitstrevende bedrijven ipv oudere boeren die aan hun grond vastklampen voor de premies.

 • j swennen

  hectaresteun volledig afschaffen a.u.b.
  de rijkste boeren krijgen het meest en kopen dan alle gronden op

 • drientje

  Hectaresteun heeft dan ook niets met inkomenssteun te maken.
  Maar kereltje Maat moest wel zo nodig voor de achterban op de bres.
  Ook in Nederland gaat bij de huurgrond de steun volledig naar de grondeigenaar.
  Ondertussen wordt de Nederlandse boer weggezet als simpele steuntrekker.
  Maat, alvast bedankt.

 • schoenmakers1

  de hectaresteun is de enigste eerlijke steun die er is, is voor iedereen open, de rest van de subsidies hebben zoveel haken en ogen dat alleen de adviesbureaus er baat bij hebben

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.