Home

Nieuws 461 x bekeken

Duitse regering stelt regeling overstromingsschade vast

Berlijn – De Duitse Bondsregering heeft de vergoedingsregeling voor schade door de recente overstromingen vastgesteld. In totaal is circa 8 miljard euro beschikbaar voor gedupeerden.

Volgens landbouwminister Ilse Aigner is daarvan 400 miljoen euro beschikbaar voor schade in de land- en bosbouw en visserij en voor herstel van de infrastructuur op het platteland.

Aigner is blij dat er "in zo'n korte tijd overeenstemming is bereikt over de procedure voor schadevergoeding".

De regeling moet deze week nog worden goedgekeurd door alle deelstaten in de Bondsraad. In de regeling is vastgelegd hoe de verdeling over de deelstaten is en zijn de voorwaarden opgenomen. Vergoed wordt onder meer schade aan bedrijfsgebouwen, machines, gewassen, dieren en andere bedrijfsmiddelen. Ook gevolgschade zoals niet kunnen inzaaien wordt vergoed.

De totale schade van de regenval en overstromingen in mei en juni voor de Duitse landbouw wordt geschat op 442 miljoen euro. Voor Zuid- en Oost-Duitse deelstaten zijn getroffen door wat door sommigen de grootste watercatastrofe in 500 jaar is genoemd. In Saksen-Anhalt is 10 procent van het landbouwareaal getroffen en wordt de totale landbouwschade geraamd op 122 miljoen euro. In Beieren wordt de landbouwschade geraamd op 143 miljoen. Ook de landbouw in Saksen en Brandenburg is zwaar getroffen met respectievelijk 54 en 44 miljoen euro. Behalve de steun vanuit de nationale regering dragen ook de deelstaten zelf en de EU bij aan schadevergoedingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.