Home

Nieuws 6703 x bekeken 11 reacties

Driekwart voermonsters bevat schimmelgif

Doetinchem - Bijna driekwart van voeringrediënten en voer bevat één of meer schimmelgiffen zoals aflatoxine, ochratoxine en zearalenon.

Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek naar 17.316 monsters over een periode van acht jaar. Het onderzoek wordt gepubliceerd in  het Journal of the Science of Food and Agriculture.

In de meeste gevallen voldoet het voer aan de Europese normen die gesteld zijn voor mycotoxinen (gifstoffen die worden geproduceerd door schimmels). Maar de Europese normen houden geen rekening met mycotoxinen die elkaars werking aanvullen of versterken. Mais is de grondstof waar het vaakst mycotoxinen in worden aangetroffen.

Volgens de onderzoekers is het gehalte aan schimmelgiffen doorgaans laag, maar komen overal in de wereld gevaarlijk hoge concentraties voor, vaak als gevolg van weersomstandigheden.

In de publicatie wordt gesteld dat mycotoxines als gevolg van klimaatverandering een groter probleem zullen worden en dat die niet alleen in tropische of subtropische gebieden ontstaan. Droogte en overstromingen zijn omstandigheden die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van mycotoxines als aflatoxine en DON.

In het wereldwijde onderzoek dat nu is gepubliceerd is gekeken naar aflatoxine, ochratoxine, zearalenon, fumonisinen (FB) en deoxynivalenol (DON). Het blijkt dat 72 procent van de onderzochte monsters positief was voor ten minste één mycotoxine.  In 38 procent van de monsters werden sporen gevonden van twee of meer mycotoxinen.

De gevonden concentraties waren over het algemeen laag en voldeden aan de strengste richtlijnen van de Europese Unie. Maar, zeggen de onderzoekers, de huidige richtlijnen houden geen rekening met de aanwezigheid van verschillende mycotoxinen in het voer.

Uit de gegevens zijn moeilijk trends en ontwikkelingen waar te nemen, zeggen de onderzoekers.  Duidelijk is dat de aanwezigheid van mycotoxinen sterk kan samenhangen met slecht weer.

Alleen voor Zuidoost-Azië werd een duidelijke toename van de hoeveelheden aangetroffen aflatoxine in de monsters door de jaren heen. Het aantal besmette monsters in die regio steeg van 32 procent in 2005 tot 71 procent in 2011.

Laatste reacties

 • Henk Tennekes

  Dat is een potentiële bedreiging van de kwaliteit van melk. Via met aflatoxine besmet veevoer kan aflatoxine in melk terecht komen. Aflatoxine is giftig en kankerverwekkend.

 • j.verstraten1

  gelukkig Henk word melk daarop getoetst en kan omdat melk vloeibaar is, in tegenstelling tot voer, er geen partij tussendoor glippen.

 • kiwidutch

  hebben vorig jaar groot problem mee gehad veel uier ontsteking dode kalveren en koeien heeft ons duizende dollars gekost
  stuurde een monster naar het lab hier en die konden de niks vinden stuurde een monster uit dezelfde emmer naar amerika en het zat vol met toxins
  met het advise do not use for animal feed

 • klaasmeijaard

  Komt mij bekend voor. Al in 2003 waarschuwde Prof Fink voor dit fenomeen en de autoriteiten zeggen het zelfde: niets aan de hand en het valt reuze mee. Lijkt wel op chemische gewasbeschermingsmiddelen. @Henk geeft aan dat Aflatoxine giftig is kankerverwekkend wat naar de melk kan door stromen maar wat te denken van het lichaamsvet van de koe, en dat gebruikt hij weer tijdens de negatieve energie balans dus geen wonder dat je zieke koeien krijgt met ontstekingen en dat kalveren er dood aan gaan.
  Maar boeren er is hoop: de autoriteiten vinden het reuze meevallen en er blijft niets aan de hand.

 • abtje

  @Klaas Er is ook niets aan de hand en het valt ook reuze mee. De agrarische sector moet alleen uitkijken en gewaarschuwd zijn voor produkten waar het teveel inzit. dat is alles.
  Noem eens een natuurprodukt op zonder schimmel, bacterie of virus restanten.
  Dat zal je niet meevallen, dat is de natuur. En zolang het in hele kleine concentraties is, is er niets aan de hand.
  Het bewust zijn van dit fenomeen is wat anders dan allerlei doemscenario's loslaten.

 • Hosper

  Hier in Ontario hebben we 2 jaar geleden er heel veel last van gehad. De mais had erg hoge concentraties van verschillende stoffen er in zitten. Kun je niks aan doen dat je het in je eigen voer hebt zitten. Er zijn wel bind middelen op de markt die het dier er mee helpt te verdragen. Het is ook nog zo, dat hier door dat er veel ethanol van mais gemaakt word, er veel 'distillers' gevoerd wordt. Met het process dat ze gebruiken gaan de waarden met 2.5-3x omhoog. Ook is een varken veel gevoeliger voor deze stoffen dan een koe. En een mest koe doen ze niet moeilijk over hier. We zijn tegenwoordig aan het experimenteren met het sproeien van de mais met gewasbeschermingsmiddelen bij het pluim zetten.
  Over het testen van het voer. Ja het is mogelijk hier in Noord America maar de normaal gebruikte test werk het best op droge producten. Het is alleen maar een indicatie op natte producten. Er is wel een andere test maar die is erg duur, en wordt dus haast niet gebruikt.

 • drientje

  Ik denk dat de voerindustrie zelf maar al te goed weet in hoeverre er schimmelbesmettingen zijn. In melk vind je die nl direct terug. Partijen grondstoffen met de hoogste besmettingen worden simpelweg in het varkensvoer versneden. Over moraal gesproken!!!!

 • Raul

  Hoe meer dat je zoekt, meer dat je vind. De natuur weet wat de evenwicht is.

 • denker123

  Beste Hosper de distillers zijn het grootste gevaar voor schimmelgif omdat inderdaad de concentratie zeker 3 maal hoger is.Las pas op Vilt B.E. dat de mais met hoog aflatoxinegehalte die ingevoert was uit Servie ,nu uitgevoert is naar de V.S. omdat daar de norm veel hoger is dan in Europa.

 • rieuwersveld

  Heb vaak vrachten geimporteerde korrelmais gereden met een te hoog DON gehalte, deze werden afgekeurd op de veevoerfabriek. Dan moest het weer terug gebracht worden naar de opslag, daar werd het vervolgens weer opgemengd met een goede partij en alsnog geleverd. Dus de mengvoerindustrie weet donders goed wat voor schimmels er in de mais zitten.

 • Khalid en zijn maten

  Enkele jaren geleden bij het lossen van grote vrachtschepen voor 1 van NL's grootste veevoerbedrijven ,al met eigen ogen gezien hoe de mais en de tarwe er aan de bovenkant uitzag ,en vooral ook geen geur van mais of tarwe had..

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.