Home

Nieuws 422 x bekeken

CEO verhoogt bod op Dole Foods

Westlake Village - Dole Foods is akkoord met een verhoogd overnamebod van haar CEO, David Murdock. De negentigjarige topman is nu bereid 13,50 dollar per aandeel in cash te betalen voor de 60 procent van de aandelen die nog niet in handen zijn van Murdock of diens familie.

Daarmee komt de overnamesom op 1,2 miljard dollar (903 miljoen euro). Inclusief schulden is de deal 1,6 miljard dollar waard.
Het bod van Murdock komt neer op een premie van 32 procent op de waarde die de aandelen vertegenwoordigden net voor de onderhandelingen bekend werden. De financiering wordt bijeengebracht door Deutsche Bank, Bank of America en Bank of Nova Scotia. Murdock zelf verhoogde zijn eigen kredietwaardigheid door een eiland bij Hawaii te verkopen aan de topman van Oracle, Larry Ellison.
In juni bood Murdock nog 12 dollar per aandeel. Dit bod werd ook geaccepteerd door het management, waarbij Murdock zichzelf afzijdig hield, maar aandeelhouders klaagden de onderneming vervolgens aan. De aandeelhouders vonden het bod veel te laag en claimden dat het bedrijfsmanagement haar wettelijke plicht te strijden voor een zo hoog mogelijke prijs voor aandeelhouders heeft verzaakt. Het management zelf zou in tweede instantie hebben ingezet op een bod tussen de 13 en 15 dollar.
Murdock diende tussen 1985 en 2007 als bestuursvoorzitter van de onderneming en keerde in februari in deze functie terug. In 2003 werd onder leiding van Murdock Dole Foods van de beurs gehaald en ook nu wil Murdock het bedrijf weer puur particulier maken. Dole blikt terug op enkele magere jaren waarin regelmatig verlies geleden werd, deels door sterk dalende bananenprijzen in de VS. Dole verkocht in februari om cijfers op te poetsen een deel van de Aziatische handel in fruit en groente aan het Japanse handelshuis Itochu.  
Dole vindt in de internationale fruithandel qua tonnages en financiële omzet alleen een concurrent in het eveneens Amerikaanse Chiquita.

Of registreer je om te kunnen reageren.