Home

Nieuws 711 x bekeken 1 reactie

Alle provincies in economische mineur

Amsterdam - Geen enkele provincie ontkomt dit jaar aan economische krimp. Alleen Groningen houdt dankzij de aardgaswinning de schade beperkt, zo blijkt uit onderzoek van ING. Het bezuinigingsbeleid van het kabinet maakt dat de vooruitzichten voor 2014 maar marginaal beter zijn.

In de meeste provincies ligt de economische groei dit jaar op het landelijke gemiddelde van -1,3 procent. Groningen presteert met een krimp van 0,7 procent net iets beter, terwijl Zeeland het met -2,1 procent aanzienlijk slechter doet. De land- en tuinbouw en de zorg zijn de enige sectoren die nog groeien, stellen de onderzoekers.

De vooruitzichten voor het komend jaar zijn beter, maar kunnen deels teniet worden gedaan door de bezuinigingsambities van het kabinet. "De voorzichtige tekenen van sentimentsverbetering lijken alleen te kunnen doorwerken in een daadwerkelijke verbetering van de economie als minder nadruk op vermindering van het begrotingstekort komt te liggen", aldus het rapport.

In de meeste provincies komt economische groei komend jaar niet of nauwelijks van de grond, met groeicijfers van rond het nulpunt. Flevoland biedt nog het meeste potentieel, met een verwachte groei van 0,6 procent. Drenthe presteert met -0,4 procent waarschijnlijk het slechtst. Uit het rapport blijkt dat bevolkingsgroei van grote invloed is op de ontwikkeling van de economie; hoe meer inwoners een regio telt, hoe hoger de uitgaven, en hoe groter de economische bijdrage.

Eén reactie

  • koestal

    dan maar ook minder ambtenaren

Of registreer je om te kunnen reageren.