Home

Nieuws 669 x bekeken

Aanpak malafide uitzendbureaus succesvol

Den Haag - Een dag na de oproep van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) om de uitwassen van het vrije verkeer van werknemers aan te pakken, meldt zijn ministerie dat de strijd tegen malafide uitzendbureaus succesvol verloopt.

Sinds de zomer van vorig jaar heeft de sector 3,3 miljoen euro aan boetes en naheffingen opgelegd gekregen.

Veel werknemers uit Midden- en Oost-Europese lidstaten krijgen in Nederland te maken met onderbetaling of slechte huisvesting. Ook is er geregeld sprake van illegale tewerkstelling. Vaak zijn hierbij tussenpersonen of uitzendbureaus betrokken. Met een aandeel van 12 procent (tijdelijke) arbeidsmigranten treft dit probleem de agrarische sector in het bijzonder.

De Inspectie SZW heeft daarom het interventieteam Aanpak Malafide Uitzendbureaus (AMU) opgericht, waarbij ook de Belastingdienst, UWV en justitie zijn betrokken. Sinds de start halverwege 2012 is het team 55 bestuursrechtelijke onderzoeken begonnen. Daarbij zijn zeker 84 uitzendbureaus en 174 inleners betrokken. In 17 onderzoeken zijn inmiddels overtreden vastgesteld op het gebied van illegale tewerkstelling en onderbetaling. Bovenop die 55 gevallen verricht justitie nog eens tien strafrechtelijke onderzoeken.

Volgens Asscher is een nationale aanpak zoals deze echter onvoldoende en is er meer Europese samenwerking nodig. Hij roept zijn Europese collega's op de negatieve gevolgen van het vrije verkeer van werknemers op de Brusselse agenda te zetten. "Juist omdat wij vrij verkeer een van de hoeksteen van de EU is, moeten we ons op basis van de opgedane ervaringen bewust zijn van de neveneffecten ervan en klaarstaan om flexibel te reageren."

LTO noemt die oproep een 'stap in de goede richting', maar vindt Asscher meer ambitie moet tonen. Zo streeft de boerenorganisatie naar een Europees minimumloon om oneerlijke concurrentie tussen lidstaten om werknemers te voorkomen. Ook vindt LTO dat het kabinet praktijkonderwijs aantrekkelijker moet maken om zodoende het aanbod van Nederlandse werknemers te stimuleren.

Of registreer je om te kunnen reageren.