Home

Nieuws 1963 x bekeken

Weer geelzucht door bevroren bessen

Stockholm - Het Europese centrum voor infectieziekten (ECDC) meldt dat er opnieuw geelzuchtbesmettingen zijn die gerelateerd kunnen worden aan bevroren bessen afkomstig uit Italië. Het gaat om een aantal besmettingen met het Hepatitis A-virus in Ierland.

Eerder dit jaar werden besmettingen gemeld in Duitsland, Nederland en Polen, en in Italië zelf. Alle niet-Italiaanse ziektegevallen konden worden gerelateerd aan reizen naar en in Italië. De nieuwe Ierse gevallen hebben geen tijd doorgebracht in Italië.

Het vermoeden bestaat dat bevroren bessen met het virus besmet zijn geraakt en dat het besmette product in tenminste twee landen (Italië en Ierland) tot besmettingen heeft geleid.

Naast deze Italiaanse besmettingsbron zijn er nog twee andere geelzuchtuitbraken in Europa in de Scandinavische landen en onder mensen die in Egypte zijn geweest. Een derde besmettingsbron is in de Verenigde Staten vastgesteld. Op dit moment is er geen bewijs dat de verschillende uitbraken met elkaar te maken hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.