Home

Nieuws 2353 x bekeken

Voedselprijzen omlaag door goedkopere zuivel

Rome – De FAO-voedselprijsindex is in juni licht gedaald, vooral omdat zuivel 4,3 procent goedkoper was. De index staat nu op 211,3 punten, het laagste niveau sinds februari.

Een verdere daling lijkt waarschijnlijk gezien de oogstramingen voor tarwe en mais naar boven zijn bijgesteld door de VN-organisatie.
De zuivelprijsindex wam in juni uit op 239 punten, bijna 20 punten lager dan het exceptioneel hoge niveau van april maar nog fors boven de 173 punten die in juni 2012 werd genoteerd. De daling van zuivelprijzen was het sterkst bij melkpoeder en boter. De kalmte keert volgens de FAO terug op de markt nu blijkt dat weggevallen Nieuw-Zeelandse productie deels kan worden opgevangen door Europa en de VS.
De suikerprijs daalde 3 procent ten opzichte van mei. Het is de derde maand op rij dat de prijs voor suiker daalde. De markt anticipeert een groot suikeroverschot in belangrijke productiegebieden en dan met name Brazilië, de grootste producent en exporteur van suiker wereldwijd. Het optimisme houdt blijkbaar stand ondanks zware regenval in het Midden-Zuiden van het land, dat de oogst heeft vertraagd.
De vleesprijsindex is na een dip in mei weer terug op het niveau waarop het sinds oktober vorig jaar verkeert. De FAO spreekt van marktsignalen dat de importvraag naar vlees uit landen als Japan en Zuid-Korea kan afnemen. In deze landen is de binnenlandse productie toegenomen en zijn voorraden zorgvuldig opgebouwd. Een daling lijkt waarschijnlijk, waarbij varkensvlees eerder geraakt wordt dan de andere vleessoorten.
De graanprijs daalde in juni 1 procent. Hoofdeconoom Abdolreza Abbassian verwacht verdere verzwakking van de tarwe- en maisprijs nu oogsten groter uitvallen dan een maand geleden nog gedacht. De analist ziet een belangrijk voordeel: landen bouwen actief krap geworden voorraden opnieuw op waardoor schommelingen na oktober, een nieuw oogstseizoen, minder heftig zouden kunnen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.