Home

Nieuws 657 x bekeken

Strak georganiseerd netwerk achter paardenvleesschandaal

Londen - Achter het paardenvleesschandaal zit een ingewikkeld en strak georganiseerd netwerk aan bedrijven dat vlees van verkeerde etiketten voorziet en het frauduleus verhandelt. De Britse en Ierse autoriteiten hebben de reikwijdte van dat netwerk onderschat en ook geen van de betrokken bedrijven verder vervolgd. Dat staat in een kritisch rapport van de Britse kamercommissie voor milieu en platteland.

De commissie hield eerder een aantal hoorzittingen waar instanties, ministers en ambtenaren over hun rol in het schandaal werden verhoord en ook hun mening konden geven over de gang van zaken. Het als paardenvlees verhandelen van rundvlees werd eerst ontdekt in Ierland en leidde korte tijd later tot veel ophef in Groot-Brittannië.
De commissie is gefrustreerd over de 'lage snelheid van de onderzoeken'. De parlementsleden schrijven dat voor een groot deel toe aan recente reorganisaties waarbij de voedselveiligheidsdienst FSA bevoegdheden heeft moeten inleveren. ''Daardoor is niet meer duidelijk wie wat zou moeten doen.'' De commissie raadt de regering dan ook aan die herstructurering alsnog terug te draaien. Voorzitter Anne McIntosh pleit er in een voorwoord voor dat de detailhandel alle vlees en vleesproducten met DNA-techniek gaat testen om de herkomst vast te stellen. Een aantal Britse supermarkten heeft dat na het schandaal zelf al ingevoerd maar McIntosh wil dat nu verplicht stellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.