Home

Nieuws 765 x bekeken 5 reactieslaatste update:29 jul 2013

Schimmelbestrijders tasten conditie bijen aan

College Park - Schimmelbestrijders hebben een negatief effect op de conditie van de honingbij. Dat blijkt uit onderzoek dat is gedaan door de universiteit van Maryland in samenwerking met het Amerikaanse ministerie van landbouw.

Her is voor het eerst dat een wetenschappelijke analyse is gemaakt van de aanwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen op pollen en de conditie van bijen aan de hand van gegevens uit het veld. Het onderzoek is deze week gepubliceerd in het online wetenschappelijke tijdschrift Plos One.

De onderzoekers keken welke pollen de bijen gebruikten om hun volk te voeden. En van de bijzonderheden was dat bijenvolken doelgericht worden ingezet om bepaalde gewassen te bestuiven, maar dat ze die pollen maar mondjesmaat gebruiken om hun volken te voeden. De onderzoekers denken dat dat te maken heeft met het feit dat honingbijen in Azië, Afrika en Europa zijn ontwikkeld en nog niet gewend zijn aan typische Noord-Amerikaanse gewassen als watermeloen of blauwe bessen.

Op de verzamelde pollen vonden de onderzoekers gemiddeld negen verschillende bestrijdingsmiddelen: schimmelbestrijders, insecticiden, onkruidverdelgers en mijtenbestrijders.

Meest verrassend vinden de onderzoekers dat bijen die gevoed werden met pollen waarop de schimmelbestrijder chloorthalonil aanwezig is, meer kans hebben om besmet te raken met Nosema ceranae. Dat is een ziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet die sinds 2008 ook in Nederland voorkomt. Chloorthalonil wordt in Nederland toegelaten als bestrijder van bladvlekkenziekte in tarwe.

Onderzoeker Dennis van Engelsdorp van de universiteit van Maryland zegt dat de gevoeligheid voor de schimmelbestrijders bij bijen verrassend is. "We denken niet snel aan schimmelbestrijders, bij negatieve effecten op bijen, omdat schimmelbestrijders er niet op gericht zijn insecten te bestrijden." Bij insecticiden zijn de regels zo gemaakt, dat ze niet mogen worden toegepast in perioden dat bijen de gewassen bestuiven. "Maar zulke beperkingen zijn er niet voor schimmelbestrijders. Dus je ziet vaak dat schimmelbestrijders worden toegepast, terwijl bijen zich op het gewas voeden. Onze onderzoeksresultaten geven aan dat we dat beleid moeten heroverwegen."

Van Engelsdorp zegt dat in het onderzoek geen relaties zijn gevonden met de bijensterfte, waarbij hele volken te gronde gaan.

Laatste reacties

 • CropdusterNL

  Hmmm..nieuwe stof Chloortholanil..denk dat Boerderij Chloorthanonil bedoeld.. deze stof in een schimmelbestrijder wordt niet alleen in de tarwe gebruikt maar ook in de aardappelen..

 • Jan Braakman

  @CropdusterNL Dank voor de opmerking. Correctie in de tekst aangebracht.
  Jan Braakman

 • trijnie

  Geen boeren geen voedsel........ maar geen bijen hetzelfde liedje.

 • alco1

  Geen bestrijdings middelen de hongerdood?

 • Bestuiver

  Het is opvallend dat de bestuivingsimkers relatief de minste bijensterfte hebben...
  Bekijk de werkwijze eens op:
  www.bijenhof-dv.nl

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.