Home

Nieuws 363 x bekeken

Schalie-olie VS drukt vraag naar olie Opec

Wenen - De Organisatie van Olie Exporterende Landen (Opec) verwacht dat er volgend jaar minder vraag zal zijn naar olie uit de lidstaten door de aanhoudende hausse van Amerikaanse en Canadese schalie-olie.

De prijs van brandstof kan daardoor dalen. Dat maakte de OPEC woensdag bekend. De organisatie verwacht dat de vraag van haar leden naar olie volgend jaar dagelijks met 300.000 vaten zal afnemen tot 29,6 miljoen vaten per dag. Dat is circa 2,6 procent lager dan het huidige niveau.

De Opec-landen produceren dagelijks 30 miljoen vaten olie. In met name de Verenigde Staten en Canada, beide geen lid van de Opec, wordt met nieuwe technieken steeds meer olie uit aardlagen gehaald die voorheen niet aan te boren waren. De productie van niet-Opec-landen zal volgend jaar dagelijks met 1,1 miljoen vaten toenemen tot 55,1 miljoen stuks per dag.

Of registreer je om te kunnen reageren.