Home
Nieuws
9267 x bekeken
65 reacties
Regels voor mesthandel aangescherpt
Doetinchem - Mesthandelaren mogen vanaf 1 januari 2014 niet meer zelf vaste mest bemonsteren. Ook moeten zij verplicht een stikstofboekhouding gaan bijhouden.
Dat staat in het voorstel dat brancheorganisaties LTO Nederland, Cumela, Transport & Logistiek Nederland (TLN) maken in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken (EZ). Binnenkort wordt het plan voorgelegd aan staatssecretaris Sharon Dijksma.
De monstername van vaste mest zal in de toekomst worden uitgevoerd door een onafhankelijke instantie en niet meer door mesthandelaren zelf. Bij het huidige systeem van het nemen van steekmonsters in vaste mest is het gemakkelijk om de monsters juist op die plekken in de partij te nemen waarvan bekend is dat dit hoge gehalten oplevert. Mesthandelaren maken daar gebruik van. Daardoor zijn de mineralengehalten in de steekmonsters hoger dan de gemiddelde gehalten van de partijen mest die zijn vervoerd. Landbouweconomisch instituut LEI constateerde onlangs opnieuw dat regelmatig de mineralengehalten in steekmonsters van alle vaste mestsoorten veel te hoog zijn.
Het voorstel van de drie brancheorganisaties en het ministerie moet mestfraude moeilijker maken. Peter Brouwers, voorzitter van de werkgroep mest en mineralenbeleid van LTO Nederland: "We werken aan een voorstel om de regels voor boeren en intermediairs aan te scherpen. Wat ons betreft mogen de nieuwe regels zo snel mogelijk ingaan. We wachten nog op de juridische toetsing van de regels." De nieuwe regels zijn naar verwachting van de brancheorganisaties per 1 januari 2014 van kracht.
Volgend jaar moeten mesthandelaren ook een stikstofboekhouding gaan bijhouden. Tot nu toe hoeven mesthandelaren de stikstofafname niet te verantwoorden. Stikstof heeft de eigenschap gemakkelijk te vervluchtigen en registratie van het mineraal zou niet zinvol zijn. Volgens Brouwers is dat achterhaald. "Nieuwe inzichten maken het mogelijk om stikstof wel degelijk te kunnen opnemen in een boekhouding."
De brancheorganisaties en het ministerie willen ook dat het mesttransport volledig geregistreerd wordt met behulp van AGR/GPS apparatuur zodat ook met zekerheid kan worden vastgesteld dat een vracht mest ook daar aan komt zoals vermeld.
Jaap Uenk, voorzitter van de sectie meststoffendistributie van Cumela Nederland, meent dat de strengere regels geen probleem zijn voor ondernemers die zich al aan de regels houden. "Een goede en scherpe controle op mesthandel en mesttransport is in het belang van de mestsector zelf."
De extra regels komen boven op het voornemen van Dijksma de nieuwe wet bevordering integriteitsbeoordeling door het openbaar bestuur (Bibob) te gaan gebruiken om malafide mesthandelaren aan te pakken. Deze wet is per 1 juli 2013 ingegaan. Mesthandelaren kunnen hun vergunning kwijt raken als zij in de fout blijven gaan.
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.