Home

Nieuws 1065 x bekeken

Ploumen wil landbouwsamenwerking met Oeganda versterken

Den Haag/Kampala – Minister Lilianne Ploumen van Handel en Ontwikkelingssamenwerking wil de samenwerking op het gebied van landbouw tussen Oeganda en Nederland versterken. Dat zegt ze na afloop van een werkbezoek aan het land in Centraal-Afrika.

Ze heeft met de Oegandese landbouwminsiter Bucyanayandi de mogelijkheden besproken om de samenwerking in de landbouwsector uit te breiden met financiële dienstverlening en coöperaties. “Er zijn kansen voor betere financiering voor producten als aardappelen, zaden, zuivel en diergeneesmiddelen”, zegt Ploumen.

De minister vindt investeringszekerheid van groot belang in Oeganda, mede om landroof tegen te gaan. Ploumen tekende tijdens het bezoek een intentieverklaring met Rabo Development en de Ugandese bank DFCU voor samenwerking, zodat kleine boeren makkelijker geld kunnen lenen. Rabo Development heeft een aandeel van 28 procent in de Ugandese DFCU bank.

De Nederlandse agrosector is al actief in Oeganda. Nederlandse zuivelactiviteiten in Oeganda kunnen elkaar op privaat en publiek terrein versterken: de Nederlandse steun draagt bij aan de onderhandelingskracht en groeikansen van honderd zuivelcoöperaties, die samen 18.000 leden hebben.

In de akkerbouw steunt Nederland innovaties die beter rendement en lagere kostprijzen van cassave, rijst en aardappelen moeten opleveren. Ploumen verwacht dat Nederlandse bedrijven hieraan deel gaan nemen. Wageningen/CDI helpt Oegandese boeren zich te specialiseren tot zaaizaadbedrijven. De ICCO Alliantie bouwt met behulp van MFSII financiering aan landbouwonderwijs in het post-conflict gebied in Noord-Oeganda: hiervan profiteren vooral jongeren die voor de markt willen produceren.

Of registreer je om te kunnen reageren.