Home

Nieuws 2413 x bekeken 2 reacties

PAS goed voor melkveehouderij

Den Haag – Een groei van de rundveehouderij, hogere energiekosten voor intensieve bedrijven en snellere realisering van natuurdoelen.

Dat zijn enkele van de gevolgen van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), zo blijkt uit onderzoek van het LEI. Al met al zijn de sociaaleconomische effecten ‘neutraal tot positief’.

De PAS is bedoeld om meer ontwikkelruimte te creëren voor bedrijven in of nabij natuurgebieden. In dat opzicht slaagt het instrument, zo betogen wetenschappers. Het is vooral de rundveehouderij die profiteert door het wegvallen van ‘een rem’ op de groeimogelijkheden. De baten voor pluimvee- en varkenshouderij zijn aanzienlijk lager. Eerder becijferde het LEI dat de agrarische sector er zo’n 200 miljoen euro netto per jaar op vooruitgaat.

Dat intensieve bedrijven minder profiteren dan de rundveehouderij heeft onder meer te maken met de noodzaak tot het nemen van extra maatregelen om schadelijke emissies te beperken; hierdoor stijgt de energierekening. Andere sectoren zoals industrie en infrastructuur hebben ook voordeel bij de PAS, maar hoeven er anders dan de landbouw niet aan mee te betalen. Het effect op de natuur is positief, omdat er strakkere termijnen gaan gelden voor bepaalde gunstige maatregelen.

Onlangs stuurde staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) haar voorstel voor de PAS naar de Tweede Kamer. Hier wordt na het reces over gedebatteerd. Volgend jaar moet het instrument in gebruik worden genomen. Of dat gaat lukken, is nog de vraag. Het kabinet broedt namelijk op 6 miljard extra bezuinigingen en die treffen mogelijk ook het natuurbeleid en de stikstofaanpak.

Laatste reacties

  • porky 1

    totaal ontmoedigingsbeleid voor de intensieve veehouderij in nederland

  • vleesvarkenshouder

    Mooi is dat; De varkenshouderij moet volop investeren in luchtkanalen; duurdere ventilatiesystemen en luchtwassers. Daarnaast is de elektra nota elk jaar fors hoger. Vervolgens heeft iedereen daar voordeel van. Maar hoeft daar niet aan mee te betalen. Kan dat niet anders?

Of registreer je om te kunnen reageren.