Home

Nieuws 1526 x bekeken 9 reacties

Organisaties tellen ganzen

Rijswijk - Honderden vrijwilligers en medewerkers van zeven organisaties op het gebied van onder meer natuur- en landschapsbeheer trekken zaterdag de velden in voor de eerste landelijke telling van het aantal ganzen dat in de zomer in Nederland verblijft.

De landelijke zomertelling is het resultaat van een overeenkomst die de organisaties eerder sloten. Het gaat onder meer om Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Vogelbescherming en LTO Nederland. "We willen in kaart brengen hoeveel ganzen er in Nederland zijn en hoe groot de overlast is die zij veroorzaken'', zegt een woordvoerster van Natuurmonumenten.

De vogels zorgen onder meer voor schade aan landbouwgewassen en kunnen een gevaar vormen voor de luchtvaart als ze in motoren van toestellen terechtkomen. Afhankelijk van de mate van overlast kan de overheid besluiten op de dieren te jagen om de populatie in toom te houden. Zo werden er dit jaar rond Schiphol bijna 10.000 grauwe ganzen vergast. Dat zijn er twee keer meer dan vorig jaar.

Het is de eerste keer dat er in heel Nederland een dergelijke telling wordt gehouden. "In het verleden zijn er al wel in verschillende gebieden aparte tellingen geweest, maar het is de eerste keer dat dit centraal gebeurt'', aldus de woordvoerster. De resultaten van de telling worden in oktober bekendgemaakt.

Laatste reacties

 • Gerd

  In duitsland ok.

 • Bison

  Zo,.. hoe gaat dat tellen?
  is that met de dubelloops?..BANG!,dat is 1,..BANG!..dat is 2,..BANG!..oops dat is mis!
  ..BANG!,..no 3,..lol

 • Zippie

  Ze kunnen tellen wat ze willen, maar tel er maar op als er nu niet eindelijk afgeteld (=afschot) wordt verricht wordt de situatie alleen meer erger.
  Maar als organisaties als natuurmonementen de zaak gaan regelen, zijn we er over 5 jaar nog niet uit.
  Daadkracht, maar ja daar ontbreekt het op alle fronten aan in dit apenland.

 • info36

  Er zijn er zojuist 3000 geland in mijn tarweperceel.

 • gjsteenwijk1

  Het aantal ganzen wat getelt word zal vermoedelijk wel een grove inschatting zijn/blijven De overlast en het schadebedrag wat ze veroorzaken kan wel precies worden berekent.Dan hebben we over vliegveiligheid,(over)bemesting van natuurgebieden en bemesting en vraatschaden van gras-gewas percelen Daar word nog onvoldoende rekening mee gehouden.Als dat bedrag bekend is gaan we ze niet tellen maar vergassen.Helaas zover heben we het laten komen.

 • jordens

  MAFFIA KEENT ze maken vakantie gebieden voor de ganzen en andere beesten maar deze komen bij ons eten de overheid doen van alles maar als er schade is zijn ze er niet
  zouden ons anders op moeten gaan stellen ook hun zoveel mogelijk schade aanrichten

 • agratax2

  Tellen van ganzen de nieuwe hobby van de ' rijken'. tot gisteren gingen we uit van een aantal X en dat er meer dan 300.000 afgeschoten moeten worden om een acceptabel aantal te hebben. We weten hoevel er bij benadering zijn geschoten en gevangen tel die van de 300.000 af en we weten hoeveel er nog op de BBQ moeten. Ik vergis me er zijn wee ca. 500.000 kuikens bij gekomen en die moeten ook nog in de pan. De jagers hebben te weinig jachtdagen om het afschot te halen. Maak van deze natuurganzen gebruiksvlees, zodat de jagers hun werk en munitie betaald krijgen. Hebben we meteen minder vlees uit de bio-industrie nodig.

 • koestal

  laat de wolven maar komen !

 • PetervanKempen

  'afhankelijk van de mate van overlast kan de overheid maatregelen als vangen en vergassen nemen'.
  Denken boeren in die G7 en bij de LTO nu echt dat hun bedrijfsschade als voldoende overlast voor goedkeur van dergelijke maatregelen worden gezien?
  Vergeet het maar! Zorg liever dat je je huidige rechten om schade door afschot te bestrijden niet kwijt raakt.
  Een boerenrecht kwijt , is in ( links) nederland voor altijd.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.