Home

Nieuws 774 x bekeken

Ontwikkelfunctie moet agrarische sector in Haarlemmermeer versterken

Haarlemmermeer - Met de ondertekening van een 'ambitieovereenkomst' door de betrokken partners, is op donderdag 11 juli 2013 de Ontwikkelfunctie Haarlemmermeer officieel van start gegaan. Dit nieuwe initiatief om de agrarische sector in de Haarlemmermeer te versterken, kan zowel binnen als buiten de land- en tuinbouw op veel draagvlak rekenen.

Opvallend is dat de Ontwikkelfunctie een initiatief is van agrariërs zelf. “Tijdens een cursus, gericht op nieuwe verdienmodellen, constateerden zij dat ze te vaak tegen gesloten deuren aanlopen”, legt economiewethouder Arthur van Dijk van de gemeente Haarlemmermeer uit. “Agrariërs kunnen niet altijd overzien wie ze het best bij hun ideeën kunnen betrekken. Bovendien ontbreekt het ze vaak aan tijd om hun plannen goed uit te werken.”

De Ontwikkelfunctie, benadrukt Van Dijk, moet voorkomen dat duurzame ideeën en plannen voortijdig verzanden. “Door te helpen bij de uitwerking, door partijen bij elkaar te brengen, door contacten te leggen met mogelijke partners, door drempels weg te nemen, door deuren te openen naar kennisinstanties en/of door subsidiestromen aan te boren.” De Ontwikkelfunctie draagt daarmee bij aan de uitvoering van het programma Duurzaamheid van de gemeente.

Arwin Bos, akkerbouwer in Zwanenburg en Nieuw-Vennep en bestuurslid van LTO Noord, ziet in de eerste plaats een 'aanjaagfunctie' weggelegd voor de Ontwikkelfunctie. Jan Ham, akkerbouwer in Nieuw-Vennep en bestuurslid van MeerBoeren, omschrijft de Ontwikkelfunctie in het verlengde daarvan als een ‘buitenboordmotor’. “Of het nu gaat om de ganzenproblematiek rond Schiphol of één van de vele ontwikkelingen elders in de Haarlemmermeer, je hebt een onafhankelijke partij nodig die boven de partijen staat en goed in staat is om alle belangen af te wegen en van bedreigingen kansen weet te maken. Die partij is de Ontwikkelfunctie. Ik vergelijk het wel eens met een ‘agrarisch projectbureau’ dat boeren en tuinders met duurzame ideeën en plannen hun weg helpt vinden in de complexe en veranderende omgeving die de Haarlemmermeer onmiskenbaar is.”

Of registreer je om te kunnen reageren.