Home

Nieuws 1195 x bekeken

Nestlé weer grootste voedingsconcern

New York – Nestlé is van alle voedingsbedrijven het hoogst geëindigd op de Fortune Global 500, een lijst van de grootste ondernemingen wereldwijd.

Met een omzet van 98,5 miljard dollar in 2012 eindigde de Zwitserse producent van onder meer zuivelproducten, thee en chocolade op plaats 69, ruim voor Unilever (plaats 135), Pepsico (137) en aartsrivaal Danone (433).
De ranglijst wordt in 2013 aangevoerd door Shell. De tweede plaats is voor supermarktketen Wal-Mart. Agriconcern Cargill zou normaliter in de top staan, maar de onderneming is eigendom van een serie rijke families, en wordt daarom niet in de lijst opgenomen. Concurrenten ADM en Bunge staan wel op plaatsen 82 en 143 met omzetten van respectievelijk 89 en 63,5 miljard. Het Braziliaanse vleesbedrijf JBS staat op plaats 275.

Bij de handelshuizen staat Glencore Xstrata met een omzet van 233,9 miljoen euro op de twaalfde plaats, maar hoewel het bedrijf groot is in de landbouw, komt het grootste deel van de omzet van de handel in metalen en olie. Hetzelfde geldt voor het grootste handelshuis wereldwijd in palmolie, de Noble Group uit Hongkong.

Of registreer je om te kunnen reageren.