Home

Nieuws 6026 x bekeken 28 reacties

NVWA controleert extra op stalklimaat

Den Haag - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat bij alle inspecties in juli en augustus expliciet kijken of het stalklimaat op orde is. Daarnaast wordt actief in kaart gebracht welke bedrijven een hoger risico lopen op oververhitting, en deze bedrijven zullen ook worden bezocht. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

De NVWA krijgt deze opdrachten mee van Dijksma, die daarmee een motie ter uitvoering brengt van Tweede Kamerlid Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren). Dijksma schrijft dat de NVWA jaarlijks bij veehouders al ongeveer 3.000 controles uitvoert waarvan een deel gericht is op stalklimaat.
Dijksma schrijft dat houders van dieren die afhankelijk zijn van een kunstmatig ventilatiesysteem, ook moeten beschikken over een noodsysteem waarmee voldoende verse lucht kan worden aangevoerd om de gezondheid en het welzijn van het dier te waarborgen als het hoofdsysteem uitvalt. Dit alarmsysteem moet regelmatig worden getest. De regels zijn vastgelegd in de Europese richtlijn over het welzijn van productiedieren.  

Laatste reacties

 • abtje

  Kijken ze dan bij groen-label stallen ook naar de computergestuurde gordijnen?
  Voor dierwelzijn zouden die immers compleet open moeten zijn. Van de maatlat echter moeten ze weer half dicht. Dat is dieronvriendelijk.
  Of moeten deze NVWa ers weer de andere kant opkijken?

 • fjam

  neen die nvwa.ers moeten naar de maan geschoten worden.

 • Khalid en zijn maten

  Dat word zweten voor alle vee-,en varkenshouders met verouderde stalsystemen...

 • boerbarg

  mevrouw Dijksma laten zweten lijkt me beter voor de gezondheid

 • bankivahoen

  Kunnen ze ook mee eieren rapen en uitmesten, dan ga ik lekker in de zon liggen !!

 • fjam

  @boerbarg tsja een vrouw laten zweten heb ik geen moeite mee maar mevr. Dijksma is me toch net een blokje te ver.lol

 • jan1966

  Als je dat volk in de stal krijgt dan loopt de temperatuur alleen maar verder op vrees ik, ga wat nuttigs doen voor de maatschappij

 • Romeijn

  Van transpireren naar een transparante bedrijfsvoering: we hebben toch niets te verbergen? Misschien geven ze terloops wel bruikbare adviezen. Daar moet je natuurlijk dan wel open voor staan.

 • Jan Zonderland

  Mijn moeder moet noodgedwongen haar dagen slijten in een verzorgingshuis, deels bestaande uit containerunits met weinig ventilatie, laat staan airconditiong en nu gaat Dijksma controleurs op pad sturen om stallen te controleren op het klimaat....................................
  No need to say more!!!!!!

 • aarthamstra1

  Je moet je vooral niet afvragen wat de basis oorzaak van de crisis is , En dat is logisch ze is daar voor niet aangenomen ,Dat is de hoofd oorzaak dat de crisis hier NOOIT opgelost word .De ondernemer verdwijnt naar betere landen ,daar mee het werk ,de winst. Het belasting geld van de Dijksma .Het enige antwoord
  wat ze zal kunnen bedenken bezuinigen door hogere belasting ,MAAR VAN WIE.

 • bankivahoen

  Bruikbare adviezen, romeijn@ ? Oh , die controleurs hebben ook al praktijk ervaring volgens jou ? Laat me nie lachen !

 • E. Visscher

  Europa en Nederland in crisis en wat doet de PvdA? Investeren zij het laatste geld in olie, gas zonne- of windenergie of iets anders wat rendeert? Nee het gaat naar controleurs om te kijken of de kippen en varkens het niet te warm hebben bij 28 graden. Een lachertje. Ik werk op een leghennenbedrijf in Australie met zomers van 43 graden. Als de PvdA echt iets voor de dieren wil doen kan ze beter eens kijken naar de bezettingsgraden in Rusland van 30 vleeskuikens/m2 of het klimaat van de dieren in Thailand en Brazilie waar de aantallen dieren vele malen groter zijn.

 • vannoord

  Volgens mij hebben de dieren het hier beter qua klimaat dan menig mens in het buitenland. De nvwa kan beter hun capaciteiten benutten door water te onderzoeken mi. Een boer(lees ondernemer) loopt immers zelf ook door de stal en ademt ook dezelfde lucht in. Het water drinkt hij minder...

 • LouiseB

  Kijk eens aan, dieren welzijn wordt zomaar boven economisch belang gesteld en ja hoor, hoe voorspelbaar........ de boertjes van buuten beantwoorden precies aan mijn verwachtingen. Per slot is een dier maar een ding, een vlees producent zonder gevoel en zeker zonder rechten. En zondags zeker in de kerk en bidden tot de Schepper van AL wat leeft ??

 • abtje

  @LouiseB Geef dan in je alwetendheid eens een fatsoenlijke reactie op #1.
  Of weet je totaal niet waar het over gaat???
  Daar stelt de politiek namelijk andere eisen ten kostte van dierwelzijn.

 • LouiseB

  Bij deze temperaturen moet je soms kiezen en dan uitsluitend en alleen in het belang van het dier. Hetgeen natuurlijk niet strookt met het belang van welke veeboer dan ook.

 • bankivahoen

  Zat jij onder die kip op het Malieveld laatst, daar sprak ik zo iemand waarvan de conversatie gelijkenissen vertoont met die van jou LouiseB @ ?

 • abtje

  LouiseB Wat jij zegt in #16 strookt met #1.
  Dus in dit geval ben je het met de boeren eens dat de politiek verkeerde keuzes maakt, al weet je zelf waarschijnlijk nog steeds niet waar je over wauwelt. De maatlat gaat tegen dierenbelang in met de aansturing van de gordijnen.

 • Mels

  Oververhitte dieren leveren niks op of kosten productie,controle is dus overbodig,de boer die dit niet voor elkaar heeft snijd zichzelf niet in zijn vingers maar in zijn hele hand of stel ik het te simpel?? Lijkt mij nogal logisch dat je voor een zo goed mogelijk stalklimaat zorgt en dan dus ook om het dierenwelzijn maar ook uit financieel oogpunt. LouiseB,volkomen onzinnig om hier dus zo gebeten op te reageren!!!!!

 • trijnie

  De koeien en pinken staan hier in de pol er weer in de hitte van 30 graden zonder ook maar één boom.
  Daar heb ik nu mee te doen.

 • Bison

  Slaven hadden vroeger meer vrijheid dan boeren in Holland nu.
  Ik ben blij dat ik daar niet onder dat juk hoef te lopen want Ik zou die controleurs en bemoeials hoogwaarschijnlijk met een eind pijp van de dam slaan.

  Give me Liberty or Death.

 • erpelteler

  Controleren op klimaat nou? Is dat nieuw? Ik lach me ziek....

 • W Geverink

  Het lijkt mij dat niet dat er zo zozeer naar het klimaat op zich wordt gekeken maar het alarmsysteem en de werking van de noodstroom voorziening. Daar is niks mis mee. Opvallend is dat daar bij jullie de controle weer gecontroleerd moet worden.

 • somporn

  Ze kunnen beter in de verzorgingshuizen gaan controleren,vrouw van 91 van het leven beroven en dan alles in de doofpot doen.
  Maar ja , daar scoor je geen punten mee,kun je beter de boeren mangelen.
  Heb het al vaker gezegd,het gezonde verstand is in rook opgegaan in Den Haag.

 • koestal

  alle muren er uit

 • jordi 1455

  Trijnie het meest idiote wat een boer kan doen is de koeien naar buiten doen met dit weer in de schaduw is het niet veel koeler en zeker niet bij stilstaande wind.

 • trijnie

  Ja Jordi, maar de boer kan moeilijk z'n pinken naar huis halen want die staan vaak achteraf.
  Daarom één boom per weide zou voor de beesten toch heel fijn zijn.

 • drikhend

  Eigenlijk moet er niets tegen deze controle zijn . Maar als klimaat met milieu eisen vloeken . is de vraag wat gaat er voor . Het milieu of welzijn dier .Gaat de overheid ook werkplekken en verpleeg en verzorgingshuizen controleren .Maar dat zal niet gebeuren want aan deze misstanden zijn ze zelf mede oorzaak met hun bezuinigingen op geld en verzorgend personeel .

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.