Home

Nieuws 3189 x bekeken 1 reactie

Ministerie verwacht in december besluit over derogatie

Den Haag – Het nitraatcomité van de Europese Commissie van milieu neemt naar verwachting pas in december een besluit over het verlenen van een nieuwe derogatie aan Nederland. Dat verwacht het ministerie van landbouw.

De Europese Commissie en het ministerie zijn in onderhandeling over het vijfde actieprogramma nitraat, dat van 2014 tot en met 2017 van kracht is. Beoordeeld wordt of het huidige actieprogramma voldoende resultaat heeft geboekt om de norm van 50 milligram nitraat per liter grondwater te behalen en of de maatregelen in het nieuwe mestbeleid voldoende zijn om het doel verder te bereiken. Pas als de Europese Commissie in stemt met het nieuwe mestbeleid, zal over het nieuwe verzoek voor derogatie worden gesproken, dat vervolgens ter stemming zal worden voorgelegd aan  het nitraatcomité. Nederland kreeg de afgelopen jaren ook derogatie, waardoor graasdierhouders onder voorwaarden 250 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare mochten aanwenden, in plaats van 170 kilo.

De Europese Commissie heeft al laten weten dat ze een voorkeur heeft voor aanpak van de nitraatproblematiek bij de bron. Mestverwerking, de oplossing waar Nederland op inzet, wordt door de Commissie gezien als ‘end-of-pipe'-oplossing.

Eén reactie

  • Sjaak

    De Europese Commissie heeft al laten weten dat ze een voorkeur heeft voor aanpak van de nitraatproblematiek bij de bron. Mestverwerking, de oplossing waar Nederland op inzet, wordt door de Commissie gezien als ‘end-of-pipe'-oplossing.

    Misschien is bovenstaande wel dé reden om een bouwstop af te kondigen voor alle veehouderijbedrijven in Brabant... immers de EC ziet mestverwerking niet zitten en dit is iig. een begin om het bij de bron aan te pakken.

Of registreer je om te kunnen reageren.