Home

Nieuws 590 x bekeken

Meting door AID niet zaligmakend

Den Haag - Oppervlaktemetingen die door de Algemene Inspectiedienst (AID) ter plekke zijn uitgevoerd wegen niet zwaarder dan de gegevens die de provincie heeft op basis van luchtopnamen.

Dat heeft de Raad van State gezegd in een procedure die was aangespannen door een Friese  boer, die bezwaar maakte tegen de aan hem toegekende subsidie voor agrarisch natuurbeheer.

Het Friese provinciebestuur paste de subsidiabele oppervlaktes aan. Bij de veldinspecties ter plaatse hadden ambtenaren van de Algemene Inspectiedienst (nu Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) delen van percelen meegemeten, die niet voor subsidie in aanmerking kwamen.

De betrokken boer betoogde voor de hoogste bestuursrechter in Den Haag dat de meting ter plekke zwaarder moest wegen dan de administratieve controle op basis van luchtopnamen. Daarmee is de rechter het niet eens. Er kunnen redenen zijn de inspectie ter plekke zwaarder te laten wegen, maar dat hangt van de situatie af.

In dit geval heeft het Friese provinciebestuur naar aanleiding van de bezwaren van de boer de grootte van een aantal percelen nog aangepast in het voordeel van de boer. De boer heeft niet hard kunnen maken dat het provinciebestuur ten onrechte op een aantal percelen een een korting heeft aangebracht, omdat ze niet voor subsidie in aanmerking kwamen. De vergoeding voor agrarisch natuurbeheer bedroeg bijna 60.000 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.