Home

Nieuws 1726 x bekeken 4 reacties

Mestonderzoeksvoorstel aan Dijksma voorgelegd

Den Haag – Een breed samengestelde groep van mestdeskundigen en -wetenschappers heeft een onderzoeksvoorstel voorgelegd aan het ministerie van landbouw over de emissie van ammoniak.

Mede door een onderzoek van de Wageningen UR over de uitstoot van ammoniak, is er veel onrust ontstaan over de betrouwbaarheid van de modellen waarop het huidige beleid is gebaseerd.
De wetenschappers en deskundigen hebben vijf concrete onderzoeksvragen aan de staatssecretaris voorgelegd. Ze willen in een veldproef nieuwe beschikbare meetmethoden vergelijken met de tot op heden gebruikte meethoden, omdat er aanwijzingen zijn voor systematische afwijkingen. Daarnaast willen de onderzoekers een verklaring voor de variatie in emissiewaarden en een vertaling van de variatie naar bedrijfsmanagement. De kennisgroep wil tevens bedrijfsspecifieke emissie-indicatoren ontwikkelen en daarnaast het depositieonderzoek continueren en verder detailleren.

Het Mesdag Zuivelfonds is bereid als co-financier bij te dragen aan het onderzoek, mits het ministerie opdrachtgever wordt voor het onderzoek. Een Kamermeerderheid van SGP, CDA, VVD, PVV en Christenunie steunt het onderzoek.

Laatste reacties

 • Patrick Boek

  Maar deze mevrouw zal wel de pijpen van de milieu activist Samson volgen. En bij de partij van de ammoniak denken zij toch niet aan de veehouderij en de hele landbouwsector daar hebben zij lak aan deze mevrouw moet haar biezen pakken.

 • minasblunders1

  Is er onder deze 'deskundigen' nu nooit eens één slimmerik die boven dit middelmatige niveau uitstijgt en die eens kan bedenken dat ammoniak altijd een evenwicht zoekt met andere gassen? Dat ammoniak dus helemaal niet te meten is? Of is het maken van torenhoge kosten (en het scheppen van werkgelegenheid voor deze 'deskundigen') een doel op zich geworden?

 • abtje

  @Minasblunders dan wordt je niet uitgenodigd op dit besloten feestje met bekende afloop.

 • alco1

  Er schijnt een artikel te komen via Robert Bodde die deze onderzoeken misschien wel afdwingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.