Home

Nieuws 393 x bekeken 1 reactie

Krimp consumptie houdt aan

Den Haag - Nederlandse huishoudens hebben in mei 1,8 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De consumptieve bestedingen zijn al twee jaar vrijwel onafgebroken lager dan een jaar eerder. Vooral de uitgaven aan duurzame goederen zijn sterk afgenomen. Onder invloed van het relatief koude weer verstookten de huishoudens meer gas dan in mei 2012. Zonder dit effect was de krimp van de consumptie groter geweest, aldus het CBS.

Aan duurzame goederen besteedden de huishoudens 8,7 procent minder dan een jaar eerder. Ze kochten vooral minder nieuwe auto’s, maar ook fors minder kleding, schoenen, woninginrichting, huishoudelijke artikelen en apparaten.

De consumptie van voedings- en genotmiddelen kromp met 2,5 procent. Aan diensten hebben huishoudens 0,2 procent minder besteed.

Eén reactie

  • agratax2

    Voor een groei economie geen prettige gebeurtenis. Maar geeft dit ook niet aan dat er jaren lang meer dan nodig is geconsumeerd? Lopen de mensen in Nederland nu in eene in lompen, zijn ze ondervoed? Nee niets van dat alles. Ik bericht geeft aan dat we heel lang hebben geleefd in een roes van ' alles moet meer dan nodig'. hoe jammer het ook is voor de groei economie predikkers er zullen zaken drastisch moeten veranderen. Voor mij moet de weg omhoog gezocht worden in het aanwezige werk laten doen door werkeloze Nederlanders en het aanbesteden van kleine als grote infrastructurele werken aan Nederlandse bedrijven met als eis uitvoeren met Nederlandse mensen. Nu moet dit allemaal Europees en met de goedkoopste arbeidskrachten. Voor landen als Nederland betekent dit dat je het werk ' exporteert' naar goedkoopte landen die het hier uitvoeren met hun mensen en dus het geld mee nemen naar hun thuisland.

Of registreer je om te kunnen reageren.